Borsada bu iki direnç aşılır, 100 bine ulaşılır

Biraz negatif, biraz heyecanlı bir haftanın ardından perdeler yeni bir ‘piyasa haftası’na açılıyor. Yatırımcı doları, borsayı merak ediyor. Üzeyir Doğan beklentileri Borsagundem.com için yazıyor.


YUKARI YÖNLÜ HAREKETLERDE İKİ DİRENÇ 97.400 VE 98.700

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

BIST 100

Önceki hafta yaşanan son yükselişin ardından 22 günlük ortalamayı direnç yapan endekste geçtiğimiz hafta gün içinde sürekli olarak bu ortalama test edilse de üzerine çıkılamadı. Bu bölgeden başlayan satışlarla haftanın son günü kritik gördüğümüz 95.900 desteğinin altına sarkılmış olması teknik görünümü zayıflattı. Teknik göstergelerin negatif seyri desteklediği endekste bu hafta da 95.900 altında kalınacak olur ise 93.850 ve devamında önce hafta görülen dip seviyeler yeniden gündeme gelebilir. Bu nedenle bu seviyeyi referans noktası olarak izliyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise ilk direncimiz 100 günlük ortalamanın bulunduğu 97.400 iken, üzerinde 22 günlük ortalamanın bulunduğu 98.700’i takip edeceğiz. Gündemin yoğun olması ve buna bağlı haber akışındaki hızlı değişimler gün içinde kısa vadeli destek ve direnç seviyelerinin önemini azaltmaktadır. Bu dönemde enformasyon akışına bağlı dalgalanmaların endekste oluşan formasyon ve teknik görünüm hedeflerinden ciddi sapmalar getirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

DOLAR / TL

Geçtiğimiz haftaya 5,64 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru yurtiçinde seçim gündemi ve hafta boyunca ABD ve Türkiye tarafından S400 ve F35’lere yönelik açıklamaların jeopolitik riskleri yeniden ön plana çıkarmasıyla yükseliş kaydetti. Pazartesi gün gerçekleşen Türkiye-Rusya üst düzey işbirliği konsey toplantısının ardından S400’lerin bitmiş bir anlaşma olduğuna dair açıklamaların ardından çarşamba günü Bakan Çavuşoğlu’nun benzer yönde açıklamalarına ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun cevabı jeopolitik risklerin tekrar ön plana çıkmasına neden oldu. Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik açıklamaları takip edildi. Çarşamba günü bir başka önemli başlık Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın açıkladığı reform paketi oldu. Reform paketinin çeşitli çevrelerce yeteri kadar detaylı bulunmaması kurda volatiliteyi artırdı. Ayrıca hafta boyunca seçimin tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesine rağmen halen İstanbul’a yönelik sürecin devam ediyor olması ve bu konunun henüz açıklığa kavuşturulmasına uzak olunması TL’deki negatif ayrışmayı tetikleyen bir başka unsur oldu. Gelişen ülke para birimlerinin haftalık bazda dolara karşı değer kazanması Dolar/TL’deki yükselişin nispeten sınırlı kalmasını sağladı.