Borsa İstanbul 100 bin puanın altında kapandı

Güne primli başlayan Borsa İstanbul kazançlarını sildi ve yüzde 1.49 oranında düşüşle 99 bin 363 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dolar kurundaki yükselişle birlikte baskı altında kaldı. Döviz kurlarındaki oynaklık BİST'e düşüş getirdi.

BİST güne yüzde 0.48 oranında yükselişle 101 bin 354 puandan başladı.

Satışların hızlanmasıyla birlikte BİST 8 ayın dibi olan 99 bin 893 puan seviyesine kadar geriledi.

Negatif taraftaki duruşunu sürdüren Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.26 oranında düşüşle 100 bin 599 puandan girdi.

Kapanışa doğru satışların sertleşmesi ile birlikte BİST günü yüzde 1.49 oranında düşüşle 99 bin 363 puandan kapadı.

Bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 1.5'in üzerinde.

Açılışın ardından en düşük 98 bin 904 puan, en yüksek 101 bin 536 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın Rezerv Opsiyon Katsayısı’nda güncellemeye gitmesi de doların ateşini söndüremedi. Dolar kuru tarihi yüksek seviyesi olan 4.29 liraya yakın seyrediyor.

Bununla birlikte iç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek enflasyon ve cari açık, erken seçim öncesi vergi barışı ve bayramda emeklilere ikramiye verilecek olmasının mali disiplinde büyük bozulmalara neden olacak olması negatif göstergeler olarak öne çıkıyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ve İran arasındaki nükleer çekişme ön plana çıkıyor. 12 Mayıs’ta bu sorunla ilgili bir çözüm olması bekleniyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 08/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 08/05/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

ABD'deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksi bu yılın en yüksek seviyelerine gelirken, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri baskı altında.
Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesini gördükten sonra hafif gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD' yi İran'ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar.

Dolar, artan ABD hazine tahvil getirileri ve güçlü ekonomik verilerin desteğiyle yaklaşık dört ayın zirvesinde seyrederek, zayıf seyir izleyen euro ve sert şekilde gerileyen Arjantin pesosu gibi başlıca para birimlerini geride bıraktı.

Dolar güne 4.25 lira seviyesinden başladı. Saat 18:07 itibariyle dolar 4.3032 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar 4.3018 lira ile tarihi rekor seviyesine ulaştı.
Açılışın ardından en düşük 4.2620 lira, en yüksek 4.3021 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.0996 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1848 seviyesinde. Gram altın 180.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.53 seviyesinde.

Dolardaki değer kazancı ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları yaşanmasıyla tüm gelişmekte olan ülkeler satış baskısı altında kalırken; TL ve ruble dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan iki para birimi konumunda.

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, 10 yıllık ABD faizinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son öncü verilerin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.

TL'de yılbaşından bu yana çift haneye ulaşan değer kaybı ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ardından Merkez Bankası önceki haftaki 75 baz puanlık faiz artışına gitti. Bu artışa rağmen küresel gelişmeler ve Türkiye'ye özgü endişelerle kur ve faiz geçen hafta çok sert yükseldi. Dolar/TL Cuma günü 4.2901 ile yeni tarihi zirvesini test etti. Piyasalardaki satış baskısı bu haftaya da yansırken, TCMB'nin de yakından izlediği 1 aylık zımni oynaklık endeksi de aybaşından düne 11 seviyesinden 15'in üzerine sert yükseldi.

Piyasalardaki sert bozulmanın devamı halinde TCMB'den hem dünkü likidite kararı benzeri, hem de 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile birlikte yeni faiz adımları beklentileri piyasalarda kuvvetleniyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'nin negatif ayrıştığı bir denemde küresel satış baskısı da çok yüksek. Dolardaki, EM'lere yönelik fon akışındaki, ABD faizlerindeki seyir değişmedikçe TL'de yeni zirveler olası. Bu kapsamda Trump da yakından izlenecek. TCMB adımlarını da yakından izleyeceğiz."

Trump'ın TSİ 2100'da nükleer anlaşma hakkında bir açıklama yapması bekleniyor. ABD'nin Tahran'ın nükleer programını sınırlama karşılığında ekonomik yaptırımları hafifleten bir anlaşmadan çekilmesi, piyasa genelinde risk algısını etkileyecek.

KÜRESEL PİYASALAR

Petrol fiyatları üç buçuk yılın zirvesini gördükten sonra hafif gerilerken; yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD' yi İran'ın nükleer anlaşmasından çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bekliyorlar. Trump'ın bu yönde alacağı bir karar, küresel petrol arzına zarar verebilir.

Asya borsaları, genel olarak beklentilerin üzerinde gelen bilançoların küresel akıllı telefon piyasasındaki zayıflığa ve daha fazla regülasyon konusundaki endişelere ağır basmasıyla teknoloji hisselerinin desteğiyle yükseldi.

ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı Kasım 2014'ten bu yana ilk kez 70 doları aşarak, Şubat ayında gördüğü bu yılın dip seviyesinin yüzde 18'den fazla üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki bu kazanımlar, Trump Twitter'da yaptığı açıklamada nükleer anlaşmayla ilgili kararını bugün TSİ 21:00'da açıklayacağını belirtmesinin ardından işlemcilerin kar realizasyonu yapmasıyla sınırlandı.

Brent ham petrol vadeli fiyatı dün varil başına 76.34 dolara yükseldikten sonra yüzde 0.8 düşüşle varil başına 75.54 dolarda bulunuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi teknoloji hisselerinin yüzde 1.2 yükselmesiyle yüzde 0.6 artış kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Çin lokomotif hisseleri Beyaz Saray'ın ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gelecek hafta yeniden başlayacağını açıklamasının ardından yüzde 1.3 yükseldi.