Borsalar ikinci yarıya sert düşüşlerle başladı

Küresel borsalardaki geri çekilme devam ediyor. ABD borsalarındaki düşüşü Asya borsaları takip etti. Enflasyon, faiz ve resesyon sarmalı piyasalar üzerinde büyük baskı oluşturuyor

BORSAGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselmeye devam eden enflasyon, artan faiz oranları ve yaklaşan resesyon borsalar üzerindeki baskısını iyice hissettiriyor. Yılın ikinci yarısında başlayan düşüş eğiliminin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Kurban Bayramı tatili nedeniyle Borsa İstanbul’da işlem yapılamıyor. Yarın ve Perşembe günün açık olacak borsa 15 Temmuz nedeniyle Cuma günü yeniden işleme kapatılacak. Bu yüzden kısa haftada dış piyasalardaki gelişmeler Borsa İstanbul’a bire bir yansımıyor.

DIŞ BORSALAR GERİLİYOR

New York borsası haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 160 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,52 azalışla 31.173,84 puana geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1,15 azalarak 3.854,43 puana ve Nasdaq Endeksi yüzde 2,26 kayıpla 11.372,60 puana düştü.

ABD'de bu hafta açıklanacak haziran ayı enflasyonu ve şirketlerin başlayacak bilanço sezonu öncesi endeksler, haftanın ilk işlem gününde negatif bir seyir izledi.

Enflasyon ve resesyona ilişkin endişeler varlık fiyatları üzerinde belirleyici olmayı sürdürüyor. Yarın açıklanacak enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi beklenirken, buna bağlı olarak temmuz ayında yeni bir 0.75 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor.

ASYA JAPONYA ÖNCÜLÜĞÜNDE GERİLİYOR

Japon borsaları ise yatırımcıların yeni Kovid-19 salgınının ve enerji krizinin etkilerini yönetemedikleri Asya piyasalarındaki kayıplara öncülük etti.

Japon Nikkei 225 öğleden sonra ticaretinde yüzde 1,93 düşerken, Topix endeksi yüzde 1,75 düştü. SoftBank Group ve Fanuc gibi teknoloji hisseleri sırasıyla %4.32 ve %4.93 değer kaybetti.

Hong Kong'da Hang Seng %1.21 ve Hang Seng Tech %2.15 değer kaybetti. Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin Hong Kong'da işlem gören hisseleri yaklaşık yüzde 11, Alibaba ise yüzde 5,35 değer kaybetti.

Bu arada, pandemiyi kontrol altına almak için yeni tedbirlerin haya geçirileceği beklenrtisi Çin borsalarındaki satışları artırdı. Şanghay Bileşik Endeksi %1,01 daha düşüş kaydederken, Shenzhen Bileşeni %1,68 oranında düştü. Güney Kore'de Kospi yüzde 1.27, Kosdaq yüzde 2.15 değer kaybetti.

Salı günü veri cephesinde sakin, ancak yatırımcılar bu hafta gelecek ABD enflasyon raporuna ve Çin'in GSYİH raporuna bakacaklar. Kore Merkez Bankası da bu hafta toplanacak.

ABD borsaları düşüşle açıldı