Ankara bunu konuşuyor: BDDK ve SPK birleşiyor

Ekonomi yönetimi, mali piyasalardaki düzenleyici ve denetleyici otoriteleri tek çatı altında toplamayı planlıyor

BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER
Bankacılık sektörünün düzenleyici ve denetleyici otoritesi BDDK ile sermaye piyasalarının düzenleyici ve denetleyici otoritesi SPK’nın birleşeceği yönündeki söylentiler, Ankara kulislerinde kulaktan kulağa yayılıyor. Borsagundem.com’un ekonomi yönetimine yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre, iki otorite 'tek çatı' altına alınarak, tüm mali sektörü denetleyip gözetleyen yeni bir mekanizmanın oluşturulması hedefleniyor. 
Ekonomi kurmaylarının oluşacak yeni yapıyı şekillendirmek amacıyla çalışmalara başladığı ifade ediliyor. Bu amaçla da dünyadaki örneklerin tek tek incelendiği belirtiliyor.

ABD’DE DENETİM TEK ÇATI ALTINDA

Türkiye’nin ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa’daki düzenleyici ve denetleyici otoriteleri örnek alacağı ifade ediliyor. Amerikan sermaye piyasası kurulu kısa adıyla SEC hem bankacılık sektörünü hem de sermaye piyasalarını denetliyor. SEC, ABD mali sektörünün FBI’ı olarak biliniyor.

AVRUPA BİZİM SİSTEMİMİZE DÖNÜYOR

Avrupa menkul kıymet ve piyasaları otoritesi ESMA da aynı şekilde tüm mali sektörü denetleyen kurum. Ancak finansal kriz sonrası gündeme gelen Avrupa bankacılık denetleme kurumu için ise gerekli mevzuatlar tamamlanmış durumda. Yani Avrupa, Türkiye’nin aksine mevcut yapıyı ikiye bölerek sermaye piyasalarını ve bankacılık sektörünü ayrı ayrı denetlemeyi planlıyor. Yasal altyapısı tamamlanan bu uygulamanın yakında hayata geçirilmesi bekleniyor. Türkiye’nin 15 yıl önce yaptığı düzenlemeyi Avrupa bugün hayata geçirmeye çalışıyor.

BDDK’NIN TEMELLERİ 1999 YILINDA ATILDI

2001 krizi sonrası bankacılık enkazını kaldıran ve sektörü bugünkü güçlü yapısına kavuşturan BDDK’nın temelleri 23 Haziran 1999 yılında atıldı. Tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, bankaların düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kredi sistemini etkin bir şekilde çalıştırmak için kurulan BDDK, karar organı 7 kişilik bir kuruldan oluşan, kurulun başkanı kurumun da başkanı olan, idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişisi.

SPK YENİ YASAL DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRİYOR

SPK ise tasarruflarını sermaye piyasalarında değerlendiren yatırımcıyı ve bunun doğal sonucu olarak tüm sermaye piyasasını korumak ve piyasanın ülke yararına çalışmasını sağlamak amacıyla 1982 yılında kuruldu. SPK, tasarruf sahiplerinin haklarını korumanın yanı sıra teşkilatlanmış tüm sermaye piyasalarının gelişmesi ve daha sağlıklı işlemesi amacıyla yasal altyapıyı tamamen yeniledi. Yeni kanun ve düzenlemelerin Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.  

TÜM MALİ SEKTÖRÜ DENETLEYECEK BİR YAPI

BDDK ve SPK’nın birleştirilmesi, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında yapılan düzenlemelerin bir aşaması olarak da değerlendiriliyor. Bu konuda şu ana kadar atılmış somut bir adım olmasa da seçimlerden sonra bu konunun gündeme geleceği belirtiliyor. Bilindiği gibi SPK da BDDK gibi 7 kişilik bir kurul tarafından yönetiliyor ve kurulun başkanı kurumun da başkanı konumunda. Yeni yapılanmada nasıl bir yönetim tarzının belirleneceği henüz bilinmiyor ancak, Ankara kulislerinde konuşulanlara göre tüm mali sektörü denetleyecek bir yapının kurulması amaçlanıyor.