Bursa Çimento sırtını yatırımcıya dayadı

Bursa Çimento yüzde 200 bedelli sermaye artırımına gidiyor. Üç yılda üçüncü bedelli kararı yükselen piyasada hisseyi düşürdü. Bedelliye katılmak istemeyenler satıyor.

BORSAGUNDEM.COM

Bursa Çimento geçtiğimiz 4 Ocak 2022 günü yüzde 200 bedelli sermaye artırımına gideceğini duyurdu. Her bedelli sermaye artırımı aynı zamanda hissedarın cebinden çıkan nakittir. Bursa Çimento, aldığı bu kararla yatırımcısından bir kez daha nakit talebinde bulundu. Yatırımcısı ise artık yorgun.

Üç yılda üçüncü bedelli

Bursa Çimento, 14 Ocak 2022 günü 500 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini 1,5 milyar TL’ye çıkarmak için SPK’ya başvurdu. Artırılacak 1 milyar TL tutarındaki sermayenin tamamı ortakların cebinden çıkacak.  Şirket geçen iki yılda da bedelli sermaye artırımında bulunmuştu. 2021 yılında yüzde 177,78 ve 2020 yılında  yüzde 70,11 oranında bedelli sermaye artırım yapmıştı.

Şirket üçüncü yılda üçüncü bedelli sermaye artırımını gerçekleştirecek.

Bedelliden geleni ne yapacak

Bursa Çimento, önceki iki bedellide elde ettiği nakdi Bursa Kestel’deki fabrikasının modernizasyon yatırımlarında kullandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl kasım ayında yeni bir modernizasyon kararı aldı. Söz konusu kararda modernizasyon  bütçesini 89,7 milyon eurodan 110 milyon euroya çıkardığını duyurmuştu. Bu kararın bedelliye giden yol olduğunu ise yatırımcı ancak 4 Ocak 2022 günü öğrenebildi.

Firma, 4 Ocak 2022 günü aldığı yüzde 200 bedelli sermaye artırım kararıyla üçüncü defa ortaklarına başvuruyor. SPK’ya iletilen izahnamede, bedelli sermaye artırımından elde edilmesi beklenen 1 milyar TL’nin Kestel’deki fabrikanın modernizasyon yatırımıyla diğer harcamalarda kullanılacağı belirtildi.

Bedelliye katılamayacaklar satıyor

Bedellinin yatırımcıya duyurulduğu 4 Ocak 2022 günü hissede de düşüş başladı. Bir gün önce kapanışını 4,20 TL’den gerçekleştiren hisse, sonrasında piyasadaki pozitif havaya rağmen düştü. Geçen süredeki değer kaybı yüzde 15. Aynı sürede BIST 100 Endeksi yüzde 7,6 yükseldi. Üçüncü defa para vermek istemeyen hissedar, yükselen piyasaya rağmen yoğun satışta bulununca hisse geriledi.

Günün önemli şirket haberleri 17/01/2022

 

Özerden Plastik'in ortaklık yapısı değişti

 

Balatacılar ve Şişe Cam sorusu