Borsadaki Boğaziçililer çetesi!

Borsa tarihinin en büyük insider trading dosyasında önemli detay: Adı geçen ve ‘çete’ denen isimlerin büyük kısmı Boğaziçi Üniversitesi mezunu

Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük "içeriden öğrenenlerin ticareti" (insider trading) dosyası Mali Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü’ne gönderilen bir ihbar mektubu ile başlıyor. Çete denilen şahıslar teknik takibe alınıyor, tüm telefonlar mahkeme kararıyla dinlemeye alınıyor. Yapılan telefon dinlemeleri ve teknik takip sonucunda ‘çete’ denilen şahısların, borsada işlem görmekte olan hisse senetlerinde içeriden elde ettikleri bilgiler (insider trading) neticesinde alım-satım işlemi gerçekleştirerek haksız kazanç elde ettikleri tespit ediliyor. İhbar mektubunda Z.M. isimli şahıs ve çete halinde birlikte hareket ettikleri M.B.T. ve A.E. isimli şahısların çevresindeki şahıslara içeriden öğrendikleri bilgiler ışığında hisse aldırarak haksız kazanç elde ettikleri belirtiliyor. Halka açık bir şirketin satış sürecini takip eden dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs Türkiye çalışanı bir kişinin bilgiyi kullandığı ortaya çıkarılıyor. Bazı aracı kurum çalışanları ve patronlarının ismi de dosyada yer alıyor.

4 KLASÖR VE 22 CD SPK’YA GÖNDERİLİYOR

Mali Şube, konuyla ilgili yapılan tüm teknik takip ve telefon dinleme kayıtlarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 12.07.201… tarihinde sonuçlandırılıyor. Soruşturma konusu ile ilgili olarak elde edilen deliller 4 klasör, 22 adet ses CD’si ve DVD’leri ile birlikte rapor yazılması için 03.09.201… tarihinde SPK uzmanlarına teslim ediliyor.

DOSYADAKİ ŞÜPHELİ SAYISI 20

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 10540 soruşturma no'lu dosyadaki şüpheli sayısı 20.
Bu kişilerin, halka açık bir şirketin satışıyla ilgili bilgi önceden sızdırılarak, içeriden öğrenenlerin ticareti suçunun gerçekleşmesi suretiyle (insider trading) haksız kazanç elde edildiği ifade ediliyor.

BİRÇOK MANİPÜLASYON ORTAYA ÇIKACAK

Mali Şube’nin yaptığı teknik takip ve telefon dinlemeleri sonucunda sadece insider trading olayı değil bir çok manipülasyon da tespit ediliyor. SPK’ya iletilen 4 klasör, 22 CD ve DVD kayıtları incelendiğinde insider trading dışında manipülasyon dosyaları da netlik kazanacak.

İSİMLERİN ÖNEMLİ BİR KISMI BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MEZUNU

Soruşturma dosyasında yer alan ve çete halinde hareket ettiği belirtilen isimlerin önemli bir kısmı Boğaziçi Üniversitesi mezunu.
Listede yer alan isimlerden S.G şirket çalışanı. M.D insider yapılan şirketin çalışanlarından. H.T.O. eski bir aracı kurum çalışanı, dosyada ismi üst sıralarda yer alan A.E’nin de ortağı. T.D. aracı kurum çalışanı. V.Ş. aracı kurum çalışanı. S.A. borsa oyuncusu. O.A. aracı kurumda dealer olarak çalışıyor. T.A borsa oyuncusu. S.G., T.D. ile aynı aracı kurumda çalışıyor. P.S. aracı kurum patronu. Ö.K.S. borsa oyuncusu. M.M.Ş. borsa oyuncusu. H.O. spekülatör. E.T. manipülatör ve iki aracı kurum çalışanı. 
Soruşturma dosyası hakkında SPK uzmanlarının rapor hazırladığı ve hazırlanacak bu rapora istinaden gerekli çalışmalara devam edileceği belirtiliyor.

INSIDER TRADING NEDİR?

Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak sermaye piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmektir.

MARTHA STEWART, INSIDER TRADING NEDENİYLE HAPİS YATTI

ABD’de ‘iyi yaşam kraliçesi’ olarak milyonlarca ev kadınının hayranlığını kazanan Martha Stewart, bir dönem hapishanede tuvaletleri temizliyordu.
62 yaşındaki Martha Stewart, ImClone adlı şirketin ürettiği Erbitux adlı ilacın satışına izin verilmeyeceği tüyosunu alınca, şirkete ait hisseleri aceleyle satmış ve ertesi gün satışa yasak gelmişti. Insider trading (içerden bilgi ticareti) yoluyla haksız kazanç sağlayan Stewart 5 ay hapis, 2 yıl gözetim ve 30 bin dolar para cezasına çarptırılmıştı.