Çakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması

Kamu bankalarının genel müdürleri, reel sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda sunum yapan TBB Başkanı Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, şirketlerin finansmana erişim sorununun kritik aşamaya geldiği uyarısı sonrası, Merkez Bankası’nın ardından kamu bankalarının genel müdürleri de TOBB’da düzenlenen Finansmana Erişim İstişare Toplantısında bir araya geldi. Toplantıya, aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan katıldı.

"Sıkıntılı durum hepimizi etkiler"

Toplantının açılışında bir sunum yapan Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründeki ticari kredileri önceki yılla karşılaştırarak tutardaki yükselişleri sundu. Örtülü olarak TL kredi maliyetlerindeki yüksekliğe de yanıt veren Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. Alpaslan Çakar, “5.3 trilyon kredinin 141 milyar doları yabancı para cinsinden. Kaynak tarafında ise TL kaynak yüzde 43 düzeyinde. Kredilerin yüzde 60 küsuru TL cinsinden. Burada bir çelişki var. Bu durumda ben ne yapıyorum. Merkez Bankası’na gidip swap yapıyorum, TL alıp kredi veriyorum. Bu bir maliyet. Yabancı para mevduatın arttığı, TL kredinin ve talebinin arttığı bir durum, sıkıntılı bir durum” diye konuştu.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...