Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul günü yüzde 1.03 oranında düşüşle 96 bin 454 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalardaki iyimserlik havasının dağılması Borsa İstanbul’a da sirayet etti. İç piyasada ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest kalmasıyla bir miktar iyileşme görülse de uzun sürmedi. Psikolojik eşik olan 100 bin puanı aşamayan Borsa İstanbul’da yükseliş hareketlerinde kar satışları etkili oldu.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra gün içerisinde gelen tepki satışlarıyla birlikte güç kaybına yöneldi ve günü düşüşle tamamladı.

BİST güne yüzde 0.38 oranında yükselişle 97 bin 819 puandan başladı. Pozitif açılışın ardından kısa sürede kazançlarını silen BİST gün ortasına yüzde 0.73 oranında düşüşle 96 bin 742 puandan girdi.

Negatif seyirden çıkamayan günü yüzde 1.03 oranında düşüşle 96 bin 454 puandan tamamladı.

Özellikle banka hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1.65 oranında düşüşle seyretti.

Açılışın ardından en düşük 96 bin 335 puan, en yüksek 97 bin 933 puan seviyesi görüldü.

ABD ile ilişkilerin iyiye gidiyor olması dolar tarafında düşüşe neden oldu. Türkiye’nin eurobond ihracına 3 kat talep gelmesi de piyasada bir miktar iyimserlik yarattı.

ABD, Avrupa borsalarına gelen sert satışlar hisse piyasalarında kararsızlığa neden olurken yatırımcıları yüksek getiri sağlayan diğer yatırım araçlarına itmeye başladı.

Fed’in ABD Başkanı Donald Trump’ın uyarılarına rağmen faiz artırma politikasına devam edecek olması ABD tahvillerine olan ilgiyi artırdı.

Bununla birlikte Çin’de 9 yılın en düşük büyümesi geldi ve piyasalarda ana sarsıntının nedeni oldu. Çin’de büyümenin düşük kalmasının yanında ABD ile olan ticaret savaşı kaygıları artırıyor. Dünya devi ekonomi olan Çin’deki daralmanın etkisinin diğer ülkelere daha sert yansıyabileceği beklentisi piyasalarda hakim.

Ayrıca Avrupa kanadına baktığımızda İtalya’daki sorunlu bütçe de piyasaları baskı altına alıyor. Günün önemli şirket haberleri 19/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 19/10/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL'de rahip Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesinin ardından ABD'nin Türkiye yaptırımlarının kaldırılacağı ve iki ülke ilişkilerinin daha iyi bir seyre gireceği beklentisiyle birkaç haftada 6.30 seviyelerinden 5.52'ye kadar yaşanan düşüşün ardından yükseliş gözleniyor.

Bankacılar, küresel piyasalardaki oldukça kuvvetli satış baskısının TL'deki değer kaybının nedeni olduğunu belirtirken; bir diğer taraftan pozitif ayrışmanın dün devam etmesinin ise önemli olduğunu belirttiler. 

Asya borsaları, Çin'in küresel finansal krizden bu yana en zayıf ekonomik büyümesini kaydederek, ticaret gerilimleri, ABD'de faiz oranlarının artırılması ve İtalya'nın aşırı harcama öngören bütçesine ilişkin piyasa endişelerini artırmasıyla geriledi.

Dolar haftalık düşüşünü sürdürüyor. ABD'li rahip Brunson'un serbest kalmasıyla birlikte düşüşe geçen dolar 5.51 lira seviyesine kadar geriledi.

Dolar/TL haftanın son gününe 5,63 seviyesinde başladı. Saat 17.52 itibariyle dolar 5.6749 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6030 en yüksek 5,6761 seviyesini gördü. Euro ise 6.5168 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1479 seviyesinde. Gram altın 223.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.80 seviyesinde.

Wall Street'teki zayıf seyir de Asya borsaları için belirleyici oldu. Dow Jones <.dji> yüzde 1.27, S&P 500 <.spx> yüzde 1.44 ve Nasdaq Composite <.ixic> yüzde 2.06 geriledi. Dolar endeksi <.dxy> ise 21 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyede kapandıktan sonra 96'ya yaklaştı. Bu artışta endeksin 
yaklaşık yüzde 57'sini oluşturan eurodaki sert düşüş rol oynadı. Euro dün yüzde 0.4 geriledikten sonra bugün 1.1454 dolar ile görece yatay seyrediyor. Euro dün Avrupa Komisyonu'nun İtalya'nın 2019 bütçe taslağının Avrupa Birliği bütçe kurallarını ciddi şekilde ihlal ettiğini belirtmesinin ardından 
9 Ekim'den bu yana en düşük gün içi seviyesi olan 1.1447'yi gördü. 

ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesinin ardından ABD-Türkiye ilişkilerinin kuvvetleneceği ve yaptırımların kaldırılabileceği beklentileri TL'deki pozitif ayrışma ve iyimser seyirdeki ana neden olarak görülüyor. Her ne kadar mevcut yaptırımlar miktar olarak Türkiye ekonomisi açısından önemli bir tutar ifade etmese de, Halkbank süreci, uluslararası piyasalarda borçlanabilme kabiliyeti gibi 
sebepler nedeniyle ABD Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor. Brunson'ın ülkesine dönmesi sonrasında bu endişeler kısmen ya da tamamen ortadan kalktı. Bankacılar hem lokal, hem de yabancı yatırımcıların TL'de görülen sert değer kayıpları döneminde benzer ülkelere göre TL pozisyonlarını oldukça azaltmış olduğuna dikkat çekiyorlar. Bankacılar piyasalarda son bir-iki haftada yaşananların bu pozisyonların yeniden açılması olduğunu da belirtiyor. TCMB'nin politika faizini, bir diğer bakış açısıyla TL'nin getirisini yüzde 24 seviyesine yükseltmiş olması da bankacılara göre bu süreçte etkili. 
Öte yandan Reuters'ta dün yer alan bir haberde de Türkiye'nin en büyük petrol rafinerisi Tüpraş'ın 
ABD'nin, İran enerji sektörüne yönelik yaptırımlarını Kasım ayında yeniden yürürlüğe koymasından sonra da bu ülkeden petrol almaya devam etmesine imkan veren bir muafiyet almak için ABD'li 
yetkililerle görüşmeler sürdürdüğü bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise ülkesinin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarıyla ilgili kısa sürede bir karar verilmesini beklediğini belirterek; bu yaptırımlardan bazılarının Türkiye'de tutuklandıktan sonra geçen hafta serbest bırakılan ABD'li rahip Andrew Brunson ile doğrudan bağlantılı olduğunu 
söylemişti.