'Borsada 120 binleri görebiliriz'

Borsada banka hisseleri ile başlayan yukarı hareket BIST 100 Endeksini 95.196’lı seviyelere kadar taşıdı. Güçlü alım dalgası sürüyor. Dolar kuru 3.55 TL’ye geriledi. Borsada güçlü, dolarda zayıf seyir trendi sürebilir

Referandum ve Fransa seçimleri sonrası güçlü alımlarla yükselişe geçen borsada alımların etkisi sürüyor. Gelişmekte olan ülkelere dönük risk iştahının devam etmesi bu ülkelere para akışının sürmesini sağlıyor. İlgi sadece Türkiye’de değil diğer gelişmekte olan ülke borsalarında da bahar havası estiriyor. Gelen alımlara bağlı olarak hisse senetlerinin dipten hareketlenmesi ve tabanlarda oluşan çıkış formasyonları endeksteki hareketi güçlendiriyor.

Teknik olarak önümüzdeki bir yıllık süreçte endeksin 120 binli seviyeleri görmesi olasılıklar dâhilinde bulunuyor. Orta vadeli teknik göstergelerde gözlenen olumlu seyrin kurumsal yatırımcıların alımlarıyla desteklenmesi durumunda çok daha yukarılara çıkılması söz konusu olabilecektir.

Geldiğimiz aşamada Türkiye’nin risk priminde meydana gelen düşüşün de piyasalardaki iyimserliği desteklediği gözlenmekte. Türkiye’nin kredi risk primi 208 seviyesine geriledi. Bir hafta önce 230’lu seviyelerde olan risk priminin 208’lere gerilemesi piyasalardaki rahatlamanın da göstergesi niteliğinde. Risk primi düştükçe beraberinde TL varlıklarına güçlü ilgi devam edecek.

Yüzde 21 kazandırdı

Borsaya baktığımızda BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 21 değer kazanmış görünüyor. Bununla birlikte gelişmekte olan piyasa endeksleriyle kıyaslandığında hâlâ iskontolu işlem görüyor. Üstelik ilk çeyrek bilançoları gelmeye başladı ve bilançolar şirketlerin mali verilerinde iyileşmelerin varlığına işaret ediyor. dolar kurundaki gerilemeyle birlikte önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerde yükselme olduğunu gözlemlemekteyiz. Öte yandan makro verilerde enflasyon izleniyor.

Nisan ayı enflasyon verisinin yüzde 12’lere çıkması bekleniyor. Bu da TL üzerinde baskı yaratabilir. Nisan ayı toplantısına bakıldığında Para Politikası Kurulu’nun faiz koridorunda değişikliğe gitmediği gözlendi. Kurul, Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 50 baz puan artırdı. Politika faizi ve faiz koridorunda değişiklik yapılmadı.

Alınan kararla birlikte GLP faiz oranını yüzde 11.75’ten yüzde 12.25 seviyesine çıkardı. Karar öncesinde piyasada GLP’de artış bekleyenler oldukça azdı. Öte yandan politika faizi ile koridorun alt ve üst bantlarında beklendiği gibi bir değişikliğe de gidilmedi.



Zeynep Aktaş - Milliyet