Artan borç yükü borsanın en kârlı şirketinin bilançosunu sarstı

Türk Traktör’ün 9 aylık kârında yüzde 31 düşüş yaşandı. Borç yükü ve stoklar arttı. Bilanço gelmeden önce hisseler çakıldı.

BORSAGUNDEM.COM

2018 yılı 9 aylık bilançosunu açıklayan Türk Traktör’ün karı 165 milyon liraya geriledi. Şirket geçen yıl aynı dönemde 216 milyon lira kar açıklamıştı. Geçen yıla göre şirketin karında yaklaşık yüzde 31 oranında düşüş yaşandı. Son üç ayda şirketin karında önemli kayıp yaşandığı gözlendi. Geçen yıl 3. çeyrekte 78 milyon lira kar yazan şirket bu yıl aynı dönemde 29 milyonda kaldı. Gelecek kar rakamının düşük çıkacağı biliniyormuş gibi hisse fiyatı ekim ayı ortasından bu yana 45 liradan 34 liraya kadar sert bir düşüş sergiledi. 

ARTAN BORÇ YÜKÜ KÂRLILIĞI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Türk Traktör’ün net karında yaşanan düşüşte şirketin borçluluk oranındaki artış etkili oldu. Geçen yıl sıfır olan kısa vadeli borçlanma miktarı bu yıl 85 milyon lira olarak gerçekleşti. Uzun vadeli borçlanmalar 855 milyon liradan 1.5 milyar liraya yükseldi. Şirketin toplam uzun vadeli yükümlülükleri 1.6 milyarı aştı. Yıl sonunda 757 milyon lira olan özkaynaklar 568 milyon liraya düştü. 

Bu arada şirketin stoklarının da yarı yarıya arttığı görülüyor. 2017 sonunda 566 milyon liralık stok 9 ay da 1.1 milyar lirayı aştı. Bu da pazarın hızla daraldığını gösteriyor.