Borsada kritik seviyeler!

TCMB’de ani başkan değişiminin piyasalardaki yankısı sürüyor. TL değer kaybederken, Borsa İstanbul'da hisseler taban seviyelerde seyrediyor.

Merkez Bankası'nda başkan değişimi sonrasında piyasalarda volatil bir gün yaşanıyor. Türk Lirası, Asya kotasyonlarında dolar karşısında 8,47'leri gördükten sonra piyasalarda işlemlerin artmasıyla 8 liranın altında dengelendi.

Borsa İstanbul'da da sabah saatlerinde iki kez endeks bazında devre kesici uygulandı. Yüzde 6,65 düşüşle güne 'merhaba' diyen BİST 100'de kayıplar, iki aradan sonra yüzde 9,5'lerin üzerine çıktı.

Öğle vakitlerinde kayıplar bir miktar azalsa da kapanışa doğru fiyatlar yine taban seviyelerine yaklaştı.

Bugün yaşanan sert piyasa hareketlerinin ne kadar süreceği, derinliğinin ne olacağı yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Dünya’dan Hüseyin Koyuncuoğlu haberinde, endekste kritik seviyeler soruluyor.

DOLAR/TL'DE LONDRA'DAKİ TL TALEBİ

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yusuf Topçu, değerlendirmesinde dolar/TL'deki düşüşlerin Londra'daki bankaların ne kadar TL talep edeceğiyle doğrudan ilgili olduğuna işaret etti. Topçu'nun TL için değerlendirmesi şu şekilde:

Geçtiğimiz hafta yüzde 19’a getirilen politika faiziyle birlikte hem TL’nin maliyeti daha da arttı, hem de TL’ye erişim iyice kısıtlandı. Böyle bir ortamda Dolar/TL’de yaşanan bu sert hareketin devamlılığı, Londra’da muhabir bankalardan ne kadar TL talep edildiğine göre şekillenecek. Dolar ne kadar agresif yükseltilirse, off-shore’da gecelik swap maliyetleri de o kadar agresif yükseltilir gibi bir durum oluşuyor. 2019’un Mart ayında 3 gün boyunca yaşananlardan sonra Dolar/TL, yükseldiği o zamanki zirvesinden kısa vadeli de olsa yüzde 10 gibi bir sert bir düzeltme yaşamıştı.

"GÜÇLÜ HİSSELER BORSA'YI AYAKTA TUTUYOR"

Yusuf Topçu'nun Borsa İstanbul'da güçlü hisselerin endeksi ayakta tuttuğunu belirtiyor.

BIST-100’de tarihi bir gün yaşanıyor. Yüzde 5 ve yüzde 7 devre kesicilerinden sonra yüzde 10’a yaklaştık ama ulaşmadık. Burada Tofaş, Vestel, Enka, Sasa ve Arçelik gibi belli başlı hisselerin yüzde 5 ila yüzde 8 arasında değer kaybederek böyle bir gündeki performansı borsayı ayakta tutuyor. Teknik görünümde ise 2020 Mart’ından beri gelen yükseliş trendinin çizgisi 1.290 seviyesinden geçiyor. Geçen her hafta ise bu seviyeye 10 puan ekliyor. 22 Mart 2021’de yaşanan neredeyse yüzde 10 düşen Borsa İstanbul’u gördükten sonra panik satışlarında yavaşlama olacaktır. Bu haftaya yayılması beklenen volatilitenin 2. bir yüzde 10 daha düşüş şeklinde olmayacağı kuvvetle muhtemel. Aylar süren rallide alım yapamayan yatırımcılar için bu hafta, birçok fırsat penceresinin açıldığı bir hafta olacak gibi duruyor.

Borsa İstanbul'da düşüş sürüyor

Piyasaların sakinleşmesi beklenmeli

Devre kesici nedir, nasıl çalışır?

VİOP'ta limitler yükseldi

Dolarda satışın dozunu belirleyecek kriterler