Akbank hissesinde üçgen atıldı

Akbank hisse senedinde (dün) gelen hızlı alımla ani yükseliş yaşandı.Yüzde 10 yukarda olan hissede devre kesici işlem uygulandı. Bir yatırımcı 3 milyon lira işlemle BİST'i yüzde 1 zıplattı

Akbank hisse senedinde dünkü seans içinde olağandışı fiyat ve miktar  hareketleri yaşandı. Akbank hisseleri saat 16:16'da keskin şekilde değer kazanarak yüzde 10 primle 10 liraya kadar yükseldi. Hisseler bu ani yükseliş öncesi yüzde 1.4 primle 9.23 liradan işlem görüyordu. Borsagundem.com'un edindiği bilgilere göre bir yatırımcı 10 liraya kadar bütün kademelere alış emri göndererek hissenin bir anda yüzde 10 oranında yükselmesine neden oldu. Bu işlemlerin 10 lira seviyesinden yapılan opisyonlarla ilişkili olduğu dile getiriliyor. Bu işlemler arasında algoritmik emirlerin de devreye girdiği öne sürülüyor. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ ise yaşanan gelişmeler sonrasında yüzde 10'luk yükselişin normal emir iletiminden kaynaklandığını belirterek, "Algoritmik işlem gibi de görünmüyor" dedi. Bu harekette toplam 350 bin lota yakın işlem olduğu ve hissedeki kademelerin zayıf olması sebebiyle sert yükselişin yaşandığı belirtiliyor. Uzmanlar, "Bir yatırımcı tarafından Akbank tahtasına üçgen atıldı" diyor. 'Üçgen atma' deyimi tahtalı sistemde yapılan bir işlem olarak biliniyor. Satıştaki bütün kademelerin alınması anlamına geliyor.

Diğer taraftan borsa çevrelerinde opsiyon işlemleri nedeniyle bilinçli olarak hissenin 10 TL seviyesine çekildiği söyleniyor. Ayrıca algoritmik işlemlerin de devreye girdiği ve hissede sert yükselişlerin yaşandığı vurgulanıyor.

Bu arada hissenin yüzde 10 yükselmesiyle birlikte devre kesici uygulaması devreye girdi.5 dakika kapalı kalan hisseler açıldıktan sonra 9.23 liraya kadar geriledi.Yüzde 1.5 primli olan hisseler saat 16:30 itibariyle normal seyrine döndü. Ayrıca Akbank hisselerindeki sert hareket endeksi yaklaşık yüzde 1 oranında yukarı çekerek 92 bin puan sınırına getirdi.

İŞLEMİN KARŞILIĞI 3 MİLYON LİRA

Akbank hissesinde yapılan 350 bin lotluk işlemin Türk Lirası karşılığı yaklaşık 3 milyon. Bir yatırımcı 3 milyon liralık işlemle Borsa İstanbul'u yüzde 1 oranında zıplattı.

İŞTE O İŞLEMLER

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi bazı kademelerde 1 lot, 10 lot, 200 lot gibi çok düşük satışlar olduğu için düşük hacimle hissede sert hareketler yaşandı.