ABD'nin yeni teklifi o hisselere yaradı

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürüleceği haberi Borsa İstanbul'da demir-çelik sektörüne yaradı.

BORSAGUNDEM.COM

2019 yılının büyük çoğunluğunda ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının etkileri sebebiyle demir-çelik sektörü ve hisseleri baskı altına girmişti. 

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'den yapılan çelik ithalatına uygulanan yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25'e indirildiğini bildirdi. Bu haberle satış baskısı altına giren demir-çelik hisseleri satış baskısından nipsbeten kurtuldu ve dengeli görüntü çizdi.

Öte yandan ajanslar son olarak ABD'nin yeni teklifini bildirdi. Teknofest'te Rus savaş jetlerinin uçuşunun ardından Türkiye'nin Rusya'ya yakınlaşmasından endişe eden ABD Türkiye'ye yeni teklifini sözlü olarak bildirdi.

SÖZLÜ BİLDİRİLDİ YAZILI HALE DÖNÜŞECEK

ABD Büyükelçisi Satterfield'in sözlü olarak bildirdiği ve kısa sürede yazılı olarak iletilecek teklife göre çelik ve alüminyumda gümrük vergileri düşürülecek.

DEMİR-ÇELİK HİSSELERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Borsa İstanbul'un %1.55 oranında artıda kapattığı ilk yarıda Ereğli, Kardemir, İzmir Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik ve Tuğçelik paylarında yukar yönlü hareket dikkat çekti.

Saat 13:55 itibariyle ABD'nin yeni teklifi haberiyle EREGL %2.14, KRDMD %1.42, IZMDC %3.43, ISMDR %2.56 ve TUCLK %1.60 oranında yükseldi.