Çemaş hisselerinde yeni operasyon hazırlığı

İsmi sık sık manipülasyonla anılan Işıklar Grubu hisselerinde firari manipülatör Mecnur Çolak’ın operasyon yaptığı öne sürülüyor

BORSAGUNDEM.COM / KULİS HABER

Firari manipülatör Mecnur Çolak’ın Çemaş Döküm Sanayi A.Ş (CEMAŞ) hisselerinde 180 milyona yakın hisseyi satmak için operasyona başladığı iddiası borsa kulislerinde hızla yayılıyor. Yaşanan fiyat hareketleri, aracı kurum takaslarındaki değişim bu söylentileri destekliyor.

50 KURUŞTAN 1.75 LİRAYA YÜKSELDİ

2016 yılı ortalarında 50 kuruş seviyesinden işlem gören Çemaş Döküm hisseleri dün de yüzde 19.8 oranında yükselerek 1.750 lira ile tavan oldu. Hissede yaşanan olağandışı fiyat ve miktar hareketlerini destekleyen önemli bir haber bulunmuyor. Sermayesi 237 milyon lira olan şirketin özsermayesi de 187 milyon. Yani özsermayesi erimiş çünkü, şirket zarar üstüne zarar açıklıyor. Şirketin özsermayesi 187 milyon lira olmasına rağmen piyasa değeri yaklaşık 415 milyon lira. Şirketin mali yapısı da hisselerin 50 kuruştan 1.75 liraya yükselmesini desteklemiyor.

ARACI KURUM TAKASLARINDAKİ ÖNEMLİ DEĞİŞİM

Aracı kurum takaslarında yaşanan değişim ise dikkat çekici. 8 Aralık 2016 takas dökümlerine bakıldığında İş Yatırım’da 10 milyon adet, Deniz Yatırım’da da 5 milyon adet hisse bulunuyordu. 15 Aralık 2016 tarihli takaslara bakıldığında ise Deniz Yatırım’daki hisse sayısı 156 milyona yükseliyor, İş Yatırım’ın takasındaki hisse sayısı ise 37 milyona çıkıyor. Sermayesi 237 milyon lira olan şirketin 223 milyon adet payı piyasaya yani aracı kurumların takasına geçmiş durumda.
Takaslardaki bu değişim karşısında hisse fiyatında yaşanan yükseliş ise kafaları karıştırıyor.

“TAKASA GELEN HİSSELERİ MECNUR SATACAK” İDDİASI

Firari manipülatör Mecnur Çolak’ın aracı kurum kayıtlarına giren bu hisseleri satmak için anlaştığı ileri sürülüyor. Mecnur Çolak ismi grubun diğer şirketi Usaş Yatırım Holding hisseleriyle de gündeme gelmişti.
Hiçbir neden yokken bir anda tavan olan hisselerdeki hareketin Mecnur Çolak’ın geçmişte yaptığı operasyonlara çok benzediği söyleniyor. Sert yükselişlerin ardından yaşanan hızlı düşüşlerde ise binlerce yatırımcının mağdur olduğu biliniyor.
Uzmanlar yatırımcıların söz konusu hisselerde dikkatli olmalarını öneriyor.

SPK GEÇEN YIL YAKALAMIŞ VE TEDBİR ALMIŞTI

Bu arada Çemaş Döküm ismi son dönemde sık sık manipülasyonla anılıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), geçen yıl Haziran ayında CEMAS hissesinde piyasa dolandırıcılığı şüphesi ile bir şirket ve 6 kişiye işlem yasağı getirmişti.
SPK Bülteni’nde, Çemaş Döküm Sanayi A.Ş hisseleri ile ilgili olarak piyasa dolandırıcılığı suçunun işlendiğine dair şüphe bulunması nedeniyle Usaş Yatırımlar Holding A.Ş., Murat Kıvrak, Sedat Kaynak, Sezgin Ayık, Aykut Kurşunlu, Ferhat Kıvrak ve Serkan Yamaç hakkında CEMAS ve hissesinde 6 ay geçici işlem yapma yasağı uygulanmasına karar verildiği, bunun yanında 5 kişiye de borsalarda 6 ay geçici işlem yapma yasağı getirildiği belirtildi.

SPK'dan işlem yasakları

YASAK SÜRESİ BİTTİ HİSSELER HAREKETLENDİ

Hissedeki hareketlerin de yasağın bittiği güne denk gelmesi dikkat çekiyor. Öte yandan SPK’nın hakkında manipülasyon suçlaması yaptığı Rıza Kutlu Işık’ın patronu olduğu Usaş Yatırımlar Holding’e de aynı tarihte 6362 sayılı SPKn'nun 101/1 maddesi ve Kurulun V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin 5/1, 6/1 ve 9/2 maddeleri kapsamında Adese Alışveriş Merkezleri Ticaret A.Ş. (ADESE) hisselerinde işlem yasağı getirilmişti.

USAŞ YATIRIM DA ADESE HİSSELERİNDE YAKALANMIŞTI

ADESA hisselerinde 2015 yılında yaşanan manipülatif fiyat hareketlerinin perde arkasında Mecnur Çolak’ın olduğu söyleniyordu. Hisseler 13 liraya kadar yükseldikten sonra hızla 4 liraya kadar gerilemişti.
Mecnur Çolak’ın işlem yaptığı söylenen ADESE hisselerinde Usaş Yatırım Holding’in işlem yapıyor olması ilişkileri de ortaya çıkaran önemli bir ipucu olarak gösteriliyor. 2016 Haziran ayında SPK’nın manipülasyon öncesi aldığı tedbirlere rağmen 50 kuruş seviyesinden başlayan yükseliş 1.75 lira seviyesine ulaştı.

Adese'de büyük çöküşün perde arkası

Usaş Uçak’ta iş üstünde yakalandılar

 

Borsanın önemli ismine suç duyurusu