Çukurova Turkcell hisselerini satmaz

Rus Alfa'nın Ziraat Bankası'ndaki rehin hisselere sunduğu cazip teklifin Çukurova Cephesinde kabul görmeyeceği belirtiliyor

Alfa Telecom, Çukurova Holding’in dolaylı olarak elinde tuttuğu 51 adetlik sermayenin %13,76’sına denk gelen ve Ziraat Bankası’nda ipotekli bulunan Turkcell hissesini satın almak için hisse başına 54,9 milyon dolar teklif verdiğini açıkladı. Bu açıklama borsa çevrelerini hareketlendirdi. Teklif %13,76 hisse için 2,8 milyar dolara, Turkcell’in tamamı için de 20 milyar dolarlık bir değerlemeye denk geliyor.
Bu rakam yaklaşık 10.7 milyar dolar olan piyasa değerinin oldukça üzerinde ancak uzmanlar Çukurova Grubu'nun bu teklifi kabul etmeyeceğini düşünüyor.
İş Yatırım analistlerinin hazırladığı raporda, "Alfa’nın verdiği teklif kontrol primi bile düşünüldüğünde cari piyasa değerinin çok üzerinde. Ancak Çukurova’nın teklifi kabul edeceğini düşünmüyoruz" deniliyor. 
Analistler bunun nedenlerini ise şöyle saralıyor: 
i)10 yıldır taraflar arasında devam eden anlaşmazlıkları;
ii) devletin Turkcell gibi stratejik bir varlığı yabancı kontrolüne vermek istememesini ve
iii) Turkcell’in Çukurova Holding’in elinde kalan en değerli varlığı olmasını görüyoruz.
Diğer yandan, Çukurova Holding teklifi kabul etse dahi, yönetim değişeceği için BTK ve SPK onayları gerekiyor. 2012 yılında Alfa ile Çukurova arasındaki dava devam ederken, bu konuda BTK’nın açıklamaları olmuş ve BTK hisse transferine sıcak bakmayabileceği sinyallerini vermişti.
Bu teklifin beklenen temettüler üzerinde de herhangi olumlu bir etkisi olacağı düşünülmüyor.  Tam tersine, Alfa'nın Çukurova’yı teklifini kabul etmeye zorlamak için temettü ödemesine engel olabileceği belirtiliyor. İşte bu nedenlerden dolayı analistler bu cazip teklifin Çukurova Holding tarafından kabul edilmeyeceğini öngörüyor.