Beklentiler Fed faiz artırımının Aralık ayında yapılacağı yönünde

İkon Menkul'den Korkut Rakıcı; Fed'in veri odaklı faiz kararı vereceğinden tarım dışı istihdam verisinin izlenmeli gerektiğini belirtti

Ikon Menkul Değerler Türev Ürünler Birim Yöneticisi Korkut Rakıcı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) takvim odaklı değil veri odaklı faiz kararı vereceğinin altını çizerek, piyasa katılımcılarına verilere
odaklanmalarını tavsiye etti ve "Bu açıdan bu hafta Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi önem taşıyacaktır" dedi.

Korkut Rakıcı Foreks'e yaptığı açıklamada, uluslararası döviz ve hisse senedi piyasalarının Merkez Bankalarının sözlü yönlendirmeleri ile hareket etmeye devam ettiğini vurguladı. Rakıcı, son dönemde piyasa katılımcılarının odak noktasının ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışı konusunda yapacağı hamle üzerine odaklanmış göründüğüne işaret ederek, "Fed yetkililerinin birbirleri ile çelişen açıklamaları piyasalarda çalkantılara sebebiyet vermekte. Bu çelişik açıklamaların ekonomik verilerdeki iyileşmenin netleşmesine kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Faiz artışı konusunda piyasa katılımcıları Eylül ayında bir artış beklememekte. Beklentiler Fed faiz artırımının daha çok Aralık ayında yapılacağı yönünde. Fed'in takvim odaklı değil veri odaklı faiz kararı vereceğini hep hatırda tutarak, piyasa katılımcılarına verilere odaklanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu açıdan bu hafta Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi önem taşıyacaktır" diye konuştu.

Rakıcı, EUR/USD paritesinde teknik olarak halen daha geniş bant hareketinin devam ettiğini düşüncesini savundu ve şu şekilde konuştu:"Bant hareketi takip edenler için fırsatların devam etmesini bekliyoruz. Aşağıda 1,1080 seviyeleri destek olarak durmakta. Yukarıda ise 1,1250 seviyesi takip edilebilir. Yönlü piyasalarda alım satan yapanlar için Eylül ayında bu bantların kırılmasını ve yönlü bir hareketin başlayabileceğini düşünüyoruz. Bu da daha çok ekonomik veriler ve dolayısı ile faiz kararına göre şekillenecek diye düşünüyoruz.

GBP/USD paritesinin ise Brexit sonrasında geniş bir bant yaptığını gözlemliyoruz. Bandın alt kısmı 1,2900 üst kısmı ise 1,3400 seviyeleri olarak takip edilebilir. Piyasa katılımcıları Brexit'in İngiltere
bölgesini ekonomik olarak nasıl etkileyeceğini görmek isteyecektir. Bunun için İngiltere bölgesi ekonomik verileri çok dikkatli izlenmeli. Özellikle perakende satış ve dış ticaret verileri takip edilmeli."

Türev Ürünler Birim Yöneticisi Korkut Rakıcı, altının kritik bir seviyede olduğunu görüşünü savundu ve "1306,00 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda sert satışlar gözlemleyebileceğimizi bekliyoruz.
Piyasa katılımcılarının alım-satım yaparken bu seviyeye göre kara vermelerini tavsiye ediyoruz" diyerek sözlerini sürdürdü.

USD/TRL paritesinde normalleşme ile gelen geri çekilmeler gözlendiğine de değinen Rakıcı, hem iç hem dış ilişkilerde normalleşme devam ettikçe doların üstündeki satış baskının devam etmesini beklediklerini kaydetti ve "Teknik olarak 2,9700 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviyenin altında kalındıkça aşağı yönlü baskının devam edebileceğini öngörüyoruz. Destek olarak 2,9300 ve 2,9150 seviyelerini takip ediyoruz. Bu desteklerin kırılması durumunda satışın hız kazanacağını ve piyasanın 2,8500 seviyelerine kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz. Yukarıda 2,9700 seviyesinin kırılması durumunda ise
yukarı yönlü bir hareketin başlayabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.