Borsa İstanbul'da artık tek seans olacak

Pazartesi'den itibaren 22 yıldır devam eden iki seans uygulaması terk edilerek tek seans uygulamasına geçilecek

Borsa İstanbul, 22 yılı aşkın süredir hisse senedi piyasasında kullanılan emir işlem sistemini, Nasdaq ile yapılan işbirliği neticesinde geliştirilen bir proje olan BISTECH ile değiştiriyor. Pazartesi günü devreye alınacak yeni emir işleme sistemi olan BISTECH, ilk etapta hisse senedi piyasalarında, işlem sisteminde ve takas sisteminde devreye alınacak. BISTECH piyasada emir işlem hızını artırırken aynı zamanda birçok yeniliği getirecek. İlk etapta hisse senedi piyasasındaki en önemli değişikliklerden birisi ise 22 yıldır devam eden iki seans uygulamasının terk edilerek tek seans uygulamasına geçilecek olması. Öğlen 1 saat sürekli müzayede işlemlerine ara verilecek, bu arada da tek fiyattan emir toplama gerçekleşecek. Pazartesi günü sistem devreye alındığında, şu andaki 1 milisaniyelik işlem hızı 10 katına çıkacak ve işlemi bitirme süresinin 100 mikrosaniyeye inecek.
Nasdaq ile yapılan işbirliği neticesinde BISTECH'e geçecek olan Borsa İstanbul değişikliklere ilişkin açıklayıcı metin ve tablolar hazırladı.

İşte detaylar:

Değerli Yatırımcımız,
Borsa İstanbul A.Ş. ile NASDAQ arasında 20.01.2014 tarihinde imzalanan stratejik işbirliği anlaşması sonrasında Borsa İstanbul bünyesinde yer alan tüm piyasaların tek bir işlem platformu üzerinden hizmet verebilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda 30.11.2015 tarihinden itibaren Pay Piyasası, Nasdaq Genium INET (BISTECH) olarak adlandırılan yeni işlem platformu üzerine taşınacaktır.
30.11.2015 tarihinde yapılacak bu geçiş sebebiyle 27.11.2015 Cuma günü 17:45’de sistemimize erişim durdurulacak olup, 29.11.2015 Pazar gününden itibaren sisteme erişim sağlanabilecektir.
Yeni sistemde piyasa işleyişine ilişkin aşağıda yer alan değişikler 30.11.2015 tarihinden itibaren uygulamaya alınacaktır.

- Baz fiyat olarak bir önceki kapanış fiyatı alınacaktır.
- Fiyat adımı ve fiyat aralığı aşağıdaki verilen belirleme yöntemi değişecektir.

- Açılış, kapanış ve tek fiyat seanslarında teorik eşleşme fiyatı gösterilecektir.
- Maksimum lot uygulamasına son verilecektir. Fiyat marjı gün içi +- %20 olacaktır
- İşlem fiyatlarında belirli eşiklerin aşılması halinde(Tavan –Taban fiyatları eşik sayılmaktadır) ilgili sıradaki sürekli işlem seansı geçici olarak durdurulup emir toplama seansına alınarak devre kesici (Alım-Satım işlemlerinin durdurulması) işlemlerinin uygulaması başlatılacaktır.
- Yeni pazar yapılanmasına geçilecektir. Gözaltı Pazarının adı değişerek Yakın İzleme
Pazarı olacaktır. İşlemler gün boyu devam edecektir.
- Yakın İzleme Pazarında Alım-Satım İşlemleri 09:30, 12:25, 13:25, 17:25, 17:35
Saatlerinde (Beş defa)gerçekleşecektir.(Daha önce günde sadece iki kez
gerçekleşmekteydi.)