Borsada yatay başlangıç bekleniyor

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir seçimin eşiğindeyiz. Elbette her seçim önemli ama 14 Mayıs seçimleri tam manasıyla tarihi bir yol ayrımıdır.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında attığımız adımlar ve iyileşen yatırım ortamımızla girişimcilik ekosistemimizi güçlendiriyor, yerli ve katma değerli üretimi artırmak için çalışıyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e ve Türk bayrağına yapılan saldırıyı lanetledi.

Milas-Bodrum Havalimanı, sezonun ilk dış hat uçuşunu karşıladı.

Araç muayene yaptırma süresini 12 Mart 2023 itibarıyla geçirmiş vatandaşlar 30 Eylül 2023'e kadar muayenelerini yaptırdıkları takdirde, her ay için hesaplanacak %5 fazla yerine aylık % 0,75 olarak hesaplanan tutarı ödeyecek.

Togg, çekilişle teslim edilecek T10X sayısını 12.000’den 20.000’e çıkardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin ile herhangi bir askeri bir ittifak oluşturmadıklarını ancak askeri ve teknik konular dahil işbirliğini geliştirdiklerini söyledi.

Japonya, enerji ve gıdada artan maliyetlerin oluşturduğu enflasyona karşı toplamda 15 milyar dolar finansman desteği verecek.

Trump, 2024 başkanlık seçimleri için ilk büyük mitingine Texas'tan başladı.

Benzinde Salı günü fiyat artışı bekleniyor.

S&P, Almanya'nın kredi notu teyit etti, resesyondan kıl payı kurtulacağını belirtti.

Ne olacak?

Yurt içinde Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi açıklanacak.
S&P’nin Türkiye değerlendirmesini 31 Mart’ta açıklaması bekleniyor.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %2 değer kaybı ile 5.032 seviyesinden tamamladı. En çok kazandıran sektör madencilik olurken, en çok kaybettiren sektör menkul kıymet yatırım ortaklıkları oldu. Haftanın son işlem gününde ise her ne kadar ECB ve Fed kararlarında finansal ekosistemdeki bankacılık riskleri dahil edilmese de Deutsche Bank'ın hisselerinin geri gelmesi piyasaları baskıladı.
Geçen hafta Fed, TCMB ve BoE faiz kararları açıklandı. TCMB politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %8,50'de sabit bırakırken, faiz artırımlarına ilk başlayan gelişmiş ülke Merkez Bankası BoE ise üst üste 11. kez faiz artırarak enflasyonla mücadeleyi ana hedef olarak devam ettirdiğini göstermiş oldu.

Fed belki faiz artırımında sürpriz yapmadı ama Fed karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları piyasalara damgasını vurdu. Gelen makroekonomik veriler ve haber akışları Fed'in faiz kararlarını çok bilinmeyenli denkleme dönüştürdü. Bu ay da benzer denklem içerisinde olan Fed, şahin açıklamalar yaptı. Ama geçen haftalarda ayyuka çıkan bankacılık krizinin etkileri ile piyasalar daha yumuşak bir Fed beklentisi içerisindeydi. Finansal ekosistemdeki risklerin etkilerinin resesyon endişelerini artırıcı bir unsur olması ile fiyatlamalar tarafında büyüme odağının ön plana çıkması adına parasal genişleme olabileceğine dair beklentiler Fed Başkanı Powell'ın 'faiz indirimi gündemde yok, gerekirse faiz artırımı yapılabilir' sözleriyle kısa vadeli olarak rafa kalktı.  Böylelikle ECB gibi Fed'de finansal ekosistemdeki riskleri göz ardı edici açıklamalar yapıp 'bankacılık sistemi güçlü' mesajını piyasaya vermiş oldu.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, önceki işlem günü 5.542 - 5.683 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.629 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 935 artarak 279.177 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 5.583 seviyesinin üstünde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 5.650’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 6.000 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.500 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.600 - 5.650 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 5.325 ve 5.400 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 27/03/2023

 

Asya borsaları bankacılık endişeleriyle karıştı

 

Kashkari'den bankacılık krizi ve resesyon açıklaması