Borsa İstanbul sert düştü

Borsa İstanbul, Avrupa borsalarındaki düşüşe paralel olarak günü kayıpla tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul yeni haftaya yükselişle başladı. Asya borsalarının tatil olduğu haftada Borsa İstanbul güne yüzde 0.34 oranında yükselişle 74 bin 457 puandan başlangıç yaptı. Gün ortasına doğru yatay seyir izleyen Borsa İstanbul, dolar kurundaki değerlenme ve Avrupa borsalarındaki satış dalgası ile birlikte düşüşe geçti. Borsa İstanbul günü yüzde 2.96 oranında düşüşle 72 bin 5 puandan tamamladı. Bankacılık endeksinde de kayıp yüzde 4'e yakın gerçekleşti. 
ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 1.4, Nasdaq ise yüzde 2'nin üstünde değer kaybıyla işleme başladı.

AVRUPA BORSALARI SERT DÜŞÜŞTE

Yeni haftaya artıda başlayan Avrupa borsalarında yön çabuk tersine döndü. Avrupa'da pan-Avrupa FTSE 300 endeksi, ABD vadeli endekslerindeki aşağı hareketin de etkisiyle Ekim 2014 seviyelerine geriledi. 
Analistler, ABD'de Cuma günü gelen istihdam verisinin beklentilerin üzerinde çıkmasının Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentisine destek vermesi ve Çin'den gelen verilerin hayal kırıklığı yaratmayı sürdürmesinin düşüşte etkili olduğunu vurguluyorlar.
Bankacılık, otomotiv, inşaat ve teknoloji hisselerinin satışlarla karşılaştığı ortamda FTSE 100 Cuma gününe göre yüzde 1,79, Dax yüzde 2,33 ve Cac-40 yüzde 2,52 geriledi. 
Zürih Borsası'ndra SMI yüzde 2,01 gerilerken, Brüksel Borsası'nda kayıp yüzde 2,31, Lizbon Borsası'nda ise yüzde 1,97 seviyesinde.

ATİNA BORSASI 25 YILIN DİBİNDE

Atina Borsası'nda banka hisseleri öncülüğünde sert düşüş yaşanıyor. Banka hisse senetlerini yüzde 21 değer kaybettiği piyasada Genel Endeks Cuma gününe göre yüzde 7,3 düşüşle 1991'den bu yana görülen en düşük seviye olan 467,09 puanı test etti. 
Atina Genel Endeksi şu sıralarda yüzde 6,96 kayıpla 468,03 puan seviyesinde. Banka hisselerinde kayıp yüzde 20,5, National Bank of Greece hisseleri ise yüzde 25,62 değer kaybetti. 
Atina Borsası'ndaki düşüşte iktidardaki Syriza üyeleri arasında özelleştirmeler konusunda görüş ayrılıkları yaşandığı haberleri, yabancı yatırımcıların Atina Borsası'nda çıkmaya çalışmaları etkili oluyor.

DOLAR 2.95 TL'Yİ AŞTI

Geçen hafta cuma gününe kadar genel olarak aşağı yönlü bir seyir izleyen ve hafta başındaki 2.98'li seviyelerden 2.90'ın altına kadar gerileyen dolar/TL Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ile yönünü yukarı çevirdi. Cuma gününe 2.90'ın hemen altında başlayan ABD verisi ile günü 2.92'nin hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 2.91'in üzerinde başladı. Kur daha sonra kademeli olarak 2,9520'ye kadar yükseldi. Dolar/TL geçen hafta 2 ayın en düşük seviyesi olan 2.8899'a kadar gerilemişti.

PETROL DÜŞÜŞE GEÇTİ

Ham petrol fiyatları haftanın ilk gününde düşüşte. Brent ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 1 dolar düşüşle 33 dolar düzeyine geriledi. ABD ham petrolü de 1 dolardan fazla düşüş kaydederek 30 doların altına indi.  OPEC üreticileri Suudi Arabistan ve Venezuela arasında hafta sonu bir görüşme gerçekleşmişti.