Ataç İnşaat'tan önemli açıklama

Ataç İnşaat, hakkında çıkan bazı haberlere ilişkin açıklama yaptı

Hisseleri Borsa İstanbul'da sürekli olarak men edilen Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili Merkezi Kayıt Kuruluşu'na şöyle bir açıklama yaptı:

Merkezi Kayıt Kuruluşu Başkanlığı'na

Kamuyonun aydınlatılmasını teminen yakın zamanda Şirketimiz ve Şirketimizin eski ve mevcut Yönetim Kurulu üyeleri hakkında basında yer alan bir takım haberelere ilişkin açıklama yapma zarureti doğmuştur.
Söz konusu haberlerde, şirket hissedarlarından ve aynı zamanda müteveffa Hüseyin Çalık'ın mirasçılarından olan Lale Çalık Sarper tarafından Şirketimizin yönetiminde görev yapmış şahısların bir takım usulsüz işlmelere imza attıkları ve bu işlemler neticesinde Şirketi zarara uğrattıkları yönünde iddialar gündeme getirilmiş ve suç duyurusunda bulunulduğu bilgisine yer verilmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, haberde Hüseyin Çalık'ın vefatı sınrası elden çıkarıldığı iddia edilen Doruknet, Kemer Resort ve Khan Otel, Hüseyin Çalık'ın vefatından önce ve bizzat Hüseyin Çalık'ın imzaladığı Yönetim Kurulu kararları uyarınca satılmıştır. Aynı şekilde şirketimiz iştiraklerinden Antalya Koleji Eğitim Tesisleri A.Ş.'ye ait eğitim tesisleri de Hüseyin Çalık'ın vefatından önce bizzat Hüseyin Çalık'ın ve suç duyurusunda bulunan Lale Çalık Sarper'in imzasını taşıyan yönetim kurulu kararlarına göre Doğa Koleji'ne kiralanmıştır. Dolayısıyla haberlerde adı geçen yönetim kurulu üyelerinin bu işlemler ile ilgili herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır. Bu hususlar ile ilgili şirket tarafından daha önce yapılan açıklamalardan da bu durum nettir.

Aynı şekilde, haberde bahsedilen sahte imza soruşturması ise, Şirketim Şekerbank A.Ş.'den kullanış olduğu kredilere teminat sağlayan şirket ortaklarının o dönemde imzalarının sahte olmasına ilişkin olup, sahte imza kullanılarak vekaletname düzenlenmesi temelli bir iddia olup bahse konu soruşturmaya taraf olanlar arasında haberde bahsedilen şahıslardan hiçbirisi bulunmadığı gibi bahse konu sahte imza ile ilgili iddia 2012 yılı ve öncesine tekabül etmektedir.
Haber içeriğinde ayrıca, şirketimiz hissedarları ile hisse devir sözleşmesi imzalayan Telos Investment SA tarafından şirket kayıtlarının eksik tutulduğu, envanter listelerinin tutulmadığı birçok malın akıbetinin belli olmadığı yönünde iddialara yer verilmişse de Telos Investment SA tarafından bahsi geçen hisse devir sözleşmesinin feshedildiği 04.09.2014 tarihine kadar şirketimize ait herhangi bir esaslı varlık satışı gerçekleşmemiştir. Haberde de belirtildiği üzere, şirketimize ait birçok araç ve makine şirketin Teos dönemi öncesi borçlarına istinaden alacaklıları tarafından haczedilerek muhafaza altına alınmış olup, bu konuda haberde adı geçen yöneticilere atfedilebilecek bir kusur bulunmadığı şirket kayıtlarının tetkikinden anlaşılmaktadır.

Bir diğer iddia olan Setap A.Ş.'ye çek keşide edildiği ve bu çeklerden ötürü şirket mallarının haczedildiği iddiaları ile ilgili olarak şirket kayıtlarının tetkikinden, bahse konu çeklerin daha önce bizzat şirketimiz tarafından verilen ve ödenmeyen çeklerin değiştirilmesi ile ilgili verildiği, çeklerin karşılığı hizmet ve mal tedariklerinin 2013 yılında yapıldığı anlaşılmıştır. Bahse konu çeklerin verilmesi şirketimizin ödeme yükümlülüğünün ötelenmesi anlamı taşımakta olup, ayrı ve kaynağı olmayan bir borç yaratıldığına dair iddialar asılsızdır. Ayrıca belirtmek gerekir ki bahse konu alacakları herhangi bir tahsilat yapamamış, haciz konduğuna ilişkin beyan edilen mallar ise daha evvelinde diğer alacaklılar tarafından haczedilmiş bulunan mallardır. Şirket kayıtlarının tetkikinde bahse konu firmaya herhangi bir ödeme yapılmadığı da tespit edilmiştir.

Şirketimiz bir ksıım hissedarları tarafından bildirilen hisse devir sözleşmeleri uyarınca Boğaziçi Bilgi İşlem Reklamcılık ve Dış Ticaret LTD. ŞTİ. ile devir anlaşmasına varıldığı kamuya daha önce duyurulmuş olup, o tarihten itibaren şirketimiz ve iştiraklerinin finansal durumunun düzeltilmesine ilişkin olarak çalışmalar yapılmaktadır. Bu sebeple Şirketimiz ve bağlı ortaklığı Anteks Tekstil San. Tic. A.Ş. ile ilgili iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvurulmuş olup, Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2014/1231E. sayılı dosyası ile değerlendirmeye alınan talebimiz hakkında 04/12/2014 tarihinde şirketin stok, demirbaş, makine ve tesislerine ilişkin teknik bilirkişi incelemesi yapıtırılmasına karar verilmiştir. Bu minvalde teknik bilirkişiler tarafından gerekli incelemeler yapılmış ve rapor mahkemeye sunulmuş oluo, mahkeme tensibi uyarınca 23/01/2015 tarihinde şirketin defterleri üzerinde mali açıdan inceleme yapılacak olup, mahkemeye bilirkişiler tarafından sunulacaktır. Konuya ilişkin olarak mahkeme tarafından mevzuat uyarınca ilanda yapılmış olup, mahkemeye sunulan iyileştirme planı uyarınca yapılan taleplerimiz ile ilgili olarak mahkemece karar verilmesi beklenmektedir.
Konu ile ilgili olarak şirketimiz yönetiminin şirketimiz ve iştiraklerinin tekrar faaliyete başlaması konusunda titizlikle çalıştığı aşikat olup, basın açıklamalarında bulunan sayın Lale Çalık ve beraber hareket ettiği kişilerin, şirketin bu finansal duruma düşmesi döneminde şirket ile hiçbir ilişkisi bulunmayan yöneticiler ile iligli suç duyurularında bulunmaları en hafif deyimiyle kötü niyetli çabalardır.

Şirket kayıtları incelendiğinde şirketin 2012 yılı ortalarından itibaren borçlarını çeviremez hale geldiği, sahip olduğu, Doruk Net, Kemer Resort, Kışlahan Otel ve Nisan Enerji hisselerini 2013 yılı ortaları itibari ile sattığı, şikayette bulunan Lale Çalık ve müteveffa Hüseyin  Çalık'ın da yönetici olduğu dönemde yapılan bu satışlardan elde edilen gelirlerin şirketi yine de borç batağından çıkaramadığı ve 2013 yılı ortaları itibariyle son olarak yapılan Nisan Enerji satışından sonra da şirketin faaliyetlerine devam edemez hale geldiği kayıtlarda açıktır. İddia edildiği gibi şirketin borçları artmamış kendilerinin yönetimden ayrıldıkları dönemden bugüne kadar borçlar düşmüştür. Verdikleri demeçlerde şirketin sanki kendilerinden sonraki dönemde bu halde getirildiği iddiasında bulunan bir ksım kişilerin, şirketteki hisselerini satarken bu dönemde bu hale getirildiği iddiasında bulunan bir kısım kişilerin, şirketteki hisselerini satarken bu durumları neden gözetmedikleri ayrıca Sermaye Piyasası  Kurulu tarafından incelenmesi gereken bir husustur. Basın mecracalarında haber yaptıran bu kişilerin, 2013 yılı Mayıs ayuında işten çıkardıkları Anteks işçileri ile Eylül ayında tamemn kapattıkları Anteks gabrika çalışanlarının eylemlerinden haberdar olmadığı tabii ki düşünülemez. Şşirket (A) grubu hissedarları şirketin geldiği bu durumdan kurtuluş için çareler üretmeye çalışırken (B) grubu hissedarların kişisel mallarını kurtarmaya yönelik afaki, şirketi ve yöneticilerini zor durumda bırakmaya yönelik etik olmayan açıklama ve suç duyurularının gerçeği yansıtmadığını şirket bu haldeyen halen şirkete gönderdikleri yazılarla şirketten milyonlarca lira talep etmeleri iyi niyetli olmadıklarının en temel göstergesidir. Hissedarlarımızın ve kamuyonun bilgilerine sunarız.

ATAÇ İNŞAAT VE SANAYİ A.Ş.
Kamil Feridun Özkaraman