AB'den Türkiye'ye sondaj yaptırımları gelmesi bekleniyor

Avrupa Birliği, Kıbrıs'ta sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulayacağı sinyali verdi.

Avrupa Birliği (AB),  hazırladığı taslak metine göre Kıbrıs'ta "yasadışı" hidrokarbon sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile hava taşımacılığı anlaşması hakkındaki müzakereler ile üst düzey diyalogu askıya alacak ve 2020 yılında Türkiye'ye yapacağı mali yardımı azaltacak. 

AB üyesi ülke temsilcilerinin bugün Brüksel'de ele alacağı taslak metinde değişiklik yapılması söz konusu olabilir. Metinin Pazartesi günü yapılacak olan üye ülke dışişleri bakanları 
toplantısında görüşülerek kabul edilmesi amaçlanıyor. 

Reuters tarafından görülen taslak metinde, "Türkiye'nin devam eden ve yeni yasadışı sondaj faaliyetlerinin ışığında (AB), Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması hakkındaki müzakereleri askıya almaya karar verdi ve şu an için üst düzey diyalog toplantısı yapmamak üzerinde anlaştı" denildi. 

Metinde ayrıca, "Konsey (Avrupa) Komisyonu'nun 2020 için Türkiye'ye katılım öncesi yardımı azaltma teklifini kabul etti ve Avrupa Yatırım Bankası'nı (EIB), özellikle de devlet destekli borç verme konusunda Türkiye'deki kaynak sağlama faaliyetlerini gözden geçirmeye davet etti" dedi. 

Açıklamada Türkiye'nin Akdeniz'in doğusunda sondaj faaliyetlerine devam etmesi halinde AB'nin daha da kısıtlayıcı önlemler almaya hazır olduğu belirtildi.