Borsada teknik satış baskısı artar mı

Yeni haftada piyasaları nasıl bir tablo bekliyor? Dolarda, borsada olası gelişmeler neler? Usta isim Üzeyir Doğan Borsagundem.com’a yazdı…

DOLARIN GÖZÜ O RAPORDA

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

DOLAR / TL
ABD’de son dönemde açıklanan verilerin beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi küresel dolar endeksinin 98 fiyat seviyesinin üzerine çıkarak son 23 ayın zirvelerini zorlamasına neden oldu. Yurtdışında bu gelişmeler yaşanırken yurtiçinde piyasalar Perşembe günü gerçekleşen TCMB PPK toplantısını takip etti. TCMB beklendiği gibi politika faizini %24’de sabit bırakırken bir önceki PPK’da yer alan “gerekirse ek sıkılaştırmaya gidilebileceği” yönündeki ifadenin çıkarılması gelecek toplantıda faiz indirimine yönelik sinyal olarak algılandı ve kurun 5,98 ile yaklaşık son 6 ayın zirvelerini test etmesini sağladı. TCMB bu ifadesinin ardından bu hafta Salı günü gerçekleşecek enflasyon raporunun önemi arttı. Kurda teknik olarak aşağıda 5,89-5,85 ve devamında 5,79 önemli destekler konumunda iken yukarıda önce en son 12 Ekim’de test edilen 5,98 ardından 6,08 veve 6,19 önemli direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor.

BIST 100
Hafta başında kısa vadeli son yükseliş trendinin altına sarkan endekste 200 günlük ve 22 günlük ortalamaların kesiştiği 96.000 ve devamında önceki hafta başında görülen dip seviyenin bulunduğu 95.000’in de altına sarkıldı. Hafta içinde en düşük 93.891’i gören endekste haftanın kapanışı 94.783’ten tamamladı. Endekste bu hafta 95.000 seviyesinin üzerinde kapanışlar teyit edilemezse teknik satış baskısının artacağını, bu durumda geçtiğimiz ay sonunda görülen diplerin tekrarlanabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle kısa vadede referans noktası olarak 95.000’i izlemeye devam ediyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise 95.000 üzerinde ilk direnç seviyemiz 97.750. Olası yükselişlerin ivme kazanabilmesi için buranın geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.