Altın almak için doğru zaman mı? Saltanatı bitecek mi?

Altın rallisi 2013’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Peki, bundan sonra beklentiler ne? Altın almaya devam mı? Yoksa ABD-İran gerginliği sarı saltanatı bitirecek mi

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD - İran gerginlikleri ve Ortadoğu'daki belirsizlikten sonra altın son yedi yılın en yüksek seviyesini gördü.  Marketwatch’un haberinde “2019’daki sert yükselişin ardından, jeopolitik istikrarsızlıklar altının alevini güçlendiriyor” yorumu yapıldı. Altın fiyatları İran ile olan duruma bağlı olarak değişebilir öngörüsünde bulunuldu.

Altının son rallisi, ABD hava saldırısının ardından İran’ın önde gelen askeri komutanlarından General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ile oldu. Pazar günü İran, nükleer anlaşmadan çekileceğini açıkladı.

ÜNLÜ EKONOMİSTTEN KRİTİK ALTIN YORUMU

Dünyaca ünlü ekonomi yazarı Brien Lundin, jeopolitik olayların altın almak için iyi bir neden olmadığını düşündüğünü belirtti. Lundin, ‘Şimdi piyasa doğası gereği jeopolitik olarak karışıyor ve siyaset sakinleştikten sonra altının görünümü zarar görebilir’ dedi. Bununla birlikte, daha büyük tabloya bakıldığında, altın zaten Ortadoğu'daki gelişmelerden önce iyi gidiyordu.

Uzmanlara göre altının yükselmesini üç ana sebep oluşturmakta; faiz oranlarının düşmesi, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve siyasal istikrarsızlıklar. Altın küresel olarak merkez bankalarının genişletici para politikalarının sonucu olarak artmakta.

BAZI UZMANLARA GÖRE 2020 ALTININ YILI OLACAK

Ancak Ortadoğu-altın ilişkisinde bütün uzmanlar aynı görüşte değil. Bazıları 2020’de de altının iyi bir yıl geçireceğine inanıyor. Önümüzdeki beş yıl, faiz oranın düşüklüğünden dolayı değerli metaller yükseliş gösterecek deniyor. Dünya’nın en büyük merkez bankaları faiz oranlarını azaltıcı politikalar izliyor.

Altın ABD borsalarının rekor yükselişine rağmen artmaya devam ediyor. Giderek daha cazip bir yatırım aracı haline gelirken, “borsa yatırımcısını da etkiliyor, kendine çekmeye başladı” deniyor. Altın vadeli işlemleri, 2019'u neredeyse % 19'luk bir kazançla kapattı.

2020’nin en önemli yatırım aracı altın olabilir

 

YATIRIMCI İÇİN EN GÜVENLİ LİMAN NERESİ

İran – ABD gerginliği sonucunda dolar diğer ülke para birimleri karşısında değer kazanabilir mi? Uzmanlara göre ‘evet’. Ekliyorlar: Ancak İsveç Frangı ve Japon Yeninin bu dönemlerde güvenli liman durumunda.

Dolar cuma günü euro karşısında% 0,1 arttı, ancak yen karşısında% 0,4 değer kaybetti. Frank 15 yılın en düşük seviyesini görürken, dolar karşısında değeri ise değişmedi.

Yen ve İsviçre frangı, jeopolitik risklerin olduğu dönemlerde güvenli liman olarak ün kazanmıştır. Analistler bu gücü büyük cari işlemler fazlasına, ekonomide aşırı tasarruf önlemlerine bağlamaktadır. Japonya ve İsviçre’deki yatırımcılar varlıklarını yurt dışında tutarlar. Riskli dönemlerde ise varlıklarını ülkeye geri sokarak kendi para birimlerin değerlenmesine neden olur.

Dünyanın rezerv para birimi olarak dolar kendi çapında bir cazibesi olsa da, 2008’deki gibi bir likidite krizine girildiğinde yatırımcılar ve ticaret mensupları doların istikrarını bozmakta.

Uzmanlara göre jeopolitik gerilimler içeresinde euro kadar olmasa da dolar yen ve İsviçre frangı karşısında değer kaybedebilir.