Borsada satış baskısı korunuyor, ilk destek önemli

Yüzde 35 oranında prim yapan Borsa İstanbul’da kar satışlarının ve dış borsalara paralel düzelteme hareketi yaşanıyor. Bayram sonrası dalgalı seyrin sürmesi bekleniyor.

4 Mayıs’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısı var.

İçeride 5 Mayıs’ta enflasyon verileri açıklanacak.

Fed Başkanı Powell, 50 baz puanlık arttırım yönünde açıklama yapmıştı. Bunda bir belirsizlik yok. Ancak bilanço küçültme konusunda alınması beklenen karar daha önemli olacak. Haziran ayında ise 75 baz puanlık bir faiz artırımı bekleniyor.

Dünyanın en çok kazandıran piyasası Borsa İstanbul yılbaşından geçen haftaya kadar yüzde 35 oranında prim yapmıştı. Geçen hafta yüzde 6 oranında bir düzeltme yaşandı. Yatırımcılar düzeltme hareketinin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Bayram tatili nedeniyle ABD borsasında yaşanan sert düşüşün etkisi ancak bayram sonrası hissedebilecek. Önümüzdeki hafta ABD borsalarında yön yukarı dönerse o zaman pozitif yansımaların olması bekleniyor.

SATIŞ BASKISI KORUNUYOR

Zeynel Balcı Hürriyet’teki köşesinde, borsada kâr satışlarının derinlik kazanarak endeksin çıkış trend desteğinin altına sarkmasında etkili olduğunu yazdı. Balcı, endeksle ilgili şu tahminlerde bulundu: “İlk destek 2.400 noktasında. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 2.350-2.340 ve 2.300 seviyelerinde. Olası tepki alımlarında ilk dirençler ise 2.450-2.475 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyelerin üzerinde verilecek dirençler 2.510 ve 2.560 seviyelerinde bulunuyor. Destek noktalarında tepki alım denemelerine rağmen satış baskısı korunuyor.”

KURUMLARIN BEKLENTİSİ 3 BİN PUAN

Kısa vadede dalgalı seyir devam etse de aracı kurumların endekse yönelik tahminleri 3 bin puanın üzerinde yoğunlaşıyor. Ufuk Korcan ise Dünya’daki köşesinde şu tahminlerde bulunuyor: “Endeks geçtiğimiz hafta 24 Şubat 2022 tarihinde 1.826 puan seviyesinden başlattığı yükseliş trend çizgisinin altına geldi. Ancak geri çekilmede daha önce direnç noktası olarak çalışan 2 bin 408 puan seviyesi şu an destek noktası görevi görüyor. Bu nokta önemli. Zira bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş bir sarkma olarak adlandırılabilir. Ancak bu noktanın altına gelinmesi endekste yükseliş trendinin kırıldığına yönelik teyit olacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi ilk aşamada 2 bin 279 ve 2 bin 197 puan seviyelerinin test edilme riskini artıracak. Ancak şunu da belirtmekte fayda var. Endekste ana trend 6 Ekim 2021 tarihinde bin 371 puan seviyesinden başlayan yükseliş trendi. Bu trendin destek noktası ise yaklaşık 2 bin 50 puan seviyelerine denk geliyor. Yukarı yönlü hareketlerde 2 bin 570 puan seviyesi direnç noktası olarak öne çıkıyor.”

Piyasalar 75 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyor

Enflasyon sonrası endekste 2500 puan kritik seviye

Borsada 'ne alırsan al' dönemi bitti