Bakan Şimşek operasyona Merkez’den başladı

Borsa Gündem, ekonomi çevrelerinde heyecan uyandıran ani buluşmayı açıklıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Merkez Bankası Başkanı ile görüştü. Kavcıoğlu ile yollar ayrılıyor. Kararname hazırlanıyor. Yeni başkan adayı da belli!..

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Görevi devraldı, ilk operasyona imzasını attı...

İş dünyası, bankacılık sektörü ve piyasaların merakla beklediği “Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu kalacak mı, gidecek mi?” sorusunun yanıtı dün belli oldu.

Borsagundem.com, ‘Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilk radikal adımını açıklıyor. Merkez’de işler değişiyor. Gelen bilgilere göre Kavcıoğlu gidiyor, başkanlığa “Müthiş Türk kızı” Hafize Gaye Erkan geliyor.

Şimşek, ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN O GÜVENCEYİ ALDI

Geçtiğimiz hafta, Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle neticelenen 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ardından “yeni kabine” söylentileri içinde adı en çok konuşulan, ‘ekonomi kime emanet edilecek?’ tartışmalarının odak noktası olan Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası yorumunu paylaşan Hürriyet yazarı Selvi, ““Ekonomi yönetimi Mehmet Şimşek’te. Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonominin başına Mehmet Şimşek’i getirerek çok önemli bir adım attı. Mehmet Şimşek’in ismi piyasalara moral oldu. Çünkü nasıl bir ekonomi modeli uygulanacağı önemliydi. Mehmet Şimşek’in reel ekonominin gereklerini yerine getireceği konusunda bir güven var” dedi. Görev tanımı konusunda önemli bir detayı da dile getirdi: “Şimşek’in Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda güvenceye ihtiyacı vardı. İki kez bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan o güvenceyi aldıktan sonra ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti.”

İşte Şimşek'in Erdoğan'a sunduğu Ekonomi Politika Eylem Planı

BORSA GÜNDEM’İN ÖZEL MANŞETİ “EKONOMİ POLİTİKA EYLEM PLANI”DA DİKKAT ÇEKEN MERKEZ BANKASI AYRINTISI

Bu ifadelerin hemen ardından, piyasalara bomba gibi düşen flaş gelişmeyi Borsagundem.com gündeme taşıdı. Gazetemizin finans dünyası kulislerinde yakaladığı, “Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde ekonominin başına geçmek için bazı talepler iletti” haberine ek, Şimşek’in ekibiyle hazırladığı çok özel “Ekonomi Politika Eylem Planı” tüm detaylarıyla yer aldı.

Borsagundem.com’un ulaştığı, çarpıcı bir vizyonla hazırlanan “İstikrar ve Yapısal Reform Politikaları”nı içeren planda en dikkat çeken bölümlerden biri Merkez Bankası’na ait. “Makroekonomik İstikrar Politikaları” başlığı altında, “Hedef: Enflasyon, Politika: Sıkılaştırıcı para politikası - Piyasalarda itibar gören, güven veren bir Merkez Bankası yönetimi”ne; “Ekonomi Kurumlarının Rehabilitasyonu” bölümünde ise, “Merkez Bankası ve üst kurulların idari ve mali özerkliklerinin sağlanması - Liyakat ve kariyer”e işaret ediliyor.

“Yapısal Reform Politikaları” başlığı altında ise, “Kamu harcamaları, vergi, iktisadi büyümenin krediye bağımlığı”nın yanında “güçlü para”ya güçlü vurgu yapılıyor.

Yeni Kabine’yi Türk basınında ilk kez Borsa Gündem açıklıyor! Ekonomi bu ikiliye emanet

BAKANLIK KOLTUĞUNA OTURDU, “EYLEM”İ BAŞLATTI

Göreve gelmeden, koltuğa oturunca gerçekleştireceği stratejik hamlelerini bir bir eylem planına döken Mehmet Şimşek, Borsa Gündem’in özel haberi “İşte Yeni Kabine” listesinde olduğu gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “bakanlık davetiyle” önceki gün Hazine ve Maliye’nin ‘yeni patronu’ oldu; dün Nureddin Nebati’den emaneti teslim aldı; törendeki ilk konuşmasına “Enflasyonla mücadele” diyerek başladı. Ve hiç beklemeden ‘plan’daki ‘eylem’ düğmesine bastı.

“Hedef: Enflasyon, Politika: Piyasalarda itibar gören, güven veren bir Merkez Bankası yönetimi, Politika araçları: MB politika faiz oranı artışı” diyen Şimşek, dün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Borsagundem.com’un ulaştığı bilgilere göre Bakan Şimşek, ekonomideki sıkıntıları çözecek, Türkiye’nin önünü açacak adımlarını içeren model çerçevesinde, ilk operasyonu Merkez Bankası’yla yaptı.

Mehmet Şimşek'in ilk operasyonu Merkez Bankası'na mı olacak?

MERKEZ’LE İLGİLİ KARARNAME HAZIRLIĞI, YENİ BAŞKAN “MÜTHİŞ TÜRK KIZI”

Ani ‘buluşma’da Bakan Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanı’na, “Sizinle yola devam etmeyeceğiz” dediği öğrenildi. Şimşek’in noktayı koyduğu, talimatı üzerine Merkez’le ilgili kararnamenin hazırlığına başlandığı, Resmi Gazete’de her an yayınlanabileği ileri sürüldü.

Peki, Kavcıoğlu’ndan boşalacak koltuğa kim oturacak? Son dönemde alınan faiz kararlarıyla ekonomi çevrelerinde büyük tartışmalara yol açan Merkez Bankası'nın başkanlığına konuşulanlara göre Finans Gündem’in hafta içinde duyurduğu isim, Hafize Gaye Erkan getirilecek.

Bakan Şimşek'ten şeffaflık vurgusu

DÜZLÜĞE ÇIKMADAKİ KRİTİK SÜREÇTE ŞİMŞEK’E EŞLİK EDECEK

Merkez’in başına gelecek ‘ilk kadın’ ünvanını da alacak olan “Müthiş Türk kızı” Hafize Gaye Erkan, bankacılık dünyasının küresel çapta önemli aktörlerinden biri. Uluslararası finans kurumlarındaki başarılı çalışmaların sahibi ve çok deneyimli. 2019 yılında "Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar" listesine ve "American Banker's Women to Watch" listesine seçildi. 2018 yılında "San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40" ve "Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40" listelerine giren Erkan, bankacılık, yatırımlar, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında uzmanlığa sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türk iş dünyasının çok şey beklediği, uluslararası para fonlarının dikkatle takip ettiği Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e, ilk Merkez operasyonuyla başladığı yeni görevindeki kritik süreçte, ‘tüm yetkileri'yle Hafize Gaye Erkan eşlik edecek.

Piyasalarda 'Şimşek' etkisi: CDS düştü, BİST yükseldi