Anel Telekom’da tarih tekerrür mü edecek?

Rıdvan Çelikel’in ikinci gayrimenkul operasyonu mahkemeye takıldı. Gözler yarın yapılacak olağanüstü genel kurul ve SPK’da

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ

Mahkemenin yatırımcıları koruyan kararı sonrası yöneticiler için karar anı geldi çattı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararıyla başlatılan olağanüstü genel kurul süreci yarın gerçekleştirilecek.  Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anelyapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devredilmesi ve Anel Telekom’un aktifinde bulunan markaların 500 bin liraya Anel Elektrik Proje Taahhüt Ve Ticaret’e satılmasının kararlaştırılması yıllar önce Alcatel ile Anel arasındaki arsa satışı görüşmelerini hatırlattı.

8.5 MİLYONA SATILMAK İSTENİLEN ARSA 15 MİLYONA SATILDI

Halka açık Alcatel’e ait kıymetli arazinin 8 milyon 500 bin euroya satıldığı açıklanıyor. Daha sonra ucuz diye iptal edilen satış için yeniden masaya oturuluyor ve bu sefer 9 milyon Euro bedelle satılması için görüşmelere başlanacağı duyuruluyor.  Yatırımcılar, Alcatel’i SPK’ya şikayet edince Rıdvan Çelikel’in planı suya düşüyor, görüşmeler iptal ediliyor. Alcatel, Rıdvan Çelikel’e 8 milyon 500 bin euroya satmaya çalıştığı araziyi kısa bir süre sonra Metal Saç Tic. Ltd. Şti.’ye 15 milyon 333 bin euroya satıyor. Anel, 8.5 milyon euroyu 5 yılda taksit taksit ödemeyi taahhüt ederken Metal Saç, peşinat olarak 10 milyon euro ödüyor.

RIDVAN ÇELİKEL’İN ALCATEL’DE AKRABASI VAR MIYDI?

Gayrimenkul satışı sonrası borsaya yapılan açıklamanın son paragrafı şöyle: “Son olarak alıcı tarafı teşkil eden Metal Saç Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. ile Şirketimiz arasında ve her iki şirketin yöneticileri arasında doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişki bulunmadığını da duyururuz.”

Anel Grup ile yapılan satış ve görüşmelerin hiçbirinde bu açıklama yapılmazken Metal Saç’a yapılan satışta özellikle her iki şirket yöneticileri arasında ilişki olmadığının altı çizildi.

15 milyon euro değerindeki bir arazi 8.5 milyon euroya satılırken iki şirket yöneticileri arasındaki ilişki sorgulanmış mıydı?
O dönemde Alcatel Türkiye'de gödev alan Orhan Saltuk Ertop, Rıdvan Çelikal'in bacanağıydı.
Kariyerine 1990 yılında Çaylıgil & Gündoğdu hukuk ofisinde avukat olarak başlayan Ertop, 1993-2008 yılları arasında Alcatel ve Alcatel-Lucent’da Turkiye, Belçika, Fransa ve Hindistan’da hukuk, insan kaynakları ve operasyon alanlarında çeşitli pozisyonlarda görev aldı. Son olarak Hindistan’da Güney Asya Operasyonlar Başkan Yardımcısı olarak çalıştı.
Mart 2008 tarihinde Efes Bira Grubuna İnsan Kaynakları Direktörü olarak katıldı ve görevine 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren Kurumsal İlişkiler ve Regülasyon Grup Direktörü olarak devam ediyor. Ayrıca Orhan Saltuk Ertop, Rıdvan Çelikel'in kurduğu Köpük Turizm ve Yatçılık Şirketi'nin ortağı.

GENEL KURULA KATILMAYANLAR HAKLARINI KAYBEDEBİLİR

Yaşanan bu olayın üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtikten sonra bu sefer yeniden bir gayrimenkul satışı gündeme geldi. Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anelyapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devretti. Ayrıca Anel Telekom’un aktifinde bulunan markaları 500 bin liraya Anel Elektrik Proje Taahhüt Ve Ticaret’e satılması kararlaştırıldı. Hissedarlar tarafından yargıya taşınan bu kararlar mahkemeden döndü ve şirkete kayyum atanarak genel kurul yapılması kararlaştırıldı. Yarın yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısı yatırımcılar açısından çok önemli. Genel kurul sonrası SPK’nın ayrılma hakkını gündeme getirmesi halinde genel kurula katılıp muhalefet şerhi düşenler bu imkandan yararlanabilecek. Bu yüzden elinde hisse olan herkesin genel kurula katılması bekleniyor.

YÖNETİCİLER HAKKINDA DAVA AÇILMASI GÜNDEMDE

Yarın gerçekleştirilecek genel kurul şirketin yönetim kurulu üyeleri için de bir anlamda karar anı anlamına geliyor. Çünkü oylamada ilişkili taraflar oy kullanamayacak. Olağanüstü genel kurul toplantısında söz konusu kararlarda imzası bulunan tüm yöneticiler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar yargılanmanın önü açılabilir.

İşte 03.03.2015 saat 14:00’da Cevahir Hotel İstanbul Asia Yalı Mahallesi Turgut Özal Bulvarı N:261 Maltepe-İstanbul adresinde yapılacak kritik genel kurulun gündem maddeleri:

1. Açılış ve Toplantı Başkanlığı'nın oluşturulması.

2. Şirket'in Anelyapı Gayrimenkul A.Ş.'nde sahip olduğu toplam 24.200.000 adet hisselerinin 3.300.000 adedinin Anel Elektrik Proje Taahüt Ve Ticaret A.Ş.'ne satışının görüşülmesi; satışa konu iştirak hisseleri ile ilgili fiyat tespit raporlarının değerlendirilmesi; bu satış neticesinde varsa Şirket'in uğradığı zararların tespiti ile bu zararların tazminini teminen ilgililer/sorumlular hakkında gerekli davaların açılması hususunun görüşülerek oylanması ve karara bağlanması.

3. Şirket'in aktifinde bulunan "marka"ların 500.000 TL bedelle Anel Elektrik Proje Taahüt Ve Ticaret A.Ş.'ne satışının görüşülmesi; satışa konu markalar ile ilgili fiyat tespit raporlarının değerlendirilmesi; bu satış neticesinde varsa Şirket'in uğradığı zararların tespiti ile bu zararların tazminini teminen ilgililer/sorumlular hakkında gerekli davaların açılması hususunun görüşülerek oylanması ve karara bağlanması.

4. Şirket tarafından gerçekleştirilen Finansal Duran Varlık Satışı ve Marka Satışı işlemlerinin SPK.n 23.Maddesi hükmü uyarınca "Önemli Nitelikte İşlem" niteliğinde olup olmadığı hususunun görüşülerek oylanması ve karara bağlanması.

5. Yönetim Kurulu üyelerinin azli hususunun görüşülerek karara bağlanması.

6. TTK 438.maddesi uyarınca "Özel Denetçi" atanması hususunun görüşülerek karara bağlanması.

7. Dilekler ve kapanış.

Konuyu geçen yıl Temmuz ayı ortasında borsagundem.com konuyu gündeme taşımıştı. Genel Kurul gündemine alınmadan Anel Telekom’un içindeki milyonlarca dolarlık markalar ve hakim ortaklığı kaybettiren hisseler devredilmek istenmişti. O tarihte borsagundem.com yapılan işlemin genel kurulun onayına sunulmadan yapılamayacağını yazmıştı. Mahkeme de bu yönde karar verdi.

CEM YALÇINKAYA İSTİFADAN NEDEN VAZGEÇTİ?

Bu arada Anel Telekom’un aktifindeki milyonlarca dolarlık markalar ve hakim ortaklığı kaybettiren hisseler devri şirkette huzursuzluk yarattığı biliniyor. Cem Yalçınkaya’nın yapılan bu işlemlere tepki göstererek Anel Holding Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etmeyi düşündüğü o tarihte gündeme gelmişti. Uzun yıllar Ak Portföy Genel Müdürü olarak görev yapan Cem Yalçınkaya, ortağı olduğu Perform Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevinin yanı sıra Anel Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi konumunda. Yatırımcıların tepkisine neden olan işleme kayıtsız kalmayacağı konuşulurken son anda karar değiştiren Yalçınkaya, şirket yöneticileriyle yaptığı görüşmelerden sonra istifadan vazgeçmişti. Borsagundem.com’da çıkan istifa haberi üzerine arayan Yalçınkaya, “İstifa etmedim ama gündemimde” demişti. Yalçınkaya’nın istifasını engellemek için kapalı kapılar arkasında neler konuşuldu bilinmiyor ama yarın yapılacak olağanüstü genel kurul yöneticilerin yargılanmasının önün açacak bir adım olarak görülüyor.

Öte yandan Anel’de yaşanan gelişmeler içi boşaltılmak istenilen halka açık şirketler için de emsal teşkil edecek bir süreç olarak gösteriliyor.  

PEKİ NE YAPILMAK İSTENMİŞTİ?

Anel Telekom Temmuz ayı ortasında KAP’a yaptığı açıklamalar yatırımcılar cephesinde büyük şaşkınlığa neden olmuştu. Şirketten iki açıklama yapılmıştı. Birincisinde,  Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anelyapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e 4 milyon 125 bin liraya devretme kararı aldığı duyuruldu. İkinci açıklamada ise Anel Telekom’un aktifinde bulunan markaların 500 bin liraya Anel Elektrik Proje Taahhüt Ve Ticaret’e satılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

ŞİRKETLERİN EN DEĞERLİ VARLIKLARI MARKALARIDIR

Şirketin en değerli varlığı olarak bilinen aktifindeki markalar 500 bin lira gibi komik bir rakama grubun diğer şirketine devredilmek istenmişti. Şirket, halka arz izahnamesinde Aneltech, Anel Grup, Anel, Anelsis ve Aneltem markalarına sahip olduğunu beyan etmiş, yatırımcılar da bu markaların şirket içerisinde olduğunu bilerek bu hisseleri almıştı.

Söz konusu markalar halen şirketin en değerli varlığı olarak görülüyor çünkü, Brand Finance tarafından yapılan en değerli markalar araştırması sonuçlarına göre 2012 yılında Türkiye’nin en değerli 83. markası olan Anel Elektrik 19 milyon dolar, listede 85. sırada yer alan Anel Telekomünikasyon ise 17 milyon dolar marka değerine sahip. 2013 yılında ise Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında olmaya devam eden Anel Elektrik’in marka değeri de 15 milyon dolar.

NEDEN GENEL KURUL GÜNDEMİNE GETİRİLMEDİ?

Dünyanın en önemli marka değerleme şirketinin yaptığı analizler sonucunda iki şirkete yaklaşık 30 milyon dolara yakın marka değeri biçilirken şirket yönetimi 500 bin lira gibi komik bir rakama şirketin aktiflerindeki markaları grubun diğer şirketine devretmek istiyor. Nitelikli işlemler kategorisine giren bu devirler Genel Kurul gündemine bile getirilmeden, Genel Kurul’dan hemen sonra yapılması ise şirket yönetiminin iyi niyetli bir yaklaşım içerisinde olmadığının göstergesi olarak yorumlanmıştı.

GENEL KURUL ONAYINA SUNULMALI

Halka açık bir şirketin içerisinde değeri onlarca milyon olarak hesaplanan markaları 500 bin liraya satma kararı ve yıllık 13 milyon lira kira geliri olan bir şirkette hakim ortaklığı kaybetme kararının Genel Kurul’da oylanması gerektiği mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu.