Borsaları yeni bir savaş bekliyor

ABD borsaları son on yılın en hızlı üç yükselişini son 3 haftada yakaladı. Piyasalar salgının kontrol altına alınmasını fiyatlıyor. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen piyasaları yeni bir savaş bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada korona virüs nedeniyle gerçekleşen ölümlerin tepe noktasına ulaştığı düşüncesi hâkim. Bu durum Wall Street’te de büyük bir heyecanla karşılanıyor. Bloomberg yazarı John Authers bugünkü makalesinde korona virüs salgınının piyasalara etkisinde kritik döneme girildiğini yazdı.

Ölüm oranlarının en önemli ve en acı verici istatistikler olduğunu belirten Authers, virüs kaynaklı ölüm oranının azalmasının altını çizerek dönüm noktasına gelindiğini belirtiyor. Wall Street tarihinin en hızlı yükselişlerinden birini geçirmesi de yine ölüm oranlarındaki bu düşüşe bağlı.

S&P 500 endeksi pazartesi gününü %7’nin biraz üzerinde bitirerek on yılın en hızlı üçüncü yükselişini yakaladı. Bu aynı zamanda son üç haftada yaşanan en sert üçüncü yükseliş. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yoğun bakıma kaldırıldığı ve korona virüs nedeniyle verilen toplam kayıpların sürekli arttığı bir dönemde borsaların yükselmesi ise fütursuz bir cesaretin aksine piyasaların virüsün ilerleyişini anlaması olarak değerlendiriliyor.

Yükselişi sağlayan göstergeler

İtalya’da virüs eğrisinin düzleştiği bir gerçek. Günlük vaka sayısı da ölüm oranları da düşüş gösteriyor. İspanya’da da benzeri bir durum söz konusu. İngiltere’de virüsün yayılma hızı azalıyor. Dünyanın en büyük sermaye piyasalarının bulunduğu New York’ta ise hastane kapasitelerinin aşılması ihtimali önlenmiş gözüküyor.

New York Valisi Andrew Cuomo’nun açıklamalarına göre virüs kaynaklı ölümler şehirde artmaya devam etse de salgın sebebiyle hastaneye kaldırılanlar oranında ciddi bir düşüş var. New York hastanelerinde ihtiyaç olan yatak kapasitesi sosyal mesafe uygulamalarının da etkisiyle 110 binden 55 bine düşmüş durumda. Bu güncellenen rakamlarsa şehrin kapasitesinin aşılmayacağını gösteriyor. En kötü senaryonun yaşanmaması ihtimali ise piyasaları heyecanlanmasına neden olan önemli bir gösterge.

Çin’in paylaştığı verilerin güvenilirliği ne kadar şüpheli olsa da ülkedeki agresif sosyal mesafe uygulamalarının işe yaradığı görülmeye devam ediyor. İngiltere’de Southampton Üniversite’nin yaptığı araştırmaya göre eğer sosyal mesafe önlemleri bir hafta önceden alınsaydı %66, iki hafta önceden alınsaydı %86 ve üç hafta önceden alınsaydı %95 oranında virüsün ülkeye ve dünyaya yayılma olasılığı önlenecekti.

Sosyal mesafe uygulamalarının en çok işe yaradığı ülkelerden birisi de Yunanistan. İspanya ve İtalya’nın aksine ülkede virüs vakalarının ortaya çıkmasıyla birlikte ekonomi durduruldu. Şu anda ise turizm tesislerinin tekrar açılması değerlendirecek kadar virüsü kontrol altına almış durumdalar. Karşılaştırmak gerekirse İspanya’da virüs kaynaklı ölümlerin sayısı 13.341 iken Yunanistan’da sadece 79.

Piyasaların bekleyen bir sonraki savaş

Wall Street tüm bu olumlu gelişmeleri bir uyanma sinyali olarak değerlendiriyor. Fakat virüs tarihe karışmadan önce verilmesi gereken uzun ve önemli bir savaş halen piyasaları bekliyor. Borsaların resesyon beklentisi içerisindeyken düşmesi ve ekonomik toparlanmanın sinyallerinin görülmesiyle de çıkış yaşaması oldukça doğal bir durum. Fakat bunun yanında Batı ülkeleri arasında halen virüsün tepe noktasına ulaşmadığı şehirler de mevcut olması her şeyin bitmediğinin açık bir göstergesi.

Virüsün etkisinin yok olmasıyla beraber krizden çıkış stratejilerinin de tartışılması gerekecek. Ekonomik hasarın nasıl idare edileceği önemli bir fark yaratabilir. Konser ve spor organizasyonları gibi etkinliklerde kısıtlamaların devam etmesi durumunda insanların işlerine dönmesi oldukça yavaş sürecek gibi gözüküyor. Kamu ruh halinin test edileceği bu süreçte bir aşı bulunana kadar her türlü kısıtlamanın tekrar uygulanması ihtimali ise salgın sonrası dönemde de gündemde olacaktır.

Avrupa borsalarında toparlanma sürüyor

 

İtalya virüs karantinasını esnetebilir

 

Çin'den korona ile ilgili çok güzel haber: Bugün ölen yok