Borsada tavan marjı yeniden yüzde 20’ye çıksın

Korona virüsün vurduğu dünya borsalarıyla birlikte sert bir şekilde gerileyen Borsa İstanbul’da hızlı düşüş döneminde yüzde 20 olan tavan ve taban marjında yeni bir düzenleme yapılması isteniyor

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da aşırı fiyat hareketlerini engellemek ve hisse senetlerinin hızlı değer kaybının önüne geçebilmek için 13 Mart'tan itibaren aşağı ve yukarı yönlü fiyat marjı yüzde 10’a indirildi. 17 Mart’ta ise yüzde 5 olarak uygulanmakta olan devre kesici uygulamasında değişikliğe gidildi. Yukarı yönlü devre kesici uygulaması kaldırıldı. Yatırımcılar panik döneminde yüzde 20 düşüş marjı olduğu için gelen sert satışlarla yaşanan kayıpların telafisi adına yükseliş marjının yeniden yüzde 20’ye çıkarılmasını talep ediyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ YÜKSELİŞİ YAKALAMAK İÇİN

Borsa tarihinde görülmemiş sert düşüşler nedeniyle tasarruflarının önemli bir kısmını çok kısa sürede kaybeden yatırımcılar yeni bir düzenleme yapılmasını bekliyor. Tavan taban marjı yüzde 10’a çekilene kadar yaşanan sert düşüş günlerinde her gün yüzde 20 oranında kayıplara maruz kalan yatırımcımlar, aşağı yönlü fiyat marjında bir değişiklik yapılmadan yukarı yönlü fiyat marjının yeniden yüzde 20’ye çıkması halinde endeksteki yükselişin de hızlanacağını ifade ediyor.

Dün ABD borsalarında yaşanan yüzde 10’a yakın yükselişlere Borsa İstanbul’un ayak uydurabilmesi için yukarı yönlü fiyat hareketlerinde marjın yüzde 20’ye çekilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

DÜNYA BORSALARININ ÖRNEK ALDIĞI UYGULAMA

28 Şubat tarihinde SPK’nın getirdiği açığa satış uygulamasının tüm dünya borsalarında örnek olduğu ve Borsa İstanbul’da başlayan uygulama sonrası küresel borsaların da benzer uygulamaları devreye soktuğunu belirten yatırımcılar, tasarruf sahiplerinin lehine yapılacak yeni düzenlemeyle hisse senetlerinin kısa sürede eski fiyatlarına döneceğini ve sıkıntılı günlerde morallerin düzeleceğini söylüyor.

Borsa İstanbul'dan hisse fiyatlarındaki aşırı oynaklığa tedbir