Birleşme sonrası Mardin Çimento sektöre damgasını vuracak mı?

Olağanüstü genel kurullar sona erdi. Peki, hangi çimento hissesi birleşmeye göre ucuz kaldı, hangisi pahalı? 90’ların lokomotifi tekrar sahneye mi çıkıyor? İşte Marbaş Menkul Değerler’den önemli bir analiz…

Oyak Çimento Grubu şirket hisselerinde birleşme işlemleri için SPK onayı geldikten sonra yaşanması gereken süreçte olağanüstü genel kurullar, 23 Mart  Pazartesi Aslan Çimento ile başlayıp 27 Mart Cuma günü Mardin Çimento ile sona erdi. Yatırımcılar virüs krizi sebebiyle geçen hafta, genel kurulların yapılıp yapılmayacağı ile ilgili heyecandan hop oturup hop kalkarken, Oyak Grubu genel kurulların zamanında gerçekleştirilebilmesi için yoğun çaba harcayarak bu toplantıların yapılmasında olağanüstü efor sarfetti. Özellikle Aslan Çimento yatırımcı ilişkileri yöneticisi Kamil Özdemir yatırımcılardan gelen her türlü soruyu bizzat cevaplayarak  doğru bilgilendirilmelerini sağlamış ve  sürece çok büyük katkı sağlamıştır. Yatırımcılar virüs krizi sebebi ile toplantılara bizzat katılmak yerine elektronik imza ile online katılmayı tercih etmişlerdir.

Mardin Çimento’nun Olağanüstü Genel Kurulu’nun sona ermesi ile birlikte 30 Mart Pazartesi gününden itibaren birleşmeyi onaylamayıp çağrı yoluyla hisselerini Oyak Çimento’ya devreden yatırımcıların ödemeleri gerçekleşmeye başlayacaktır. Yatırımcılar isterlerse 20 gün boyunca çağrı yönetmeliği gereği ellerindeki hisseleri bekletebilecek, gerekirse piyasa fiyatları, çağrı fiyatlarının üzerine çıktığında piyasada satabilecek ya da 20 günün sonunda çağrıdan vazgeçip şirketlerin katsayı oranında ellerindeki hisseleri Mardin Çimento’ya dönüştürebileceklerdir.

Peki, olağanüstü genel kurullar sona erdiğine göre bundan sonra hangi çimento hissesi birleşmeye göre ucuz kaldı, hangisi pahalı onu inceleyelim. Aşağıdaki tabloda hafta sonu kapanış fiyatlarına göre tüm hisselerin birleşme oranlarını görmektesiniz.

                                              BİRLEŞME MARDİN

Yukarıdaki tabloda hafta sonu kapanış fiyatlarına göre Bolu Çimento, Ünye Çimento ve Adana Çimento A hissesi alan yatırımcıların oldukça uygun fiyatlama ile Mardin Çimento hissesi sahibi olacaklarını görmekteyiz. Örnek vermek gerekirse cuma günü 4.90 kapanış gerçekleştiren Mardin Çimento hissesine, aslında 3.4170 seviyesinden Bolu Çimento hissesi alarak yatırım yapabiliyorsunuz. Olağan üstü genel kurullar bittiğinden ve 20 günlük sürecin  başlamasından dolayı gün geçtikçe aradaki bu farkın kapanmasını beklemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

En önemli detayın ise piyasa tarafından pek takip edilmediğini düşünüyoruz. 20 günlük süreç bittiğinde ve birleşmeye katılacak yatırımcıların hesaplarındaki çimento hisseleri Mardin ile değiştirildikten bir gün sonra yepyeni bir hisse olarak işleme başlayacak Mardin Çimento’nun açılış fiyatının hesaplanması nasıl olacak? Aşağıdaki tabloda açılış fiyatı ile ilgili hesaplamaları paylaştık. Cuma günü çimento hisselerinin kapanışlarına göre yeni hisse  adayı Mardin Çimento’nun açılış fiyatı 4.36  olacaktır.


 
                                             MARDİN AÇILIŞ FİYATI

Burada en önemli detaylardan bir tanesi tabloda ağırlığın Aslan Çimento’da olmasından kaynaklanmaktadır. Yani kalan 20 gün içerisinde Aslan Çimento’da yaşanacak fiyat hareketlilikleri açılış fiyatında önemli bir etki yaratacaktır. Virüs krizi öncesi açılış fiyatlamasının 5.20’lerde olduğunu yatırımcılara hatırlatmak isteriz. 

 

Yukarıdaki tabloda virüs krizi başlamadan Şubat ayında çimento hisselerinin kapanış değerlerine göre Nisan sonunda işleme başlayacak yeni sermayeli Mardin hisselerinin potansiyel açılış fiyatlamasını görmektesiniz. Oyak Çimento'nun çağrı garantisine rağmen fiyatların virüs krizi nedeniyle hızla geri çekildiğini görüyoruz.

Şimdi filmin ikinci bölümüne geçelim. Birleşme sonrası nasıl bir şirket hangi beklentilerle işlem görmeye başlayacak? Yeni şirket hem sermaye yapısı olarak hem de piyasa değeri olarak Türkiye borsasının en büyük şirketlerinden bir tanesi olacaktır. Piyasa değeri yaklaşık 6 milyar TL olacak bu şirketin Bist 30 Endeksine dahil olmasını beklemekteyiz. Bist 30 Endeksine dahil olacak bir şirket hisselerinde yabancı pay oranının artması muhtemel beklentilerimiz dahilindedir. Gerek MSCI gerekse FTSE fonlarının şirkete ve hisselerine ilgilerinin artmasını bekliyoruz. Çimento hisseleri içerisinde en büyük piyasa değerine sahip Akçansa ve Çimsa’nın piyasa değerleri toplamı yaklaşık 2.280 milyar TL, bu değerin yaklaşık 3 katı olan bir şirketten bahsettiğimizi göz ardı etmemeliyiz. Toplam  5  şirketin bir şirket çatısı altında birleşmesiyle birlikte yönetim giderlerindeki azalmanın bilançoya olumlu etki yapacağını düşünüyoruz.

4 Ekim 2018 tarihinde Oyak Çimento’nun %40’ına ortak olan TCC şirketinin Tayvan Borsasında 8 milyar dolar piyasa değeri ile işlem gördüğünü, son 10 yıl içerisinde Tayvan Borsasında hisse fiyatlarının 10 TWD seviyesinden 45 TWD seviyesine yükseldiğini hatırlatmak istiyoruz. Tayvanlı bu şirket Oyak Çimento’ya 1.600.000 (milyar) USD piyasa değeri üzerinden 2018 yılında ortak olmuştur. Yaklaşık 640 milyon dolar karşılığında %40 hisseye sahip olan bu şirketin Çin'de 23 adet çimento fabrikası bulunmaktadır. Çin'de yaşanabilecek talep daralmasına karşı Ortadoğu, Avrupa ve Güney Afrika da  genişlemek isteyen bu şirket Oyak Çimento ile güçlü bir ortaklık ilişkisine girmiştir. Oyak Çimento bünyesinde bulunan ve bugünkü birleşmeden muaf tutulan Denizli Çimento ve Oyak Beton hisse paylarının yaklaşık 500 milyon dolar olarak hesaplandığını düşünürsek Tayvanlı şirketin yaklaşık 1.100.000 (milyar) USD değer üzerinden 2018 yılında çimento talebinin daraldığı ve Türkiye piyasalarında kriz yaşandığı bir dönemde ortak olduğunu görürüz.

Oyak Çimento şirketin %40’ını Tayvanlı TCC şirketine sattıktan sonra 26 Ekim 2018 tarihinde yeni bir hamle yaparak Avrupa'nın en eski ve en köklü çimento şirketi olan Cimpor'un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını satın aldı. İlk fabrikası 1894 yılında kurulan Cimpor yaklaşık 6.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor'un Portekiz'de yerleşik 3 entegre çimento fabrikası, 2 çimento öğütme tesisi,15 agrega ocağı, 43 beton tesisi, 2 harç fabrikası ve bir paketleme terminali, Yeşil Burun Adaları'nda iki katkı maddesi ocağı, üç beton tesisi ve bir terminali bulunmaktadır.

Oyak Çimento'nun birleşmenin amacı ile ilgili basın açıklamasını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

"Birleşme ile şirketlerin kapasitelerinin ve buna bağlı olarak karlılıklarının tek çatı altında toplanması sağlanarak yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini daha fazla çekecek büyüklükte bir yapı oluşturulması. Birleşmenin kısa ve orta vadede hızlı ve karlı bir büyüme stratejisi çerçevesinde şirket pay sahiplerine daha fazla değer yaratması."

Temettü açısından borsanın en güvenilir şirketleri arasında yer alan Oyak Çimento şirketi genellikle dağıtılabilir karın büyük bir yüzdesini yatırımcıları ile paylaşmaktadır. Önümüzdeki dönem geçmiş temettü hesaplamalarını baz alarak yaptığımız çalışmalarda işlem görecek yeni şirketin hisselerine yatırım yapan yatırımcıların yaklaşık 10-12 sene arasında potansiyel temettü verimliliği ile hisse maliyetlerini sıfırlayabileceklerini düşünmekteyiz.



                                                 2019 YILI ÇİMENTO VERİLERİ

Yukarıdaki tabloda 2019 yılı çimento verilerini görmektesiniz. Özellikle üretim ve yurtiçi satıştaki daralma dikkat çekmekte. Ancak ihracat rakamlarına baktığımızda bir önceki seneye göre %50 oranında artış yaşanmış. Çimentoyu en çok talep eden ülkeler sıralamasında ABD birinci sırada olurken ikinci sırada İsrail yer almakta. Suriye üçüncü sırada yer alırken dördüncü sırada çok ilginç Haiti bulunmaktadır. Yurt içindeki daralmaya rağmen ihracatın yükselmesi önümüzdeki dönem Mardin Çimento açısından oldukça önemli olacaktır.

SONUÇ 

Mardin Çimento birleşme sonrası 1.167.268 (milyar) TL sermaye yapısı ve bugünkü piyasa rakamlarıyla yaklaşık 5-6 milyar TL piyasa değeri ile Türkiye Borsasının piyasa değeri en büyük çimento şirketi olarak Nisan sonuna doğru borsada işlem görmeye başlayacaktır. Tayvanlı ortağı ve yeni yatırımları sayesinde Çin'den Avrupa ve Ortadoğu'ya oradan da fildişi sahilleri ile Afrika kıtasına kadar çok büyük bir bölgede söz sahibi olacak potansiyele sahip bir şirket haline gelmektedir. Yurt içerisinde çimentoda yaşanacak satış daralmasına karşılık ihracat potansiyeli, mevcut coğrafya hakimiyetinden dolayı yükselecek ve bu da önümüzdeki yıllar ciroya yansıyacaktır. 90’lı yıllarda Mardin Çimento İMKB’nin lokomotif hisse senetleri arasındaydı. Biz 2020 ve sonrasında da Mardin Çimento'nun eski günlerine geri döneceğini ve BİST'in lokomotif hisseleri arasında yer alacağını düşünüyoruz. Ekim 2018 tarihinde Asya coğrafyasının önemli bir şirketi ile ortak olan, sonrasında çok tesadüf aynı ay Portekiz'in en büyük Avrupa'nın da sayılı büyüklükteki çimento fabrikasını satın aldıktan bir sene sonra şirket hisselerini aynı çatı altında toplamak için başvuru yapan Oyak Çimento'nun bundan sonra hangi adımı atacağını siz yatırımcıların yorumlarına  bırakıyoruz…