Aynes'in bağımsız denetimine hem ceza hem yasak

SPK, Aynes Gıda'nın bağımsız denetimlerini gerçekleştiren şirkete ve şirketin Sorumlu Ortak Başdenetçi'sine hem yasak, hem de idari para cezası uygulanmasına karar verdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Aynes Gıda'nın 2012-2014 yıllarında bağımsız denetimini gerçekleştiren Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. ve Sorumlu Ortak Başdenetçi Metin Canoğulları hakkında idari para cezası ve sermaye piyasasında bağımsız denetim yapma yasağı kararı aldı.

SPK bülteninde yer alan bilgilere göre, Güney Bağımsız Denetim'e ve Metin Canoğulları'na, Kurul incelemesinde tespit edilen mevzuata aykırılıklar sebebiyle ayrı ayrı 308 bin 408'er TL, toplamda 616.816 TL idari para cezası uygulanacak.

Konu ile ilgili olarak ayrıca, bağımsız denetimde gerekli mesleki özen ve titizliği göstermeyen Sorumlu Ortak Başdenetçi Metin Canoğulları’nın sermaye piyasasında bağımsız denetim yapmasına 2 yıl süreyle yasak getirildiği belirtildi.

Kurul, konu ile ilgili şirketin finansal raporlarında stokların hileli olarak yansıtılması nedeniyle zarara uğrayan yatırımcıların, genel hukuk hükümleri çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, finansal raporlara mevzuata aykırılık teşkil eden bağımsız denetim raporu hazırlayan Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. ve Sorumlu Ortak Başdenetçi Metin Canoğulları aleyhine dava açabileceklerinin de altını çizdi.