Almanya'ya tepkide ticaret zarar görmesin

Türkiye'nin en büyük ticari ortağı Almanya'da 'Ermeni soykırım tasarısı'nın mecliste onaylanması Türkiye'de tepki gördü. İhracatçılar, siyasi tepkinin sonuna kadar verilmesini ancak ticaretin zarar görmemesini istedi

Almanya'da Federal Meclis’in 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak niteleyen tasarıyı onaylaması Türkiye’de şok etkisi yarattı. Karar üzerine siyasilerden ardı ardına açıklamalar gelirken, Almanya Türkiye Büyükelçisi de geri çağrıldı. Ekonomik anlamda Türkiye’nin en büyük partneri Almanya’ya karşı siyasilerin tepki vermesi gerektiğini söyleyen ihracatçılar ise, bu olaydan dolayı ticaretin zarar görmemesini istiyor. Geçen yıl Almanya ve Türkiye arasında toplam dış ticaret hacmi 35 milyar dolar seviyesine ulaşırken, Türkiye’den Almanya’ya yapılan ihracat 13.4 milyar dolar idi.

%8.5: Türkiye’nin toplam ihracatında Almanya’nın payı
5.6 milyar $: Almanya’ya ilk 5 ayda yapılan ihracat
8.6 milyar $: Almanya’dan ilk 5 ayda yapılan ithalat

DİKKAT ETMELİYİZ

Yaşanan hadisenin siyasi bir olay olduğuna dikkat çeken İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’nin siyasi gücünü sonuna kadar göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Almanya ile ticarete zarar verecek gelişmelerin yaşanmaması gerektiğine vurgu yapan Tanrıverdi, “Hazır giyim sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke 2.1 milyar dolar ile Almanya. Ticari ilişkilerin devamlılığına dikkat etmeliyiz. Ancak alınacak her türlü kararda da hükümetin arkasındayız. Eğer ülke çıkarları söz konusu ise hiçbir şeyi düşünmeyiz” dedi.

İKİ KULVAR AYRILMALI

100 yıl önce yaşanmış olayların Türkiye’nin önüne çıkarıldığını dile getiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan İsmail Gülle de, bu konuda siyasetin ve ticaretin ayrı kulvarlarda yürümesi gerektiğini söyledi. Doğru olup olmadığı belli olmayan bir olay hakkında alınan bu kararla ilgili siyasilerin en güçlü tepkiyi vermesi gerektiğinin altını çizen Gülle, “Ancak ne olursa olsun bu sürecin ticarete zarar vermemesi gerekiyor. İhracatımızın yarısı AB ülkelerine yapılıyor. Bunun yarısı da Almanya’ya” diye konuştu.

TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ÜLKE

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Makine ve Aksamları Sektör Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise Almanya’ya karşı ticari bir yaptırımın mümkün olamayacağını belirtti. Sanayinin bir çok kolunda Alman makinelerinin kullanıldığına değinen Dalgakıran şunları söyledi: “Almanya hem ithalat hemde ihracat için Türkiye açısında en önemli ülke konumunda. Türk ekonomisi için Almanya olmazsa olmaz. Ükelerle yaşadığımız her sorunda ekonomik tepki göstermeye kalkarsak altından kalkamayız. Ayrıca ticaret olarak bir tepki vermek de pek mümkün değil. Siyasetçiler tepki gösterebilir. Bunlar hükümetin işidir. Derinliği çok fazla olan bir konu. Bu platformlarda haklıysak tezlerimizle birlikte güçlü bir şekilde lobi yapmalıyız. İş parlamentolara geldiğinde gösterilen tepki gecikmiştir.”