Borsalarda risk yok

TSPB Başkanı İlhami Koç piyasalarda fiyatların zirve noktalara geldiğini belirterek borsalarda risk görmediğini, düzeltmelerin normal olduğunu söyledi

Milliyet'ten Kadife Şahin'in Finans Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu İş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve TSPB Başkanı İlhami Koç. Borsalarda yatırmcı açısından risk bir durum görülmediğini söyleyen Koç'a göre borsalar dünyada ve Türkiye'de zirve seviyelerine gldi. İşte o röportaj:

İş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, borsaların dünyada ve Türkiye’de tarihsel zirve seviyelere geldiğini söyledi. Düzeltmelerin yaşandığına dikkat çeken Koç, buna karşın borsalarda yatırımcı açısından riskli bir durumun olmadığını söyledi.

Koç şöyle konuştu: “Kriz sonrasında oluşan düşük faiz ortamı sonucunda genelde dünyada varlık ve hisse senetleri fiyatları tarihsel zirve seviyelerine geldi.

Fiyatların yukarı gitme eğiliminin devam edip etmeyeceği de kısa vadede büyük ölçüde faiz politikalarına bağlı. ABD’de faiz artışlarının ne zaman ve hangi hızla olacağı önemli. Şu anda görünen o ki, faiz artışları, ekonomik büyüme ve istihdamın gerçekten çok iyi olduğuna ilişkin bir kanaat oluştuktan sonra başlayacak. Şirket kârlarının da iyi olduğu bir ortam olacak. Şirket kârları iyi ise zaten hisse senetleri piyasası bundan olumlu etkilenecektir. Dünyadaki hisse senetleri piyasası açısından ciddi bir risk görmüyorum.

Genel yatırım ortamı böyle olunca, bizde de piyasalar buna paralel hareket eder. Elbette düzeltmeler olacak. Zaten bugünlerde de düzeltmeler oluyor.”

TSPB borsanın gelişmesi için neler yapacak?
Birliğin yeni yapısına uygun bir yapılanmaya gitmemiz gerekiyor. Üyeler sadece aracı kurum ve bankalardı ve sorumluluk alanı aracılık faaliyetleriyle sınırlıydı.
Yeni yasayla sadece aracı kurum ve bankalar değil, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıkları da Birliğin üyesi oldu. İlk yaptığımız iş, sektörlerin dengeli temsili için meslek komitelerini oluşturmak oldu.
Önümüzdeki dönemle ilgili bir strateji oluşturmaya çalışıyoruz. Eylülde bir çalıştay düzenleyeceğiz.
Piyasalarımızı nasıl büyütebileceğimizi, nasıl daha iyi çalışır hale getirebileceğimizi, İstanbul’u bölgesel finans merkezi yapabilmek için neler yapmamız gerektiğini belirlemeye çalışacağız.
Halen gündemimizde olan konuların başında, yeni sermaye piyasası düzenlemelerine ilişkin görüş ve öneriler oluşturmak geliyor.

Meslek kuralları ve etik ilkelerini de bir an önce güncelleyerek sektörümüzle paylaşacağız.

Düzenlemeler yeterli mi?
Yeni Sermaye Piyasası Kanununun yayınlanmasıyla yasal açıdan önemli bir sorunumuz kalmadı. Sadece vergi uygulamalarıyla ilgili sorunlarımız var. Biz, sermaye piyasası faaliyetleri ve araçlarından vergi alınmasın ya da daha az alınsın demiyoruz. Ancak, BSMV ve damga vergisinin kapsamının çok geniş tutulması, bazı faaliyet ve ürünlerin ülkemizde yapılamamasına neden oluyor. Bu faaliyetler yurtdışı finans merkezlerine taşınıyor. Bu konularda esneklik sağlanmadıkça İstanbul’un finans merkezi olması da zor.

‘BORSA ALGISI DEĞİŞECEK’

İnsanlar neden borsayı tercih etmiyor?
Galiba temel sorun bakış açısında. Hisse senetleri kısa vadeli bir yatırım aracı değil. Sermaye piyasaları zaten genelde uzun vadeli tasarrufların değerlendirildiği alanlardır. Bizde ise yüksek enflasyon-yüksek faiz döneminden kalma bir alışkanlık var. Tasarruf sahipleri, uzun vadeli tasarrufları için de kısa vadeli araçları tercih ediyor. Örneğin, 5 yıl boyunca bir aylık mevduatta değerlendiriyor. Oysa, 3-5 yıllık vadelerde hisse senetlerinin getirisi para piyasalarının üzerinde oluyor.
Bize düşen görevlerden biri de bu alışkanlıkların değişmesine etki yapmak. İnsanlara uzun vadeli yatırım araçlarına gittikleri zaman daha fazla getiri elde ettiklerini göstermeliyiz.
 
KAMU SPOTU KULLANILACAK

Bu konuda Birlik neler yapacak?

Bununla ilgili bir algı yönetimi gerekiyor. Hemen olacak şey değil, zaman alacağını düşünüyorum. Bu konuda sizlere de çok iş düşüyor. Finansal okuryazarlık kapsamındaki eğitimler, araştırmalar ve bu araştırmaların medya aracılığıyla paylaşılması gibi yöntemlerle tasarruf alışkanlıklarımızı değiştirmeye çalışacağız. Özellikle, yatırımcı eğitimlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda web siteleri oluşturduk, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapabiliriz. Reklam ve kamu spotları planlıyoruz.
Yeni ürünler ve hizmetlerle bu konudaki seçenekler de arttı. Özellikle küçük yatırımcılar çok risk almadan yatırım yapmak istiyorsa, Bireysel emeklilik sistemi ve yatırım fonları alarak bu getirilerden faydalanabilirler.