Borsa İstanbul'da İtalya düşüşü

Avrupa borsaları İtalya'ya ilişkin endişelerle birlikte sert kayba yönelince Borsa İstanbul da bu durumdan etkilenerek günü yüzde 3.42 oranında düşüşle 90 bin 541 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından Borsa İstanbul'da düşüş devam ediyor. Avrupa borsalarında İtalya endişesi satışlara neden oluyor. AB borsaları yüzde 2'yi aşkın değer kaybetti.

Bir süredir üzerindeki karabulutları dağıtamayan Borsa İstanbul güne yüzde 0.24 oranında yükselişle 93 bin 973 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da sanayi ve banka hisselerine gelen satışlar düşüşe öncülük etti. Avrupa borsalarındaki düşüşün etkisiyle BİST gün ortasına yüzde 1.34 oranında düşüşle 92 bin 494 puan seviyesinde girdi.

İtalya sorunu Avrupa borsalarında etkisini gün ortasından sonra daha da artırmaya başladı. Olumsuz havadan etkilenen BİST günü yüzde 3.42 oranında düşüşle 90 bin 541 puandan tamamladı.

Banka ve sanayi hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksi yüzde 4.45, sanayi endeksi ise yüzde 4.24 oranında düşüşle kapandı.

Açılışın ardından en düşük 90 bin 541 puan, en yüksek 94 bin 36 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası dün faizi yüzde 24’te sabit bıraktı. Sıkı para politikasının devam edeceğini belirten Merkez Bankası, gerekli olursa parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğinin mesajını da verdi. Merkez’in faiz kararının ardından dolar tarafında etkili bir hareket görülmedi. Avrupa Merkez Bankası da faizi sabit bırakma kararı aldı.

İç siyasi gelişmeler de Borsa İstanbul’u baskılıyor. Yerel seçimlerde ittifak yapması beklenen AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçimlere gireceğinin açıklanması belirsizliği öne çıkardı. CHP’nin büyükşehirlerde hangi adaylarla ortaya çıkacağı ise henüz bilinmiyor. MHP ise Ankara’da Melih Gökçek’i aday gösterebilir.

Küresel piyasalara ise ABD damga vurmaya devam ediyor. ABD’li şirketlerin karlılıklarının beklentilere paralel gelmemesi özellikle Asya borsalarında sert satışlara neden oldu. ABD borsaları günü pozitif tamamlasa da ekonomiye yönelik endişeler ortaya çıkmaya başladı. Şirketlerin karlarının zayıf kalması ve ABD ekonomisinde büyümenin yavaşlayabileceği sinyalini veriyor. ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3.5 oranında büyüme kaydetti. Beklentiler yüzde 3.4 civarındaydı.

Avrupa’da ise İtalya krizi devam ediyor. İtalya’nın bütçesi AB Komisyonu tarafından reddedildi. İtalya hükümeti ise revizyona gidilmeyeceğini duyurdu. AB tarihinde bir ilk olan bu durum İtalya ekonomisinin çökme ihtimali ile birlikte AB borsalarını baskı altında tutuyor.

Günün önemli şirket haberleri 26/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 26/10/2018

DOLAR YATAY SEYREDİYOR

Küresel piyasalardaki sert satış baskısı ve Cumhur İttifakı'nın geleceğine yönelik ittifaktaki iki parti MHP ve AKP'den gelen açıklamalarla bu hafta sert dalgalanan dolar/TL TCMB'nin dünkü faiz kararı 
ardından 5.65'in altında kalmaya devam etti. 

Küresel piyasalardaki devam eden satış baskısına karşın TL bugün yatay bir seyir izlerken benzer para birimlerinden sınırlı da olsa iyimser bir seyir gözleniyor.

Merkez Bankası'nın faiz oranında bir değişikliğe gitmemesi kararının ardından bir miktar gerileyen Dolar/TL, haftanın son gününe 5,65 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.6209 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6066, en yüksek 5,6604 seviyesini gördü. Euro ise 6.3922 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1373 seviyesinde. Gram altın 224.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.17 seviyesinde.

Bankacılar Merkez Bankası'nın faiz kararının kardaından piyasaların yılın son enflasyon raporuna ve Ekim ayı enflasyon verilerine odaklanacağını belirtiyorlar. Enflasyonda ise siyasilerin "en kötünün geride kaldığı" söylemi ardından piyasaların da en azından yukarı yönlü yeni daha sürpriz öngörmemeleri piyasalarda iyimserliği de beraberinde getiriyor. Dolar/TL ABD'li rahip Andrew Brunson'un ülkesine dönmesi sonrası Türkiye ABD ilişkileri ve yaptırımlara ilişkin iyimser 
beklentilerle geçen hafta 5.5267'e kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesinin aşağı yönlü kırılamamasının ardından yönünü yukarı çevirmişti. 

Bu hafta ise dolar/TL Cumhur ittifakına ilişkin gelişmeler ve küresel riskten kaçışla 5.8715'e kadar yükseldi. Kurda 5.80 üzeri yukarı yönlü seyir de kalıcı olmazken, dolar/TL 5.60'lı seviyelere gerilemiş durumda. Bir bankacı, "Hükümetin enflasyonla mücadele adına attığı adımların ardından enflasyonda düşüş olacağı beklentisiyle tahvil tarafına alım geldiğini görüyoruz. Buna paralel TL tarafında da değerlenme söz konusu. Borsa tarafında küresel piyasalardaki olumsuz havaya paralel bir seyir var, buna karşılık tahvil ve TL tarafı lokal gelişmeleri fiyatlıyor. TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı göstererek pozitif ayrışıyor" dedi. 

Dün valörde son işlemde yüzde 18.59 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün spot piyasada yüzde 18.07 seviyesine kadar geriledi. 

Öte yandan dün valörde son işlemde yüzde 25.72 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot piyasada yüzde 25.12'ye kadar geriledi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD'li şirketler Alphabet ve Amazon'un açıkladığı beklentilerden zayıf bilançoların ardından bugün de geriledi. ABD borsaları yatırımcıların düşük değerlemelerden yaptıkları alımlar ve Microsoft'un güçlü bilançosu sonrası yükselişle kapandı, ancak bu yükseliş Asya borsalarına yansımadı. Amazon ve Alphabet'in bilançolarının ardından bu hafta küresel hisse piyasalarında satış
baskısı yaratan ABD'li şirketlerin bilanço görünümü hakkındaki endişeler, ABD'nin Nasdaq endeksi
vadeli işlemlerini yüzde 1, S&P 500 vadeli işlemlerini yüzde 0.8 eksiye taşıdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi açılışta artıda olsa da daha sonra yüzde 0.7 eksiye geçti. Endeks bu seviyelerden kapanırsa haftanın tamamında yüzde 3 düşmüş olacak ve kayıplarını beşinci haftaya taşıyacak.