Anel'de atı alan Üsküdar'ı geçti

Olağanüstü Genel Kurul'da ilişkili taraf oy kullandı, yatırımcılar hakkını arayamadı. Adeta atı alan Üsküdar’ı geçti, SPK henüz bir karar alamadı.

Anel Telekom, yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anelyapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payını grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devrederek hakim ortaklık payını kaybetti. Şirketin en önemli varlıkları arasında yer alan 31 markanın 500 bin liraya patronun diğer şirketine satılması olayının üzerinden neredeyse bir yıl geçti.
Yapılan işlemler yargıya taşındı ve mahkeme şirkete kayyum atadı. Kayyumlu Olağanüstü Genel Kurul toplantısında yatırımcılar hakkını bile arayamadı. Çünkü ilişkili tarafın oy kullanmasıyla şirketin avukatı İbrahim Haselçin, Genel Kurul'da Divan Başkanı seçildi.

HUKUKUN YAVAŞ İŞLEMESİNDEN YARARLANILIYOR

Yatırımcılar uzun süre bu duruma itiraz etti. Haselçin, Olağanüstü Genel Kurul'da yatırımcılardan gelen talepleri geri çevirirken, şirketin zarara uğratıldığı konusundaki maddeler ve yeni yönetimin seçilmesi konusundaki talepler de ilişkili tarafların oy kullanmasıyla kabul edilmedi. Yatırımcıların isyanı karşısında da “İstiyorsanız dava açın” denilerek tepkilerin önüne geçilmek istendi. Yapılan işlemler atılan adımlara bakıldığında “adeta hukukun yavaş işlemesinden faydalanılmak isteniyor” şeklinde yorumlar yapılıyor. Bu durum da patron Rıdvan Çelikel’e büyük avantaj sağladığı belirtiliyor.

İDDİA: CEM ÖZŞEN İSMİ ÖNE ÇIKIYOR

Bu arada şirketin CFO’su Cem Özşen ise yapılan işlemlerin mimarı olarak gösteriliyor.  

Adeta atı alan Üsküdar’ı geçti. Yaklaşık bir yıl önce halka açık bir şirketin hakim ortaklık payı düşük bir fiyata patronun diğer şirketine devredildi. 31 marka 500 bin lira gibi düşük rakama yine aynı şekilde patronun diğer şirketine devredildi.

TİCARET SİCİL KAYDA ALMADI, GÖZLER SPK’DA

Bu arada Olağanüstü Genel Kurul toplantısında alınan kararlar hakim ortağın oy kullanamayacağı gerekçesiyle Ticaret Sicil kayıtlarında yayınlanmadı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bu konuda bir karar almadığı gibi bugüne kadar bir adım da atmadı. Yerli ve yabancı yatırımcılar Anel düğümünü ancak SPK’nın çözeceğine inanıyor. Çünkü konu iki halka açık şirketi bağlıyor. Konuyu yakından takip eden çevreler, SPK’nın bu konuda karar almaması ve geç adım atmasının diğer patronları da cesaretlendirdiğini öne sürüyor.

SPK’NIN KARARI DİĞER PATRON VE ŞİRKETLERE ÖRNEK OLACAK

Ortada değerleme raporları varken yapılan hisse devirleri ve markaların ucuz fiyata el değiştirilmesi işlemine SPK’nın kayıtsız kalması halinde birçok halka açık şirketin benzer işlemlere kalkışabileceği belirtiliyor. Atı alan Üsküdar’ı geçmeden SPK’nın Anel Telekom’da alacağı karar ve atacağı adımların, diğer patron ve şirketler için örnek teşkil edeceği vurgulanıyor.

NOT: ANEL'DE BÜYÜK 'HIRSIZ'LIK HABERİNİ ÇARŞAMBA GÜNÜ BORSAGUNDEM.COM’DA OKUYABİLİRSİNİZ