Borsa İstanbul yeni bir tedbir sistemini devreye alıyor

Borsa İstanbul, yeni Gözetim Tedbirleri Yönergesi ve Tedbir Yönetim Sistemi'nin 23 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağını açıkladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, pazar ve piyasalardaki gözetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla yeni bir tedbir sisteminin önümüzdeki günlerde hayata geçirileceğini duyurdu.

Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyuruda, piyasa bozucu ya da piyasa dolandırıcılığı şüphesi içeren emir ve işlemler ile olağan dışı fiyat miktar hareketlerinin proaktif bir yaklaşımla tespit etmek amacıyla Gözetim Tedbirleri Yönergesi hazırlandığı ve bir "Tedbir Yönetim Sistemi" geliştirildiği ifade edildi.

23 Temmuz 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan Gözetim Tedbirleri Yönergesi ve Tedbir Yönetim Sistemi, hem yatırımcı hem de yatırım aracı bazında uygulanabilecek. Söz konusu tedbirlerin uygulanmasına mesnet teşkil eden uyarılar ise sistem tarafından otomatik olarak üretilecek.

Sistemin hayata geçmesinin ardından herhangi bir uyarı durumunda;

- İlgili yatırım aracının piyasasında sağlıklı fiyat teşekkül etmesini teminen ve yatırımcıların zarar görmesini engellemeye yönelik olarak yatırım araçları için 3 aya kadar,

- Piyasa dolandırıcılığı kapsamındaki eylemleri ile piyasa bozucu eylemlerini kısıtlamaya yönelik olarak ilgili yatırımcılar için ise 6 aya kadar,

"İnternet Emir Yasağı", "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Depo Şartı" gibi önleyici tedbirler hem yatırımcılar hem de yatırım araçları için birlikte veya ayrı ayrı uygulanabilecek. Bu kapsamda, piyasa kapanışının ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) duyurulacak olan tedbirler, yatırımcıya ya da yatırım aracına yasal mevzuat çerçevesinde yapılacak diğer incelemelere engel teşkil etmeyecek.

Sistemin yasal dayanakları ile kapsamını açıklayan Gözetim Tedbirleri Yönergesi metnine, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Borsa İstanbul tarafından, gözetim ve denetim faaliyetlerinin yerine getirilmesi amacıyla hali hazırda, 2012 yılında devreye alınan Yatırımcı Tedbir Sistemi, 2015 yılında kullanılmaya başlanan BISTECH teknolojik dönüşüm programı kapsamında küresel standartlarda bir gözetim altyapısı altyapısı olan SMARTS sistemi ve 2017 yılının Eylül ayında devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kullanılıyor.