Anel’de SPK’nın onaylamayacağı satış

Genel Kurul gündemine alınmadan Anel Telekom’un içindeki milyonlarca dolarlık markalar ve hakim ortaklığı kaybettiren hisseler devredilmek isteniyor

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ

Anel Telekom’un Cuma günü borsa kapandıktan sonra KAP’a yaptığı açıklamalar yatırımcılar cephesinde büyük şaşkınlığa neden oldu. Şirketten iki açıklama yapıldı. Birincisinde,  Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anelyapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt Ve Ticaret’e 4 milyon 125 bin liraya devretme kararı aldığı duyuruldu. İkinci açıklamada ise Anel Telekom’un aktifinde bulunan markaların 500 bin liraya Anel Elektrik Proje Taahhüt Ve Ticaret’e satılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

HAKİM ORTAKLIK ELDEN GİDİYOR

Şirket Yönetim Kurulu’nun aldığı bu iki önemli karar, elinde hissesi bulunan yatırımcıları yakından ilgilendiriyor çünkü, Yönetim Kurulu’nun aldığı bir kararla yıllık 13 milyon lira kira geliri bulunan Anelyapı Gayrimenkul’de yapılacak hisse devri neticesinde halka açık şirket hakim ortaklığı kaybetmiş olacak. Anel Telekom’un yüzde 7.5 oranındaki payını devretmesi halinde Anelyapı’daki hisse oranı yüzde 47.5’e düşmüş olacak. Bu durum, ayrılma hakkı gerektiren nitelikli işlem kategorisine giriyor.
 
ŞİRKETLERİN EN DEĞERLİ VARLIKLARI MARKALARIDIR

Diğer taratan şirketin en değerli varlığı olarak bilinen aktifindeki markalar ise 500 bin lira gibi komik bir rakama grubun diğer şirketine devredilmek isteniyor. Şirket, halka arz izahnamesinde Aneltech, Anel Grup, Anel, Anelsis ve Aneltem markalarına sahip olduğunu beyan etmiş, yatırımcılar da bu markaların şirket içerisinde olduğunu bilerek bu hisseleri almıştı.  Şimdi bu değerler şirket içerisinden çıkarılıyor ancak yatırımcılara ayrılma hakkı tanınmıyor.

TÜRKİYE’DE İLK 100’E GİRMİŞ MARKALAR KOMİK RAKAMA SATILIYOR

Söz konusu markalar halen şirketin en değerli varlığı olarak görülüyor çünkü, Brand Finance tarafından yapılan en değerli markalar araştırması sonuçlarına göre 2012 yılında Türkiye’nin en değerli 83. markası olan Anel Elektrik 19 milyon dolar, listede 85. sırada yer alan Anel Telekomünikasyon ise 17 milyon dolar marka değerine sahip. 2013 yılında ise Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında olmaya devam eden Anel Elektrik’in marka değeri de 15 milyon dolar.

NEDEN GENEL KURUL GÜNDEMİNE GETİRİLMEDİ

Dünyanın en önemli marka değerleme şirketinin yaptığı analizler sonucunda iki şirkete yaklaşık 30 milyon dolara yakın marka değeri biçilirken şirket yönetimi 500 bin lira gibi komik bir rakama şirketin aktiflerindeki markaları grubun diğer şirketine devretmek istiyor. Nitelikli işlemler kategorisine giren bu devirler Genel Kurul gündemine bile getirilmeden, Genel Kurul’dan hemen sonra yapılması ise şirket yönetiminin iyi niyetli bir yaklaşım içerisinde olmadığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

NİTELİKLİ İŞLEM OLDUĞUNU BU YÖNETİM AÇIKLAMIŞTI

Şirket yönetimi 31.10.2013 tarihinde yaptığı açıklamada bu işlemlerin ayrılma hakkı gerektiren nitelikli işlemler olduğunu beyan etmişti. O tarihte yapılan “Yönetim Kurulu tarafından Olağanüstü Genel Kurul'un toplantıya çağrılması ve Ayrılma Hakkı fiyatının belirlenmesi hakkında bilgilendirme” başlıklı KAP açıklamasında markaların devredilmek istendiği ve Anelyapı Gayrimenkul  sermayesinde sahip olunan hisselerin kısmen veya tamamen Anel Grup şirketlerine veya üçüncü kişilere satılacağı belirtilmişti. Yönetim Kurulu’nun aldığı bu kararların Genel Kurul onayına sunulacağı beyan edilmiş, piyasada bu yönde bir beklenti oluşmuştu. 11.11.2013 tarihinde ise öngörülen süre zarfında Genel Kurul gündemi Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmadığı için toplantının ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu. O dönemde şirketin yaptığı açıklama sonrası ayrılma fiyatı olarak 3 lira seviyesi gündeme gelmiş ve bu yönde bir beklenti oluşmuştu.  

KARARDA HANGİ YÖNETİCİLERİN İMZASI VAR BİLİNMİYOR

Haziran ayının son haftasında yapılan Genel Kurul toplantısında ise konu hiç gündeme taşınmadı. Genel Kurul toplantısından kısa bir süre sonra şirketin aldığı varlık devri kararı büyük şaşkınlığa neden oldu.
Ayrıca yapılan açıklamada Yönetim Kurulu’nun bu kararı oy birliğiyle mi yoksa oy çokluğuyla mı aldığı da belirtilmiyor. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyelerinin bu kararda imzası var mı bilinmiyor.

SERMAYE PİYASASI KANUNU OLDUKÇA NET

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda bu konuda oldukça net olan hüküm şöyle:
“Güveni kötüye kullanma ve sahtecilik suçu
 MADDE 110 – (1) Aşağıdaki fiiller güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli hâlini oluşturur. Hükmolunacak ceza üç yıl hapisten az olamaz:
b) Yönetim, denetim veya sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız olarak ilişkili bulunduğu diğer bir teşebbüs veya şahısla emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat, ücret ve bedel uygulamak … (*) örtülü işlemlerde bulunarak halka açık ortaklıkların kârını veya mal varlığını azaltmak.
c) Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının, yönetim, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide bulundukları gerçek veya tüzel kişiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret, bedel, şartlar içeren anlaşmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya işlem hacmi üretmek gibi işlemlerde bulunarak kârlarını veya malvarlıklarını azaltmak veya kârlarının veya malvarlıklarının artmasını engellemek.”

GENEL KURUL ONAYINA SUNULMALI

Diğer taraftan halka açık bir şirketin içerisinde değeri onlarca milyon olarak hesaplanan markaları 500 bin liraya satma kararı ve yıllık 13 milyon lira kira geliri olan bir şirkette hakim ortaklığı kaybetme kararının Genel Kurul’da oylanması gerektiği belirtiliyor. Elinde hisse bulunduran küçük hissedarlara da söz hakkı tanınması gerektiği vurgulanıyor. Bu yüzden de şirket yönetiminin geçmişte yaptığı açıklamalarla çelişen işlemlerin SPK’dan onay alıp almayacağı merak ediliyor.