Ayhan Öztürk nasıl suçüstü yakalandı? İşte SPK raporları

Piyasaların ünlü dolandırıcısı Ayhan Öztürk ve 11 kişi şirket paralarını şahsi hesaplara transfer etmek ve şirketleri borca sokmaktan yargılanıyor. İşte tarihi dolandırıcılık davasının yolunu açan SPK raporları…

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Son yılların en büyük borsa vurgunu savcılık soruşturması ve Sermaye Piyasası Kurulu raporları ile ortaya çıktı. Ayhan Öztürk başta olmak üzere şüpheliler hakkında soruşturmasını tamamlayan savcılık, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması ile dava açtı.
Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri A.Ş ve Ar Tarım Organik Gıda A.Ş. ve Karkim Kimya (CLK Holding) geride binlerce mağdur bıraktı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CLK Holding’in eski yöneticisi Ayhan Öztürk ve Ericom Telekomünikasyon Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kemal Tümer’in de aralarında olduğu 11 kişi hakkında dava açtı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 22 Eylül’de görüldü.
Ayhan Öztürk hakkında açılan çok sayıda piyasa dolandırıcılığı davalarının temelini ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hazırladığı raporlar oluşturuyor. 28 Mayıs 2014 tarihinde SPK, CLK Holding, Karkim ve Ar Tarım pay sıralarındaki manipülatif işlemleri nedeniyle Ayhan Öztürk başta olmak üzere çok sayıda kişiye işlem yasağı getirerek haklarında suç duyurusunda bulundu. SPK, CLK Holding, Ar Tarım ve Ericom’un paralarının şahsi hesaplara transfer edildiğini, şirketlerin borca sokulduğunu ve zarara uğratıldığını tespit etti. Bu gerekçelerle SPK tarafından, Ayhan Öztürk, Murat Çelik, Ali Kemal Tümer, Vahide Özmen, Kayhan Öztürk, Mert Eren ve Bülent Gümüşçü hakkında suç duyurusu yapılması kararı alındı.

Ayhan Öztürk nasıl bir piyasa dolandırıcısı

 AR TARIM'IN DENETLENMESİ

SPK tarafından, Ar Tarım Organik Gıda A.Ş.’nin (Ar Tarım, Şirket) 2013 ve 2014 yılı hesap ve işlemlerinin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile ilgili mevzuat kapsamında denetlenmesi sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan suç duyurularında bulunulmasına karar verildi:
Ali Kemal TÜMER ve Ayhan ÖZTÜRK hakkında,
1- Ar Tarım tarafından Çelik İplik San.Tic.A.Ş.’ye (Çelik İplik) toplam 1.479.125 TL tutarında nakit ve benzeri varlık aktarılması suretiyle Şirket’in kayba uğratılması,
2-15.03.2014 tarihinde Ar Tarım tarafından Ayhan ÖZTÜRK’e toplam 530.000 TL tutarında nakit benzeri varlık aktarılması suretiyle Şirket’in kayba uğratılması,
3-Ayhan ÖZTÜRK’ün ve Ali Kemal TÜMER’in Şirket faaliyetleri ile ilgisi olmayan işlemleri dolayısıyla Ar Tarım hakkında 170.000 TL tutarında icra takibine başlanması suretiyle Şirket’in kayba uğratılması, nedenleriyle Türk Ceza Kanunu’nun 37/1 ve 155/2 maddelerine aykırılıktan,
Ali Kemal TÜMER hakkında;
1-18.02.2014 tarihinde Ar Tarım tarafından Karkim Sondaj Akışkanları ve Mühendislik A.Ş.’ye (Karkim Sondaj) toplam 150.000 TL tutarında nakit varlık aktarılması suretiyle Şirket’in kayba uğratılması,
2-Lehtarı Ar Tarım olan 18.04.2014 vadeli 943.236,82 TL bedelli çekin Vahide ÖZMEN’e ciro edilmesi suretiyle Şirket’in kayba uğratılması, eylemleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 37/1 ve 155/2 maddelerine aykırılıktan,
Vahide ÖZMEN hakkında,
Lehtarı Ar Tarım olan 18.04.2014 vadeli 943.236,82 TL bedelli çekin Vahide ÖZMEN’e ciro edilmesi suretiyle Şirket’in kayba uğratılmasına iştirak edilmesi nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 39 ve 155/2 maddelerine aykırılıktan suç duyurusunda bulunuldu.

Piyasa dolandırıcısı Ayhan Öztürk 'ün son çırpınışı

CLK HOLDİNG VE KARKİM SONDAJ’IN İNCELENMESİ

SPK tarafından, 2014 yılı içerisinde CLK Holding A.Ş.’nin (CLK Holding) bağlı ortaklığı Karkim Sondaj Akışkanları ve Mühendislik A.Ş.’nin (Karkim Sondaj), faaliyetleri ile ilgisi olmayan bir çeke aval vermesinden ötürü 3.000.000 TL tutarında hacze maruz kalması dolayısıyla Karkim Sondaj ve dolayısıyla CLK Holding’in zarara uğratılmasının 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (6362 sayılı SPKn) ve ilgili mevzuat kapsamında incelenmesi sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan suç duyurularında bulunulmasına karar verildi.
Ayhan ÖZTÜRK hakkında,
Karkim Sondaj ve ana ortaklık CLK Holding’in, 8.000.000 TL’lik yükümlülük altına sokulması ve bu yükümlülük dolayısıyla 07.05.2014 tarihi itibariyle 3.000.000 TL’lik malvarlığının ihtiyaten haczedilmesi sonucu en az bu tutarda kayba uğratılması nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 37/1 ve 155/2 maddelerine aykırılıktan,
Ali Kemal TÜMER, Kayhan ÖZTÜRK ve Bülent GÜMÜŞÇÜ hakkında,
Karkim Sondaj ve ana ortaklık CLK Holding’in, 8.000.000 TL’lik yükümlülük altına sokulması ve bu yükümlülük dolayısıyla 07.05.2014 tarihi itibariyle 3.000.000 TL’lik malvarlığının ihtiyaten haczedilmesi sonucu en az bu tutarda kayba uğratılmasına iştirak edilmesi nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 39 ve 155/2 maddelerine aykırılıktan, suç duyurusunda bulunuldu.

Manipülatör Ayhan Öztürk Facebook’ta

ERİCOM'UN İNCELENMESİ

SPK, Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri A.Ş. (Ericom) ve bağlı ortaklığının bankalar nezdindeki fonlarının kullanımının 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (6362 sayılı SPKn) ve ilgili mevzuat kapsamında incelenmesi sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan suç duyurularında bulunulmasına karar verildi.
Ali Kemal TÜMER ve Mert EREN hakkında,
Ericom ve bağlı ortaklığı Gridess Enerji Depolama Sistemleri A.Ş.’nin bankalar nezdindeki 4.389.140 TL tutarındaki fonlarının Tümer Tarım, Ali Kemal TÜMER ve Mert EREN’e transfer edilmesi ve Şirket’in bu tutarda kayba uğratılması nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 37/1 ve 155/2 maddelerine aykırılıktan, suç duyurusunda bulundu.
SPK’nın konuyla ilgili hazırladığı 157 sayfalık raporun “Hukuki değerlendirme ve sonuç kısmı şöyle:
“10.10.2013 tarihinde, o tarihte Osman ŞİŞMANOGLU'nun ortağı ve yöneticisi olduğu Ossis Sınai ile CLK Holding ve Çelik İplik'in hakim ortağı Murat ÇELİK arasında, CLK Holding sermayesinin %38,10'una tekabül eden 10.000.000 TL nominal değerli payların 27.500.000 TL bedelle Ossis Sınai'ye devri İçin anlaşmaya varıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu pay devir sözleşmesinden kaynaklanan pay devir borcunun nasıl ödeneceği ise, hem 10.10.2013 tarihli sözleşmede hem de buna ek olarak yapılan 29.11.2013 tarihli bir protokolde belirlenmiştir.
29.11.2013 tarihli ek protokolde, Ossis Sınai tarafından Murat ÇELİK'e bazı vadeli çek ve senetlerin verileceği hüküm altına alınmıştır. 29.11.2013 tarihli bu ek protokole göre, beheri 500.000 TL tutarında 20 adet çek ve 20 adet senet Murat ÇELİK'e verilecektir.
- Yapılan incelemede, Murat ÇELİK lehine, Ossis Sınai'nin pay devir borcunu ifa için, CLK Holding tarafından çek keşide edildiği anlaşılmıştır. Söz konusu işlem, önce CLK Holding tarafından Ossis Sınai lehine çek keşide edilmesi; daha sonra ise Ossis Sınai lehine keşide edilen bu çeklerin, Murat ÇELİK'e ciro edilmesi yoluyla gerçekleştirilmiştir.
- Söz konusu çeklerin üzerinde CLK Holding ve Ossis Sınai kaşeleri altında, çeklerin düzenlendiği tarihte her iki şirkette de yönetici olan Gülal ÜLGEN ve Funda ÇELİK adlı kişilerin imzaları bulunmaktadır. Bunlardan Gülal ÜLGEN, Ayhan ÖZTÜRK ve Osman ŞİŞMANOGLU 'nun yönlendirme ve talimatı altında iken; Funda ÇELİK ise Murat ÇELİK'in yönlendirme ve talimatı altındadır. Kişilerin beyanı ve sözleşme hükümlerine göre Murat ÇELİK'e 10.000.000 TL tutarında çek ve çeklerin yanında 10.000.000 TL tutarında senedin de verilmesi gerekirken, yapılan incelemede bankalara ibraz edilerek karşılıksız olduğu anlaşılan çek tutarının 5.000.000 TL olduğu, bunun yanında bankalara ibraz edilmese de şahıs beyanlarından keşide edilen toplam çek tutarının 10.000.000 TL olduğu tespit edilmiş olup, senetlerle ilgili kesin bir tespit yapılamamıştır.
- Söz konusu çekler CLK Holding kaşesi altında Gülal ÜLGEN ve Funda ÇELİK imzası ile keşide edilmiştir. Somut belgeler ve şahıs ifadelerinden anlaşılacağı üzere, beheri 500.000 TL olmak üzere toplam 10.000.000 TL tutarındaki 20 adet çek, protokol tarihi olan 29.11.2013 tarihinde düzenlenmiştir. Gülal ÜLGEN ve Funda ÇELİK'in o tarihteki temsil ve ilzam yetkisi incelendiğinde bu şahısların bir günde en fazla 500.000 TL tutarında işleme imza atabileceğinin kararlaştırıldığı görülmektedir. Dolayısıyla adı geçen şahısların bir günde 10.000.000 TL tutarında işlem gerçekleştirmeleri, bu şahısların temsil ve ilzam yetkisini aşmaktadır.
- Bunun yanında çek keşidesi işlemleri, hiçbir zaman ne CLK Holding ne de Ossis Sınai kayıtlarına alınmamıştır. Çeklerin kayıtlara alınmaması, yapılan işlemin gizlenilmek istendiğine dair kuvvetli bir emare olarak değerlendirilmektedir.
- Konuya ilişkin Gülal ÜLGEN, Ayhan ÖZTÜRK ve Murat ÇELİK'ten alınan ifadelerde, bu çeklerin, Ossis Sınai'nin pay devir borcu karşılığında verildiği ifade edilirken, söz konusu olguyu bir tek Osman ŞİŞMANOGLU inkar etmiştir. Ancak diğer şahısların beyan ve ifadeleri ile sair tespitlerden, bu çeklerin, Ossis Sınai'nin pay devir borcunun ifası için keşide edildiği açıkça anlaşılmaktadır.
- Bu noktada, çeklerin bir kısmının karşılıksız çıkmakla beraber tahsil edilmediği, bir kısmının ise bankalara bile ibraz edilmediği, zaten bunların teminat için verildiği, dolayısıyla bir zararın olmadığı iddia edilebilir. Ancak, çeklerin bir defa keşide edilmesi, şirket aleyhine hüküm doğurmasına yetmektedir. Söz konusu çekin teminat için veya başka bir amaçla verilmesi sonucu değiştirmez. Kaldı ki, ticaret hukukunda teminat çeki diye bir kavram da yoktur. Özetle, bir defa çek keşide edilirse şirket borç altına sokulmuştur.
Eğer bu borç, karşılığında bir maddi menfaat elde edilmek üzere yüklenilseydi, makul karşılanabilirdi. Bilindiği üzere, gerek gerçek gerekse tüzel kişiler için her ticari muamelenin, karşılıklı birer edimden ibaret olması beklenir. Örneğin, bir tacir bir başka tacire karşı borçlandığında, karşı edim olarak ondan ya bir mal veya hizmet veya nakdi bir varlık elde etmesi, işin olağan tabiatıdır. Somut olayda ise, şirketin hiçbir maddi menfaatinin olmadığı, karşılığında bir şey elde etmediği işlemler dolayısıyla borç altına sokulması söz konusudur. Eğer karşılığında hiçbir maddi menfaat elde edilmeden borç altına girilmiş ise, bu borcun bir zarar veya sermaye kaybı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira, borcun ifası sonucunda şirketten varlık çıkışı gerçekleşirken, karşılığında bir varlık girişi olmayacaktır. Söz konusu işlem dolayısıyla CLK Holding 10.000.000 TL tutarında haksız, usulsüz ve karşılıksız bir yükümlülük altına sokulmuştur. Bu haksız yükümlülük dolayısıyla, şirket sermayesinin kaybı söz konusu olup, ticari hayat ve dürüstlük ilkelerine aykırı olduğu değerlendirilmektedir.
Yine bu işlemlerin, şirket ortak veya yöneticilerine TTK 358 ve 395'inci maddeler kapsamında olağan bir borç verme işlemi olduğu da iddia edilebilir. Halbuki, işlemlerin mahiyeti, yapılış biçimi, gizlenmesi ve borçların hiçbir zaman geri ödenmemesi dikkate alındığında bunun şirket ile ortak arasındaki olağan bir ilişkin şeklinde izah edilemeyeceği açıktır.
Söz konusu işlemin CLK Holding faaliyetleri ile hiçbir ilgisi olmadığı, bu çeklerin keşidesinin haksız ve usulsüz olup şirket ortaklarının şahsi borçlarının ifası ile ilgili oldukları açıktır. Şirket ortağı olan Ossis Sınai, kendi yükümlülüğünü halka açık şirket üzerine bırakarak, bu yükümlülük tutarı kadar menfaat temin etmiştir. Hatta söz konusu işlem TTK 380'inci maddede düzenlenen finansal destek yasağına da aykırıdır. Söz konusu kanun maddesine göre bir şirket, kendi sermayesini temsil eden payların satın alınması için, satın alan kişiyle konusu avans, teminat, ödünç olan işlemler yapamaz. Eğer yapılırsa bu işlemler batıldır. Somut olayda, CLK Holding sermayesini temsil eden payları iktisap eden Ossis Sınai'ye, CLK Holding tarafından finansal destek verilmektedir. Dolayısıyla somut olay, tam da TTK 380'inci maddede düzenlenen bu yasak tanımına uymakta olup, söz konusu işlemin TTK uyarınca butlan olduğu açıktır.”

ŞİRKETLER KURULMUŞ, PARALAR AKTARILMIŞ

Akıl almaz dolandırıcılık olayında Ayhan Öztürk’ün Ali Kemal Tümer üzerine kurduğu Tümer Tarım isimli şirketin ve Ayhan Öztürk’ün aile şirketi dediği Hacı Reis isimli şirketin kullanıldığında dikkat çekilmektedir. Ayhan Öztürk, Ali Kemal Tümer’in eşiyle kendi eşinin arkadaş olduğunu ve düğünlerinde tanıştığını beyan ediyor. Karşılıksız çekler, şirketin içerisindeki paraların son kuruşuna kadar kendi hesaplarına aktarılması başta olmak üzere Ayhan Öztürk her türlü dolandırıcılık işlemlerine başvurmuş. Ayhan Öztürk, CLK Holding’in bağlı ortaklığı Çelik İplik’in içerisinden de Hacı Reis isimli şirkete tam 5 milyon 609 bin 385 lira aktarmış.
Ayhan Öztürk'ün kardeşi Kayhan Öztürk, 2011 ve 2014 yılları arasında Hacı Reis isimli aile şirketinde ücretli olarak çalıştığını ve görevinin hayvan pazarlarından hayvan alıp kendisine gösterilen kişilere satmak olduğunu beyan ediyor. Şirkete ait bazı çeklerdeki imzaların kendisine ait olmadığını söyleyen Kayhan Öztürk, bu çekleri kendisine Ayhan Öztürk ve eşi Selda Öztürk’ün görevi kapsamında kullanması için verdiğini belirtiyor, “Hacı Reis ve Çelik İplik arasındaki tüm muameleler Ayhan Öztürk ve Selda Öztürk tarafından kontrol edilmektedir” diyor.

ŞİRKETLERİN KASALARINDAN MİLYONLARCA LİRA NAKİT OLARAK ÇEKİLMİŞ

Çelik İplik yasal defter kayıtları ve bankalar nezdinde yapılan incelemede, 21.04.2014 tarihinde Çelik İplik tarafından Ayhan Öztürk imzası ile CLK Holding’in bağlı ortaklığı Karkim Sondaj lehine ileri düzenleme tarihli 5 adet 350 bin dolarlık çeklerin keşide edildiği tespit ediliyor. Ayhan Öztürk, Karkim, CLK Holding, Çelik İplik ve Ar Tarım’a karşılıklı çekler keserek şirketleri birbirine borçlandırıyor. Çeklerin bir kısmı da Ayhan Öztürk imzasıyla yetkisiz bir biçimde üçüncü taraflara devrediliyor. Ayhan Öztürk halka açık onbinlerce ortağı olan üç şirketi adım adım batağa sürüklüyor. Öztürk’ün, şirketlerin kasasından milyonlarca lirayı nakit olarak çektiği raporlarda belirtiliyor. CLK Holding’in varlıklarının Ayhan Öztürk veya Ayhan Öztürk’ün kontrolünde olan şirketlere aktarıldığı kayıtlarıyla ortaya çıkarılıyor.
Raporda para aktarılan şirketlerle ilgili şu detaylara yer veriliyor: “Tümer Tarım ile olan işlemler dolayısıyla 316.039,68 TL; Hacı Reis ile olan işlemleri dolayısıyla 5.609.385,86 TL; Edeteks ile olan işlemler dolayısıyla 2.591.680,96 TL; Ericom ile yapılan işlemler dolayısıyla 130.000 ABD doları; Karkim Sondaj lehine çek keşide edilmesi sonucu 350.000 ABD doları; Arp Petrol lehine çek keşide edilmesi dolayısıyla 20.000 TL; Ayhan Öztürk ile yapılan işlemler dolayısıyla 1.572.051.68 TL; Anateks ile yapılan işlemler dolayısıyla 2.285.000 TL ve YLC Ltd. unvanlı bir şirket ile yapılan işlemler dolayısıyla 545.000 TL tutarında olmak üzere toplam 12.939.158,18 TL ve 480.000 ABD dolar tutarında sermaye veya malvarlığı kaybına uğratılmıştır.”
Ayhan Öztürk’ün CLK Holding’in haksız ve usulsüz işlemlerle yaklaşık 13 milyon lira ve 500 bin dolar hortumladığına dikkat çekiliyor.
YARIN: ÜÇ ŞİRKET NASIL BATIRILDI… AYHAN ÖZTÜRK NELER SÖYLEDİ, GERÇEKLER NEYDİ