Ayı piyasası rallisi mi yoksa yeni bir boğa piyasası mı?

Borsaların son üç ay içeresindeki hareketini nasıl yorumlayabiliriz? Ayı piyasası rallisi mi yoksa yeni bir boğa piyasası mı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

En basit tanımla S&P 500 endeksi Şubat ayındaki rekor seviyesinden % 20'den fazla düştüğünde ayı piyasası haline geldi. Pandemi krizinin başladığı ilk5 haftada S&P 500 endeksi %35 oranında değer kaybetti. Şimdi ise Şubat ayındaki seviyesinin %15 altında ve o seviyeye gelene kadar ayı piyasasında kalmaya devam edecek.

Birçok yatırımcı en yakın tarihli düşüş olan 2015 ve 2016 yıllarındaki borsaların düşüşünü ayı piyasası olarak nitelendirirken bazılarına göre boğa piyasası kendini yenileyen bir düzeltme alanına girdi.

Borsaların performansını ölçmenin bir diğer yolu ise rekor seviyesinden %10 düştükten sonra tekrardan eski performansına kaç güne geleceğidir. LPL Financial’ın borsa stratejisti Ryan Detrick’e göre S&P 500 endeksinin içinde bulunduğu 55 günlük düşüş 2008 finans krizinden sonraki %10’luk düşüş gösteren günlerin toplamından daha fazla. 1980’lerden itibaren baktığımızda ise durum o kadar kötü değil.

S&P 500 endeksi korona virüs ikinci dalga riskiyle yerinde sayabilir veya düşebilir. Bu da %10’luk düşüşün gün sayısını artırır. Yine de %5’lik yukarı doğru hareket etmesi durumda rekor seviyesine %10’dan az kalacak.

Bank of America'nın 7-14 Mayıs tarihleri arasında aylık küresel fon yöneticisi anketine katılanların yaklaşık %70'i borsalardaki toparlanmayı ayı piyasası rallisi olarak tanımladı.

Merkez bankaları ve hükümetler, korona virüs pandemisinin ekonomiye verdiği zararı engellemek için rekor seviyelerde likidite pompalaması virüs krizinin geçmişteki krizlere benzememesine ve borsaların geçmişten farklı hareket etmesine sebep oldu.

Borsalar pandemi sürecinde görece iyi performans gösterse de ekonomik bilinmezlik içinde bulunduğumuz bugünlerde kanıtlaması gereken çok şey var.

Fed ve istihdamı beklerken dolar yükselişte

New York borsası kapanışta karışık seyretti

Fed tutanakları: Salgın kısa vadede baskı oluşturmaya devam edecek