Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul günü yüzde 3 oranında düşüşle 96 bin 274 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’de yeni dönem başladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin ederek göreve başladı, ardından da çalışacağı bakanları açıkladı.

Borsa İstanbul yeni güne düşüşle başladıktan sonra dolardaki güçlenme ve bankacılık hisselerine gelen yoğun satışların sürmesiyle günü yüzde 3 kayıpla tamamladı.

Borsa İstanbul yeni döneme satıcılı giriş yaptı. BİST güne yüzde 1.61 oranında düşüşle 97 bin 650 puandan başladı

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 2.12 oranında düşüşle 97 bin 147 puandan girdi.

Garanti Bankası, Halkbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası hisselerine sert satışların gelmesi ile birlikte BİST'te düşüş eğilimi hakim oldu. Bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 6'yı aştı. Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 7.93 ile sert düştü.

Bu gelişmeler eşiğinde Borsa İstanbul günü yüzde 3 oranında düşüşle 96 bin 274 puan seviyesinde tamamladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P de Türkiye'yi yakından izldeğini açıkladı. Ayrıca Cuma günü Fitch Türkiye değerlendirmesinde bulunacak.

Açılışın ardından en düşük 95 bin 851 puan, en yüksek 98 bin 466 puan seviyesi görüldü.

Ekonominin önemli kademesine Hazine ve Maliye Bakanı olarak Berat Albayrak getirildi. Bundan sonraki süreçte ekonomi politikalarında nasıl yön izleneceği bekleniyor.

Kabinenin açıklanması ile birlikte dolar yüzde 2 değer kazanmıştı ancak sabah saatlerinde kazançlarını sildi.

Yüksek cari açık ve enflasyonun yanında mali disipline ilişkin endişeler piyasalarda baskı unsuru oluyor.

Küresel piyasalarda ise şirket bilançolarının güçlü gelebileceği beklentisi hisse piyasalarına yükseliş getirdi.

Günün önemli şirket haberleri 10/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 10/07/2018

DOLAR TOPARLANMAYA BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin dün açıklanması ardından sert yükselen, bugün ise her iki yönlü sert dalgalanan dolar/TL'de önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin sinyal verebileceği düşünülen Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'na odaklanıldı. 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yemin ederek göreve başlamasının ardından bugün yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısının yanı sıra, 
yeni dönemde oluşturulan kurulların görevleri de belirlendi. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Yerel Yönetim Politikaları; Sosyal Politikalar; Sağlık ve Gıda Politikaları; Kültür ve Sanat Politikaları; Hukuk Politikaları; Güvenlik ve Dış Politikalar; Ekonomi Politikaları; Eğitim ve Öğretim Politikaları; Bilim 
Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu oluşturuldu. Kararname ile kurulların yapacakları görevlerin çerçevesi de belirlenirken bankacılar Hazine-Maliye Bakanlığı'na Berat Albayrak'ın getirilmesi ardından Ekonomi Politikaları Kurulu'nun kimlerden oluşacağı ve ekonomi yönetiminde ne kadar söz sahibi olacağı sorusuna odaklanmış durumda. 
Üst düzey bir bankacı, "Dün yeni kabine açıklandı ve eski kabineye kıyasla piyasa dostu isimlerin tamamen görev dışı kaldığını görülüyor. Ancak henüz piyasanın kafasındaki soru işaretleri giderilebilmiş değil. 'Ekonominin başında Berat Albayrak mı yoksa kurul mu olacak?' piyasadaki en büyük soru işareti" dedi ve ekledi: 

"Şu anki yapıya baktığımızda Cumhurbaşkanı'nın başkanlık ettiği ya da vekaletini verdiği kişiden oluşacak Ekonomi Politikaları Kurulu'nun daha üst bir karar alma mekanizması olma ihtimali de görülüyor. Eğer bu kurulda piyasa dostu ya da teknokrat isimlerin ağırlık kazandığı bir süreç görürsek kabine açıklaması sonrası yaşanan satış baskısı ve yabancı yatırımcı algısı bir anda düzelebilir. Bu sürece ilişkin belirsizlik de TL'de satış baskılarına yol açan en önemli etken." 
Bankacılar önümüzdeki dönemde uygulanacak büyüme enflasyonla mücadele, cari açık gibi yapısal sorunların çözümüne ilişkin süreçlerde nasıl politikalar izleneceğinin piyasaların gidişatına da yön vereceğini söylediler. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise bugün yayımlanan köşe yazısında, "Eski parlamenter sistemde kişiler, çoğu kere, sistemin önüne geçiyordu. Örneğin, karşınızda bir duvar gibi duran 'bürokratik oligarşiyi' aşma becerisini, kişisel inisiyatifi ve siyasi öngörüsüyle, aşma becerisini gösteren bakanlar başarılı oluyordu. Şimdi sistemin kendisi bunu 
yapıyor. Oluşturulan Cumhurbaşkanlığı kurumları dinamik bir devlet işleyiş mekanizması vaat ediyor. Bu açıdan yeni sistemde isimler değil, kurumlar tartışılmalıdır" dedi.

"Hiç şüphesiz ki ekonomi bundan sonra birinci öncelikli gündem maddesidir" diyen Ertem, "Başta enflasyon ve işsizlik olmak üzere, temel yapısal sorunlara kalıcı çözümler doğrultusunda çok güçlü adımlar atılmasını ve acil bir reform programının ilan edilmesini bekliyorum" dedi.

Saat 15:32 itibariyle dolar 4.7060 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.5434 lira, en yüksek 4.7530 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.5102 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1704 seviyesinde. Gram altın 189.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.20 seviyesinde.

EPDK'NIN YAPISI VE GÖREVLERİ 

Bugün yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ekonomi açısından kritik öneme sahip Ekonomi Politikaları Kurulu'nun başında Erdoğan olacak. Kurul en az üç üyeden oluşacak ve 
Erdoğan kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirecek. 
Yatırımcıların yakından izlediği Ekonomi Politikaları Kurulu'nun görevleri arasında ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek sistemik risklerin belirlenmesi/ izlenmesi ve bu tür risklerin azaltılması için gerekli tedbir ve politika önerilerini tespit etmek, ekonomik güvenlik ve ekonomik savunmaya ilişkin ilke ve esasların tespitine, 
güncelleştirilmesine yönelik politika önerileri oluşturmak yer aldı. 
Görevler arasında ayrıca gerektiğinde gelir azaltıcı veya harcama artırıcı önerileri izlemek ve eğerlendirmek, ihracata dönük üretim stratejilerine yönelik politika önerileri geliştirmek, faizsiz finans sisteminin daha hızlı ve sağlıklı geliştirilmesi ve uluslararası finans merkezi vizyonuna katkı 
sağlamak amacıyla politika önerileri geliştirmek de yer aldı. TL dün kabinede ekonomi yönetiminde piyasaların beklentileri paralel atama olmaması nedeniyle yüzde 4'e yaklaşan değer kaybı ile benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrışmıştı. 

Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin "bilinen ve piyasa dostu" isimler olmalarının önemli oluğunu belirtiyordu. Yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyorlardı. 
Bankacılar ayrıca TL'de dün görülen sert değer kaybında dün önemli bir rol oynayan TCMB Kanunu'ndaki değişikliğin bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ise netleşmesinin TL'deki değer kayıpları azaltan bir etken olduğunu da belirttiler.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları şirket bilançolarının beklentilerin üzerinde geleceğine ilişkin umutların Wall Street'i desteklemesiyle üçüncü günde de yükselirken; sterlin, İngiltere'de Brexit ve Dışişleri bakanlarının istifa etmesiyle değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1.3 yükseldikten sonra bugün ilk işlemlerde yüzde 0.4 artıda.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.5 yükselirken, S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.2 artış kaydetti.
Şanghay lokomotif hisselerinin dün yüzde 2.8 yükselerek Ağustos 2016'dan bu yana en büyük günlük artışını kaydettikten sonra bugün yüzde 0.2 gerilemesiyle Çin hisseleri hafif zayıf seyir izledi.
Ancak Dow Jones ve S&P 500 endeksi haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak bilançolar öncesinde bankacılık hisselerinin yükselmesiyle bir aydan uzun süresinin en büyük kazanımını kaydetti.
Dow Jones yüzde 1.31 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq yüzde 0.88 yükseldi.