BİST 3 günde yüzde 10 düştü, tepki alımı olabilir

Borsa İstanbul'daki sert düşüşün bugün tepki alımlarıyla sonlanması bekleniyor

Şaşkınız, Tepki Göstermek İstiyoruz

Borsa, dozer gibi önüne çıkanı devirerek ilerliyor. 3 günde BIST 100 Endeksi % 10 düşerken GARAN, HALKB, VAKBN % 19 düştü. Üstelik bu satışlar her gün tarihin en yüksek hacim rekorunu kırarak ilerliyor. Salı günü 12.4 milyar TL ile hacim rekoru kıran Hisse piyasası, Çarşamba 12.5 milyar TL ve Perşembe yani dün 13.3 milyar TL ile (sözleşme sayısı da 1,287,030 ile) tarihi rekor kırdı. Oysa fiyatlar düştükçe hacmin de düşmesi beklenir.

Temel kural şudur ki hacmin artması, var olan trendin güçlenerek devam ettiğini ve piyasanın kararlılığını gösterir. Ancak satışların zirve yaptığı bir nokta elbet olacak. Örneğin GARAN’da muhtemel satıcı BNY Mellon’un son satışları bugün gelir. Hisseleri satarak arz fazlası oluşturanların karşılandığı nokta için henüz net bir rakam vermek zor. Dün görülen en düşük seviye olan 88,168 seviyesi şimdilik yeni dip oldu. Yurtdışında hava iki gündür olumlu. Eğer bugün piyasada satışlar karşılanırsa 88 bin seviyesinin güçlü bir destek olduğu fikri yerleşir. Zira hacmin yüksek olduğu diplerden yukarı dönüşlerde uzun süre dip yeniden görülmüyor ve kısa süreli yukarı ralliler geliyor.

Yıla başlarken Fitch, gözden geçirme tarihlerini açıklamıştı. Bir tanesi de 13 Temmuz’du. Bugün o gözden geçirme akşam gelecek. Not indirimi kesin gibi. Ancak piyasa etkisi yok. Zira Fitch, bizim çocuk gibi! Daima Türkiye’ye iyi not veriyor. Mayıs 2013’den beri Moodys ve S&P 6 basamak inerken Fitch 3 basamak indi. Şimdi de diğerlerinden geri kalmamak için notu indirecek. Zira S&P, Moodys ve Fitch dünya pazarının hakimi ve kredi notları arasında korelasyon çok yüksek. BB negatif yapmadığı sürece yine en iyi notumuz Fitch’e ait olacak.

STRATEJI

Dün “88,000 seviyesine yaklaştıkça alım öneririz” demiştik. Çünkü 3 günde % 10 düşen borsada alıcıların gelme noktası olarak gözüküyor. Eğer o kırılırsa 85 binli seviyeler gündeme gelebilir. Ancak tepki gelirse 93 bin seviyesi hedef olacaktır.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 250 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.2 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım