Çin endüstrisinde korona virüsün ikinci şok dalgası

Çin ekonomisi korona virüsünün ekonomisinde oluşturduğu ikinci şok dalgasıyla karşı karşıya

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin’de virüsün neden olduğu acil durum büyük oranla atlatılmış gözüküyor. Fakat dünyanın en büyük ikinci ekonomisi virüsün Avrupa’da yayılmasının ardından ekonomik krizin ikinci dalgasını yaşıyor.

Ekonomistlere göre Çin ekonomisini derinden etkileyen bu ikinci dalganın sebepleri bozulan tedarik zinciri ve azalan dış talep. Lojistik konusundaki belirsizlik ve ödenemeyen borçlar da dünyanın ikinci ekonomisinin üretim kanallarını tıkayan diğer faktörler. Çin merkezli endüstri şirketi Shandong Pangu’nun ihracat müdürü Grace Gao Bloomberg’e verdiği röportajda ülke ekonomisinin ikinci dalgayı nasıl hissettiğini anlatıyor.

Şirketin üretiminin odağında olan çekiç ve balta gibi alet edevatların %60’ı Avrupa pazarında satılıyor. İspanya ve İtalya’da virüsün yayılmasının ardından Avrupa’nın büyük bir bölümündeki şirketler karşılığını ödeyecek durumda olmadıkları için Çin fabrikalarından üretilen malzemelerin ihracatını durdurdu.

Gao’nun ifadelerine göre Nisan ayından Mayıs ayına kadar satış beklentileri geçen yıla göre %40 düşmüş durumda. “Geçen ay müşterilerimiz teslimatların tamamlanıp tamamlanamayacağına dair bizi sürekli kontrol ediyorlardı. Şimdiyse biz satışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ile ilgili onların peşinde koşuyoruz.”

Ortaya çıkan bu durum Çin’in Şubat ayında virüs nedeniyle almış olduğu zarardan toparlanabilmesini oldukça zora sokuyor. Şirketler büyüme beklentilerini düşürdükçe ülkedeki politika yapıcılar da ek destek önlemleri almayı düşünüyorlar.

Asya borsaları yükselişini sürdürüyor