Bir sonraki küresel krizin kaynağı kripto paralar mı olacak?

Değerli maden hisse senedi şirketi Metalla Royalty & Streaming'in CEO'su Brett Heath, kriptonun "bir sonraki mali krizde başı çekeceği" konusunda uyardı.

Değerli maden hisse senedi şirketi Metalla Royalty & Streaming'in CEO'su Brett Heath, kriptonun "bir sonraki mali krizde başı çekeceği" konusunda uyardı.

Metalla Royalty & Streaming, 1983 yılında kurulan, Kanada merkezli bir şirkettir ve neredeyse yarım milyar dolar net değere sahiptir. Metalla, altın ve gümüş hisseleri yoluyla değerli madenlere yatırım imkanı sunar.

28 Mayıs'ta finans haberleri kaynağı Kitco News'a konuşan Heath, kriptoyu 2000'lerin başındaki teknoloji şirketleri kaynaklı çöküş ve 2008 mortgage kriziyle kıyasladı:

Son birkaç yıla ve bu süreçte yaşanan tüm mali krizlere baktığınızda, hepsinin bazı ortak yönleri olduğunu görüyorsunuz. Bunlardan biri de, pek de iyi anlaşılmayan yeni bir finansal ürün veya teknolojinin kitlesel olarak benimsenmesi.

Heath, “2008'deki mortgage krizini hatırlayın. Mortgage destekli menkul kıymetler, teminatlı borç senetleri kitlesel yaygınlık kazanmıştı. Ve bu yeni finansal ürün kitlesel yaygınlık kazandığında, çökmesi büyük bir problem yaratmıştı" diye belirtti.

2020 başından beri piyasaya pompalanan likidite miktarını sorgulayan CEO, kripto paraları "özel sektörün para basma lisansı" olarak tanımladı.

ABD'nin M1 para arzıyla (dolaşımdaki toplam likit para) kıyaslama yapan Heath, M1 arzının Ocak 2020'den beri dört buçuk kat artış gösterdiğini söyledi. ABD Merkez Bankası'na göre Ocak 2020'de 4.018 milyar dolar olan M1 arzı, Nisan 2021 itibarıyla 18.935 milyar dolara yükseldi. Heath, şöyle vurguladı:

Bu, olağanüstü bir artış ve çok kısa sürede yaşandı. Fakat kripto paraların toplam piyasa değerine bakarsanız, on kat arttığını görürsünüz.

Heath, hiçbir asli değeri olmadığını düşündüğünü bir varlık sınıfına kitlesel yatırım yapılmasının sistematik risk taşıdığından endişe ediyor. CEO, sonuçlarının 2000'lerin başındaki teknoloji kriziyle benzer olabileceğini düşünüyor.

Ünlü yatırım uzmanından Ethereum için yükseliş tahmini

Borsa İstanbul'da ayrışma sürecek mi?

BofA'dan küresel fon raporu

Dolar, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesini gördü