Borsalarda ABD vurgunu

ABD'deki borç tavanına ilişkin herhangi somut adım atılmaması global piyasalara kayıp getiriyor

Kritik 17 Ekim haftasına girilirken ABD’de haftasonu da devam eden görüşmelerde bir sonuç alınamadı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta yasakoyucu taraflar restleşmeyi bırakarak görüşmelere başlamış, Başkan Obama’nın Temsilciler Meclisi ile müzakerelere başlaması küresel piyasalara bahar havası getirmişti..
Cuma günü de Temsilciler Meclisi yeni bir önerde bulunduğunda piyasalarda ABD'de yasakoyucuların temerrütü önleyecek borç limitinin artırılması anlaşmasında ilerleme kaydettiği spekülasyonu ile ABD borsalarında oldukça olumlu bir kapanış gerçekleştiyse de umutların bağlandığı görüşmelerden bir sonuç alınamadığını görüyoruz.
17 ve 24 Ekim’de ABD Hazine’sinin ödemeleri var ve mevcut durumda borçlanma tavanı artırılıp uzlaşma sağlanmadan bu ödemelerin yapılması mümkün görünmüyor, bugün Colombus günü nedeniyle ABD kapalı, 17 Ekim’e sayılı günler kaldığı için de stres giderek artıyor, bu durumun Avrupa borsalarının düşüşle açılmasını bekliyoruz.
Ayrıca Asya tarafında da haberler pek olumlu değil, geçen hafta iyi haberler aldığımız Asya’dan günün moral bozucu haberi ise Çin’in kötü ihracat süprizi oldu. Çin'de ihracat Eylül'de beklenmedik bir düşüşle toparlanmada dış talebin desteğinin sorgulanmasına neden olurken TÜFE’de ise Eylül’de gıda fiyatları kaynaklı yıllık %3,1’lik bir beklentilerin üzerinde rakam açıklandı ki enflasyonist baskıların devam ettiğine işaret etmiş oldu.
Yurtiçinde ise OVP sonrası kredi düzenlemeleri ile geçen hafta sert satışların ardından son iki günde ABD’de yasakoyucuların görüşmeye başlaması ve Yellen’ın FED Başkan adayı olarak açıklanması toparlanma getirmişti ancak yarım gün açık olduğumuz bu haftada hem zaten yüksek bir hacim beklenmiyor, hem de stres nedeni ile küresel piyasaların temerrüt endişelerine katılması mümkün. ABD’de Perşembe gününe dek çözüm bulunması çok önemli, Perşembe çözüm olmaz ve önümüzdeki haftasonundan da sonuçsuz çıkılırsa sert bir satış baskısı ile karşılaşmamız söz konusu olabilir. Bu şartlar altında bugün 76,500 ve 77,000 dirençlerinin denenmesini mevcut şartlarda beklemiyoruz, 75,000 seviyesi ile ilk destek, altında 74,500 ara desteğimiz ve 73,500 ana desteğimiz mevcut..
Açıklanacak veriler ve Beklentiler
 10.00 İspanya Ağustos Konut Satışları
 12.00 Euro Bölgesi Ağustos Sanayi Üretimi (%0,6)
 14.30 Brezilya Haftalık Enflasyon, Büyüme ve Faiz Tahminleri
 Tatil Olan Ülkeler ABD, Japonya, Türkiye (Yarım Gün), Hindistan
 Eurogroup toplantısı başlayacak.
Turkish Yatırım