BİST'te güçlenme bekleniyor

BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif yükseliş ile açılması ve gün içerisinde bu seyrini sürdürmesi bekleniyor

DÜN NE OLDU?
BIST 100 ENDEKSİ AFRİN OPERASYONUN POZİTİF FİYATLANMASI EŞLİĞİNDE YÜKSELDİ...

BIST 100 Endeksi dün, Afrin operasyonuna ilişkin hükümetin yürüttüğü doğru diplomatik ilişki ve bilgilendirmeler ile uluslararası kuruluşlardan gelen açıklamalar eşliğinde operasyonun piyasalarda pozitif fiyatlanması paralelinde günü %1,8 yükselişle 117,235 seviyesinden tamamladı. BIST Bankacılık Endeksi %2,1, BIST Sanayi Endeksi %1,2 oranında yükseldi.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?
BANKACILIK HİSSELERİNİN İYİ PERFORMANSININ DEVAMI BEKLENEBİLİR..

Afrin operasyonu devam ederken, TL varlıklar üzerinde satış baskı hissedilmediğini gözlemledik. Geçen hafta yapılan satışlarla fiyatlanan jeopolitik riskler bu hafta yerini alımlara bıraktı. Özellikle gelişen ülke bankalarına kıyasla tarihsel olarak %12 iskontolu işlem gören bankacılık sektörü hisseleri mevcut durumda tarihsel iskontosunun oldukça altında olarak %35 iskontolu işlem görmektedir. Bu iskonto oranı son 5 yıllık dönem içerisinde en yüksek iskontolardan birini işaret etmekte. Bu nedenle, yüksek iskonto ve dördüncü çeyrek bilanço beklentileri eşliğinde bankacılık hisselerinin iyi performansının devam etmesini beklemekteyiz. Global ekonomik gündem olarak ise, Davos Zirvesi takip edilecek. Piyasalar açısından etkisinin nötr olacağını düşünmemize karşın gelebilecek açıklamaların global piyasalar açısından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sabah itibariyle, Asya piyasaları yükseliş eğilimli seyir izlerken, ABD vadeli hisse piyasaları ise ABD’de federal hükümetin yeniden açılması eşliğinde hafif alıcılı. BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif yükseliş ile açılmasını ve gün içerisinde bu seyrini sürdürmesini beklemekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Bankacılık Sektörü…Sınırlı Pozitif… Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Kredi Garanti Fonu'nun önümüzdeki dönemde kurumsallaştırılarak bir mali hedef gibi yoluna devam edebileceğini söyledi. Ayrıca, KGF ile Hazine arasında dün imzalanan protokolle, 55 milyar TL'lik kefaletin oluşturacağı kredi kullanıma açıldı ve söz konusu tutarın 50 milyar TL'si yeni kefalet, 5 milyar TL'si ise geri dönüşlerden oluşacağı belirtildi. (Business HT)

PETKM…Sınırlı Pozitif… Şirket Genel Müdürü Anar Mammadov, 500 milyon USD olan tahvil ihraç tutarının üç katı talep aldıklarını ve elde edilecek gelirle şirketin yakın zamanda açıkladığı STAR Rafineri ortaklılığını finanse edeceklerini belirtti. (Business HT)

TKFEN…Sınırlı Pozitif… Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, müteahhitlikte faaliyet alanları ile coğrafyalarını genişletme ve çeşitlendirmenin iyi bir risk yönetim tekniği olduğunu ve bu sebeple Sahraaltı Afrika ve Kanada’nın şirketin ilgisini çeken potansiyel pazarlar olduğunu söyledi. (Dünya)

TTKOM…Sınırlı Pozitif… Şirketin %55’ine sahip Otaş’a kredi veren ve geri alamayan en büyük üç bankanın şirkete ortak olmak için Ulaştırma Bakanlığı ile anlaştığı ve sürecin hukukileştirilmesine karar verildiği belirtildi. (Business HT)

BERA…Sınırlı Pozitif… Şirket, grup şirketlerinden MPG Makina Prodüksiyon Grubu’nun STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile yaklaşık 20 milyon USD tutarında sözleşme imzalandığını açıkladı. (KAP)

Halka Arz…Medical Park… Medical Park'ın halka arzında birim pay başına fiyatın 24,0 TL ile 28,8 TL arasında olacağı, yaklaşık 72,8 milyon adet hisse satılacağı ve halka arz büyüklüğünün yaklaşık 1,7 milyar TL ile 2,1 milyar TL arasında olacağı belirtildi. (Bloomberg HT)

Halka Arz…Enerjisa… Enerjisa Enerji’nin halka arzında birim pay başına fiyatın 6,25 TL ile 7,50 TL arasında olacağı, 212,6 milyon hisse halka arz edileceği ve ek satış dahil halka arz büyüklüğünün 389 milyon USD ile 466 milyon USD arasında olacağı belirtildi. (Bloomberg HT)

BIST 30 Kontratı

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %1,8 yükselişle 145,550 seviyesinden tamamladı.
Şubat vadeli kontratın, gün içerisinde 144,750 – 146,750 bandında hareket etmesi beklenebilir.

USDTRY Kontratı

ABD Doları dün, ABD’de hükümetin kapanmasının ardından gelişen ülke para birimlerine karşısında zayıf performans gösterirken, Türk Lirası Afrin operasyonuna ilişkin yapılan açıklamalar eşliğinde pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. Ocak vadeli Dolar/TL kontratı ise günü %0,6 düşüş ile tamamladı.

Bugün USDTRY kontratının güne yatay seyir ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

ALTIN/USD Kontratı

Altın, Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerileme paralelinde yükselişini sürdürdü. Şubat vadeli Altın kontratı ise günü %0,2 düşüş ile tamamladı.

Bugün Altın kontratının güne hafif yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

EURUSD Kontratı

ABD Doları’nın, ABD’de hükümetin kapanmasının ardından gelişmiş ülke para birimleri karşısında zayıf performans gösterdiği günde Euro, Almanya hükümetinin kurulacağına ilişkin beklentiler eşliğinde global seyre eşlik etti. Ocak vadeli Euro/Dolar kontratı ise günü %0,1 düşüş ile tamamladı.

EURUSD yakın vadeli kontratın güne yatay seyir ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

Alan Yatırım