BİST'in üzerinde dolar baskısı var

Soluksuz yükselişte olan dolar ve euroda trendin devam etmesi beklentisi hakim

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar kurlardaki yükselişle çalkalanıyor. Merkez Bankası'nın herhangi bir hamlede bulunmamasıyla birlikte dolar tırmanışa geçti. Euro rekorlarına yenilerini ekledi. Sterlin 6.25 lira ile tarihi zirvesini gördü. Borsa İstanbul ise bankacılık hisselerine gelen alımla hafif primli seyrediyor. 

Fitch'in Türk Lirası üzerinde baskı oluşacağına dair mesajlar vermesi ise piyasalarda sert rüzgarları daha da destekler hale getirdi.

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş piyasaları değerlendirdi. İşte o yorum:

Dolardaki tarihi rekorlar endeksin duyarsızlaşması ile birleşince TCMB piyasa müdahalesi beklentisi Fitch açıklamaları sonrasında da artık bu seviyelerde gelecek müdahalenin etkisiz kalacağı görüşüne yerini bırakırken endeksin 4,66 dolar kuru seviyesinde 102.300 seviyesinde tutunması bir başka ilginç gelişme. Dolara rağmen tutunan endekste bankacılık sektörü hisselerde belli seviyelerdeki seyir destek olurken ABD 10 yıllıklarındaki kısmi gerileme bu harekete destek görünümünde.
Bununla birlikte gündem risklerin korunduğu, her şeye rağmen TCMB’den beklentilerin yine de devam ettiği ve bu durumun endeksteki hareketleri sınırladığını hatırlatalım.
Geçtiğimiz hafta TCMB faiz artırımına yönelik sinyal verdi fakat piyasanın olağanüstü toplantı beklentisi TL ve faizler üzerinde baskı yaratıyordu. Fitch’in TCMB bağımsızlığına yönelik yorumu da aslında yurtdışı basının ve TL’ye ilişkin aracı kurumların yaptığı yoruma da paralel seyrediyor. 4,6410 – 4,6890 dinamik olarak izlediğimiz direnç noktaları. TCMB’nin şu anki ortamda fonlama faizini minimum 200 baz puan artırması gerekiyor ki en azından 10 yıllık faizin (yüzde 14.42) üzerine çıkabilsin. Kaldı ki kısa vadeli faizlerinde hala altında kalınacağı için şu anda beklenen artış 250-300 baz puan arasında yer almakta. Kur ve faizin bu hareketi BİST100 endeksine de doğal olarak baskı yapıyor ve endeksin 103.000 üzerindeki hareketini engellerken, 103.000 – 103.650 direncinde zorlanma getiriyor. Dolar bazındaki ucuzluk tabii ki bir beklenti yaratıyor fakat belirsizlik yaratan soru daha ucuz olunabilir mi? Küresel risk iştahının da nispeten düşük kaldığı, gelişen ülke endekslerindeki geri çekilme de halihazırdaki olumsuz resimde etkili.
103.650’yi direnç olarak takip edeceğiz. Yükselen dipler grafikte teknik anlamda yukarı hareketin devamına işaret etse de temelde bu ortamı destekleyecek haber akışımız yok. Piyasayı kısa vadede TCMB’den başka bir haber akışının rahatlatması zor. Haziran boyunca da hem enflasyon, hem kur, hem faiz, hem de seçim konuşacağız. Ekonomi yönetiminden gelişmelere yönelik sözel adımların gelmesi türbülans etkisini devam ettirecekti. Piyasa daha radikal açıklama ve adım beklemekte.