Agresif sıkılaşma adımları risk iştahını baskılamaya devam ediyor

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST 100 Endeksi’nin güne yataya yakın hafif alıcılı bir açılışla başlaması bekleniyor.

Enflasyonist baskılar ve merkez bankalarının agresif sıkılaşma adımları küresel çapta resesyon endişelerini ön planda tutmaya ve risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Son günlerde resesyon endişeleri daha ciddi bir şekilde telaffuz edilirken, bu durum riskli varlıklarda satış baskını artırıyor. İlerleyen süreçte de enflasyon gelişmeleri, merkez bankalarının kararları ve küresel ekonomik görünüm risk iştahı üzerinde belirleyici olacak ana konu başlıklarıdır.

Açıklanacak önemli ekonomik veriler

• 12:00 Euro Bölgesi – TÜFE Önem: Yüksek
• 15:45 Fed Başkanı Powell Konuşması Önem: Yüksek

BIST-100 Güne Başlangıç

Son dönemde sert satışların yaşandığı küresel hisse piyasalarında ön planda kalmaya devam eden resesyon endişelerine bağlı olarak dün de aşağı yönlü bir fiyatlama etkili oldu. Yurt dışında derinleşen
satışlar yurt içi piyasalar üzerinde de baskı oluşturdu. BIST-100 Endeksi dün günü %1,81 oranında kayıpla 2.485,36 puandan tamamladı. ABD borsaları günü %2,5 - %4,0 bandında sert düşüşlerle tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah toparlanma çabası etkili oluyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim.
Avrupa borsalarının güne pozitif açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 17,30 – 17,31 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:55 itibariyle 17,30’lu seviyelerden işlem görmekte. Bu görünüm altında BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

BIST-100 strateji

Yurt dışında derinleşen satışlar dün BIST-100 Endeksi’nde de satışların hız kazanmasına neden oldu. Endekste destek olarak çalışan 22 günlük basit hareketli ortalama (2.502) altına sarkılmasının ardından satışlar hız kazandı. Önemli bir destek olarak vurguladığımız 22 günlük ortalama altında kapanış yapan ve 2.480 seviyesi altındaki seviyeleri test eden endekste teknik görünümdeki zayıflama devam ediyor. Endekste tepki alımlarında 22 günlük ortalama ile 2.525 seviyeleri direnç olarak takip edilecektir. Devamında 2.562 seviyesi izlenecek olup, bu seviye geçilmeden yükselişlere karşı temkinli yaklaşılmalıdır. Endeksin 22 günlük ortalama üzerinde kalıcılık sağlayamaması ve yeniden 2.480 seviyesi altına sarkılması satış baskının devam etmesine ve zayıf görünümün yeni haftaya taşınmasına neden olacaktır.

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (17/06/2022)

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 17/06/2022

 

O şirketin yüzde 200 bedelsizi, genel kurulda onaylandı