Afyon hisselerini kim yükseltiyor?

9 günde yüzde 440 oranında prim yapan hissenin arkasında Ankaralı Özdemir’in olduğu ileri sürülüyor.

Borsada tüm gözler Afyon Çimento hisselerine çevrilmiş durumda. Borsa tarihine geçecek hareketler yaşanıyor. Geçen hafta Pazartesi gününden bu yana hisse tavan tavan yükselişini sürdürüyor. Yüzde 3 bin 233 oranında bedelli sermaye artırımı sonrası 4.74 liradan işleme açılan hisseler bugün ikinci seansta 25.55 lira oldu. 9 günde yüzde 440 oranında prim yaptı. Hissede yaşanan sert yükseliş sonrası okuyuculardan gelen çok sayıda mail ve telefonlarda SPK ve Borsa İstanbul’un bu hareketlere neden duyarsız kaldığı soruluyor.
 
ANKARALI SPEKÜLATÖR ÖZDEMİR İSMİ
 
Hissedeki sert yükseliş nedeniyle açığa satış yapanlar ise temerrüt alışı yapmak zorunda kalıyor. Peki, Afyon Çimento hisseleri neden yükseliyor? Hissedeki hareketlerde Dalton kardeşlerin ortancasının parmağı olduğu söyleniyordu. Ancak bugün edindiğimiz bilgilere göre operasyonun perde arkasındaki gerçek isimin Ankaralı spekülatör Özdemir olduğu söyleniyor. Dalton kardeşlerin isim yapmak ve kendilerine pay çıkarmak için bilinçli olarak adlarını kulislere yaydığı konuşuluyor.
 
GENELLİKLE SIĞ TAHTALARI TERCİH EDİYOR
 
Genellikle sığ tahtalarda işlem yapmayı sevdiği öne sürülen, çağrı sonrası hisse sayısı azalan banka hisselerinde boy gösteren Ankaralı Özdemir’in, Afyon hisselerindeki uçarcasına yaşanan harekette imzası olduğu ileri sürülüyor. Borsa kulislerinde ise, son dönemde büyük sıkıntılar yaşadığı, uçan kuşa borcu olduğu, mafya ve tefecilerin kıskacına girdiği iddia edilen Dalton kardeşlerin ortancasının da ismini yeniden piyasaya yaymak için yoğun işlem yaptığı kurumlar üzerinden alımlar göndererek, ‘hisseyi kendisi yapıyormuş’ imajını yaratmak istediği konuşuluyor.
 
SPOR HİSSELERİNDE DE BENZER İŞLEMLER YAPMIŞLAR
 
Dalton kardeşlerin geçmişte spor hisselerinde de Ankaralı Özdemir ile benzer işlemler yaptığı borsa kulislerinde gündeme gelmişti. Afyon Çimento hisselerinde yaşanan hareketin perde arkasındaki gerçek isim olarak gösterilen Ankaralı Özdemir, daha önce sığ banka hisselerinde yaptığı işlemlerde SPK radarına takılmıştı. Sığ hisselerde yaptığı işlemlerle borsada büyük para kazanan Ankaralı Özdemir’in bu parayla Boğaz’da yalı aldığı ve Tansu Çiller ve Sabancılara komşu olduğu dile getiriliyor.
 
HİSSELER HESAPLARA 90 GÜN İÇERİSİNDE GEÇECEK
 
Sermaye artırımı sonrası rüçhan pazarı 30 Haziran tarihine kadar açık kalan Afyon Çimento hisselerinde bedelli sermaye artırımı makbuz karşılığı kullandırılıyor. Yüzde 3 bin 233 oranındaki sermaye artırımından doğan yavru hisselerin 90 gün içerisinde hesaplara yatması bekleniyor. Yatırımcıların eleştirisine neden olan hisse yerine makbuz verilmesi uygulaması ise şirketin kayıtlı sermaye sisteminde olmamasından kaynaklanıyor. Mevzuata göre kayıtlı sermaye sisteminde olmayan şirketler, sermaye artırımını makbuz olarak kullandırıyor. Zaten bu şirketlerden borsada birkaç tane bulunuyor.
 
HİSSENİN FİTİLİNİ AÇIKÇILAR ATEŞLEDİ
 
Borsa kulislerinde konuşulanlara göre sermaye artırımı sonrası bedelli hisselerin hesabına geçeceğini düşünen bazı yatırımcılar açığa satış yapmış, hisselerin 90 gün içerisinde geleceğini öğrenince de açıklarını kapatmaya başlamışlar. Bu şekilde ateşlenen yükseliş fitilinin daha sonra devam eden açığa satışlarla sürdüğü, ‘Ankaralı Özdemir ile hisseyi bir yapıyoruz’ havası yaratmak için sürekli alım gönderen Dalton kardeşlerin hisseyi bu noktaya taşıdığı iddia ediliyor.

Şirkette Çimsa’nın payı yüzde 51 oranında. İmtiyaz olmadığı için Çimsa’nın bu payını azaltma şansı yok, eğer bu oranın altına düşerse şirketi kaybetme riski doğuyor. Sermaye artırımından dolayı dolaşıma çıkacak paylar da 90 gün içerisinde gelecek olması bu işlemlere zemin hazırlıyor.

İŞTE AFYON'DAKİ HIZLI YÜKSELİŞİN GRAFİĞİ