Defter değeri 1, borsa fiyatı 9 lira

Yüzde 51’i 102 milyon dolara satılan SASA’nın piyasa değeri 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sert fiyat hareketleri nedeniyle yatırımcıların dikkatli olması öneriliyor

BORSAGUNDEM.COM / KULİS HABER

2015 yılına kadar Sabancı Grubu bünyesindeki şirketlerden biri olan Sasa Polyester (SASA), Erdemoğlu Holding’e satıldıktan sonra adeta sihirli bir çubukla dokunulmuş gibi hisseler 1 lira seviyesinden 9 liraya kadar fırladı. Özellikle de son iki ayda yaşanan yükseliş dikkatlerin bu hisseye yönelmesinde etkili oldu. 22.03.2017 tarihinde 2.68 liradan kapanan hisseler bugün de yüzde 12.65 oranında prim yaparak 8.73 liraya ulaştı. İki ayda yüzde 225 prim yaptı. 2015 yılından bu yana ise yüzde 800 prim yaptı. 13 Ocak 2015 tarihinde Sabancı Grubu SASA’nın satıldığını KAP’a açıklamıştı. Sabancı, Sasa Polyester’de sahip olduğu yüzde 51 hisseyi temsil eden 110.3 milyon lira nominal değerli hisselerin tamamını Erdemoğlu Holding’e satmıştı. 2015 yılında imzalanan satış anlaşmasına göre, yüzde 51 oranındaki hisselerin devir bedeli düzeltmeler hariç 102 milyon dolar olmuştu.

BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI YAPTI

Gaziantep Merkezli Erdemoğlu Holding’in bünyesinde Merinos, Dinarsu, Padişah, Efsane, İmparator ve Boğaziçi halı markaları bulunuyor.
Şirket geçen ay 363 milyon 300 bin lira olan çıkarılmış sermayesini 412 milyon 500 bin liraya yükselterek yüzde 12.61 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaptı. 46 milyon 200 bin liralık yeni sermayenin tamamının olağanüstü yedekler hesabından karşılandı.

SPK'dan Sasa da kredili işlemlere yasak

PİYASA DEĞERİ 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Özsermayesi ise 512 milyon lira seviyesinde olan şirketin piyasa değeri 3.5 milyar liraya ulaşmış durumda. Bugünkü dolar kuruyla şirketin toplam değeri 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Borsada hisse fiyatı 9 lira seviyesine ulaşan hissenin defter değeri 1 lira 24 kuruş.
Üç aylık dönemde ise 78 milyon lira kar açıkladı. Yaşanan sert fiyat hareketleri nedeniyle otoritelerin olağandışı fiyat ve miktar hareketleriyle ilgili açıklama talebine gelen yanıt ise şöyle oldu:
“15 Mayıs 2017 tarihinde kamuya açıklamış olduğumuz yatırım projemizle ilgili olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait Hatay-Dörtyol'da bulunan arazinin şirketimizce satın alma, tahsis veya kiralanması hususuna yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmeler devam etmekte olup ayrıca söz konusu yatırıma ilişkin makine ve tesis üreticileri ile de görüşmeler sürdürülmektedir. Bu hususlara ilişkin ilerleyen aşamalardaki gelişmeler ayrıca kamuoyuna duyurulacaktır.”

YÜKSEK MİKTARDA AÇIĞA SATIŞ

3 gün önce yapılan bu açıklamadan sonra yükselişini sürdüren hissede son dönemde yüksek miktarda açığa satış işlemi yapıldığı ileri sürülüyor. Son dönemde sık sık devre kesici uygulamasına maruz kalan hissede küçük yatırımcıların dikkatli olması öneriliyor. Özellikle son iki ayda yaşanan yükselişin büyük risk oluşturduğu belirtiliyor.