Borsalardaki düşüşün perde arkası

S&P 500 endeksi temmuz ayından bu yana en kötü üç günlük düşüşünü yaşadı. Borsalarda temmuz ayından bu yana görülen en büyük düşüşün ardındaki nedenler ne?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 vadelileri perşembe sabahı %0,6 düşüş gösterdi ve endeksin açılışında yaklaşık 28 puanlık ya da %0,6’lık bir düşüşe işaret etti. Dow Jones Industrial Average’da da düşüş beklentisi yükseldi. ABD borsalarında bu düşüş kalıcı olduğu takdirde S&P 500’ün ard arda gelen üçüncü düşüşü yaşanacak ve bu da temmuz ayından bu yana endeksin en uzun süreli düşüşü olacak.

Bu hızda endeks üç günde %2,4’lük bir gerileme yaşayabilir. Bu düşüş eğiliminin ardındaysa birçok neden var. ABD Merkez Bankası’nın (FED) korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla aldığı politika önlemleri, aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla görülen ekonomik toparlanma sürecinde geri çekilmeye başlanabilir. Bu nedenle FED’in her ay gerçekleştirdiği varlık alımlarının miktarını azaltma ihtimali, piyasalarda korku yaratan en büyük unsurlar arasında.

FED’den yapılan açıklamada, tahvil alımı programının mümkün olan en kısa sürede sonlandırılacağı söylendi. Ancak Barrons’un haberine göre geçmişe bakıldığında piyasaların para politikalarındaki değişimlere tepki verdiği görülüyor. Bleakley Advisory Group’tan Peter Bookckvar, bu tepkilerin para politikalarında değişimin sürpriz olmadığı durumlarda dahi yaşandığını söyledi.

Boockvar, “2010 yılından bu yana FED’in sıkılaştırma politikalarındaki her değişime hisselerin nasıl tepki gösterdiğini hatırlamamız gerekiyor” dedi. Açıklamasının devamında, “Çin’in para birimindeki ılımlı devalüasyonla ilgili 2015’in ağustos ayında yaşanan düşüş ve korona virüs nedeniyle görülen çöküş haricinde, hisselerde dikkat çeken her düzeltme FED’in politikasının sıkılaştırmaya gitmesiyle ilişkili” ifadelerini kullandı.

Korona virüs endişeleri de yükselmeye devam ediyor. Yeni Zelanda’da yeni korona virüs vaka sayıları, yeni karantinaları da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda aşıların korona virüsün delta varyantına karşı, ilk aşamada düşünüldüğünden daha az etkili olduğuna yönelik araştırmalar yayınlanıyor. Bu bilgiler tamamen yeni olmasa da piyasalar ne zaman reaksiyon vereceğine kendi karar veriyor. Wall Street’e bakıldığında ise algı, bir düzeltmenin yaklaştığı yönünde.

Bu noktada ise haklılık payı olabilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 endeksi 198 gündür 200 günlük hareket ortalamasının %8 üzerinde seyrediyor. Bu da son 40 yılın en uzun süresi ve tarihin en uzun beş yükselişinden bir tanesi. Bu yükseliş dönemleri ise genellikle bir kaç ay süren düşüşleri beraberinde getiriyor. Yükselişleri izleyen iki ayda medyan kazançlar %0,3 seviyesinde kalıyor.

Sundial Capital Research’ten Jason Goepfert, “mevcut süreye ulaştığında diğer süper güçlü trendlerde de alıcılar bir mola veriyor” dedi. Ancak borsalarda görülen düşüşün nedeni DataTrek’ten Nicholas Colas’a göre yalnızca ağustos ayının dinamikleri de olabilir. Colas S&P 500’ün tipik olarak 1957’den bu yana her hafta %1 düşüş ya da yükseliş gösterdiğini söyledi.

Düşük işlem hacmi nedeniyle ağustos ayı da düşüş için uygun bir zaman olabillir. Bu durum özellikle de hisselerin yeniden harekete geçmesiyle doğrulanıyor. Colas, “ABD hisselerini sevsek de, aniden yükselen korelasyonları ve sezonsallığı da izliyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “her ikisi de önümüzdeki iki ila üç haftada dikkatli olmamız gerektiğine işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Şirketlerin 2021 yılı 2. çeyrek bilançoları

 

Yükseliş eğilimi içinde realizasyon sürecek mi?

 

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor