Bank Asya bilmecesi

Hisselerde sert iniş ve çıkışlar yaşandı. 3 yıl önceki ortaklık görüşmeleri yeniden gündeme geldi, SPK yatırımcıları korumak adına kararlar aldı

Bank Asya’nın 25 Mart 2014 tarihinde açıkladığı stratejik ortaklık kararı hisse fiyatları üzerinde sert dalgalanmalara neden oluyor. Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık yapılacağının açıklanmasıyla 1.10 lira seviyesinde olan hisseler tavan tavan yükselerek 1.80 lira sınırına ulaştı. Olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine otomatik seans durdurma sistemiyle müdahale eden Borsa İstanbul hisseleri işleme kapattı. Ancak hisselerdeki sert dalgalanma devam etti. Dün de yüzde 10 yükselerek tavan olan hisseler 1.72 liradan kapandı. Hisseler, iki hafta gibi kısa sürede yaklaşık yüzde 50 prim yaptı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya) pay piyasasında 24 Mart  - 3 Nisan 2014 döneminde gerçekleştirilen işlemler hakkında yapılan inceleme sonucunda; yabancı bir banka ile stratejik ortaklık görüşmesi hakkındaki açıklama sonrasındaki sekiz işlem gününde pay fiyatında ve işlem hacminde gözlemlenen önemli oranlardaki yükseliş ve düşüşleri dikkate alarak, yatırımcıların korunmasını teminen bazı kararlar aldı.

ARTIK HESABINDA PARASI OLAN BANK ASYA HİSSESİ ALABİLECEK

Buna göre SPK, 4 Nisan 2014 tarihli işlemlerden itibaren stratejik ortaklık görüşmeleri sonuçlanıncaya ya da pay fiyat ve miktar hareketlerindeki normalleşmeye bağlı ikinci bir karar alınıncaya kadar brüt takas uygulanmasına ve şirket paylarının açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarılmasına karar verdi.
SPK tarihinde ilk kez BİST 30 içerisindeki bir şirkete brüt takas uygulaması getirildi. Artık sadece hesabında nakit parası olan kişiler Bank Asya hissesi alıp satabilecek. Brüt takas uygulaması kapsamına alınan paylarda alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit, satım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda menkul kıymet bulundurması gerekiyor.

BANK ASYA MASAYA 3 YIL ÖNCE OTURMUŞTU

Tüm bu gelişmelerin temelinde ise Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık açıklaması yatıyor. Ancak Bank Asya’nın Katarlılar ile ortaklık görüşmeleri için 3 yıl önce masaya oturduğu biliniyor. O dönem yapılan görüşmeler sır gibi saklanmış basında çıkan haberlere yöneticiler, “Yorum yapamayız” demişti. O tarihte anlaşmazlıkla sonuçlandığı söylenen görüşmelerin başlaması ve bitişiyle ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştı. Tek açıklama ise bu trafiği yöneten HSBC’den gelmişti.

HSBC 2011 YILINDA AÇIKLAMIŞ, BANK ASYA YALANLAMAMIŞTI

HSBC Küresel ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı, 2011 yılı Mart ayında Türk bankacılık sektöründe yeni bir ortaklıkla ilgili yürüttükleri bir işlem olduğunu açıklamıştı. Bu açıklama sonrasında neredeyse tüm bankalar ortaklık konusunda açıklama yapmak zorunda kalırken ismi geçen kurumlardan Bank Asya'dan olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklama gelmemişti.
Bugün olduğu gibi o günlerde de hisseleri tavan yapmıştı. Reuters Haber Ajansı’na konuşan banka yetkililerinin "Bizim bu konuda bir yorum yapmamız doğru olmaz. Açıklama HSBC tarafından yapılmalı" değerlendirmeleri de satın alma tezini daha da kuvvetlendirmişti. Banka tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Söz konusu habere ilişkin tarafımızca herhangi bir yorum yapılması uygun görülmemektedir" denilmişti.
O tarihte Qatar Islamic Bank ile Bank Asya’nın masaya oturduğu bilgisi HSBC Yatırım Bankacılığı biriminden piyasa sızdırılmıştı, bu ayrıntı basına da yansımıştı. Ancak Bank Asya o tarihte bu konuda açıklama yapmaktan kaçınmıştı. İki tarafın anlaşamadığı için masadan kalktığı yıllardır bankacılık çevrelerinde konuşuluyordu.
3 yıl önce gizlenen ortaklık görüşmelerinin bugün yeniden gündeme taşınması ve ardından hisselerde yaşanan sert fiyat hareketleri dikkatlerin bu yöne çevrilmesinde etkili oldu. Geçmişte olduğu gibi iki tarafın masadan anlaşmadan kalkma ihtimali olduğu biliniyor. Otoriteler, 3 yıl önce yaşananların bir benzerinin yaşanmaması için yatırımcıları korumak adına önemli tedbirler alıyor.